Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Fredrik Norman

Personal slår larm om bristande utbildning inom hjärt-lungräddning

Varje år rapporteras cirka 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus från ambulanssjukvården i Sverige. För att kunna ge personen en chans att återkomma till livet bör hjärt-lungräddning påbörjas omgående och man ska försöka få tillgång till en hjärtstartare så fort som möjligt. Inom hemtjänsten och äldreomsorgen i Lindesbergs kommun har man dock varken hjärtstartare eller frekventa utbildningar inom hjärt-lungräddning, något som en källa inom verksamheten nu slår larm om.
– All personal på sjukhuset måste gå den utbildningen en gång om året, och får inte ens börja jobba innan de har gått den. Här har man på något sätt bedömt att det är bättre att personalen ringer 112 och får guidning, det gäller både de som inte har någon utbildning men även de som har gått och läst till undersköterska, jag tycker det är helt galet! säger personen som önskar vara anonym.

En person som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans har betydlig större chans att överleva. Om en strömstöt från hjärtstartare kan ges inom tre minuter har personen uppemot 70–80 procents chans att överleva, men för varje minut som går utan insatser minskar chansen till att överleva med 10 procent vid ett hjärtstopp.

Inom äldreomsorgen samt hemtjänsten i Lindesbergs kommun ges utbildning inom hjärt-lungräddning enbart till legitimerade sjuksköterskor, övrig personal uppmanas istället att ringa 112 och invänta guidning. Dock har utbildningen av sjuksköterskorna hamnat på efterkälken, och enligt LindeNytts källa är det många år sedan någon sådan hölls.

– All personal inom skola ska gå utbildning inom HLR, samma med kommunhusets personal, inom båda verksamheterna har de även hjärtstartare. Man tänker ju att vård- och omsorgspersonal är självklart att även de ska vara utbildade, men det är många år sedan de fick gå den. Vi har stridit för det här jättemycket, i början av året sades det att en sjuksköterska som är utbildad instruktör skulle hålla i utbildningen av de andra sjuksköterskorna men inget har hänt.

Enligt uppgiftslämnaren är det mer än fyra år sedan någon utbildning hölls, och man önskar att även den övriga personalen ska få ta del av kunskapen som faktiskt kan rädda liv.

– Vet folk att det är så här? För det förutsätter man ju att vårdpersonal har den utbildningen. En annan aspekt är ju är att det pratas om att höja statusen på de här jobben, men hur ser kommunledningen på statusen när man inte tycker de klarar det utan ska ringa 112 istället. 112 ringer man ju ändå, men om man gått utbildningen så har man gjort det där förut, du vet vart du ska sätta händerna till exempel, säger personen.

Jessica Öhlund, verksamhetschef inom vård och omsorg, ger sin förklaring på uppgifterna.

– Det är olika delar, vi för den här diskussion på samverkan, och vi ska inte använda hjärtstartare gentemot våra enskilda i hemtjänsten, för att det kan finnas sådan komplexa sjukdomar och man behöver kunna så mycket om just den enskilde som man kanske inte har koll på, så det finns olika anledningar till det. Däremot legitimerad personal ska ha den utbildningen.

Men här finns det legitimerad personal som vittnar om att de inte fått den utbildningen på många år?

– De ska få den, det finns en planering för det, men när den planeringen ligger vet jag inte. Men den diskussionen har varit uppe väldigt mycket på samverkan och vi håller på att se över möjligheterna till det, säger Jessica.

Samma utbildning och riktlinjer gäller även för personalen på kommunens äldreboenden, där de uppmanas att ringa 112 vid ett hjärtstopp. Varken hemtjänsten eller kommunens boenden är heller utrustade med hjärtstartare.

– Vi planerar att köpa in hjärtstartare på exempelvis Kärnan, och det finns en uppe på vårdcentralen på Grönboda som vi får låna när vi behöver, men det är för att använda på medarbetare, inte de äldre. Men vi har inga hjärtstartare på våra boenden, avslutar Öhlund.

Publicerad 26 augusti 2022 klockan 16:00

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, misstänkt för bland annat förberedelse till mord dömdes under måndagen vid Örebro Tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

26 februari 2024 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsJari Mehtäläinen (SD) ordförande i socialnämnden. Foto: Camilla Lagerman/Fredrik Norman

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på matlådor levererade av hemtjänsten. Förslaget möttes av skarp kritik och kommunen fick senare i backa i frågan. Nu har nämnden fattat ett beslut där matlådorna istället tas bort helt för alla vårdtagare som inte har behov av specialkost. Detta gäller dock inte de som redan blivit beviljade.

26 februari 2024 klockan 11:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter...

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen

Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. ...

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik

Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala ...

Arkivbild

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser

Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsföreställningen. Detta meddelar Roland Hellsing, Harmoni.

23 februari 2024 klockan 13:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S) och Magnus Storm (C). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Är ekonomin som LPO påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är så klart smickrande att LPO i stort tycker som oppositionen vad gäller besparingarna på Lindeskolan, men att säga att den förra majoriteten lämnat över en svag ekonomi, där vi inte satt undan pengar till sämre tider och satt oss i den här ekonomiska situationen stämmer inte alls.

23 februari 2024 klockan 11:13 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beredskapssjukhus finns i Lindesberg
INSÄNDARE/DEBATT: Alltsedan Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari i år har det varnats för att Sverige utsätts för ett allt ...
23 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ny statistik: Lägsta barnafödandet på 17 år
Ny statistik från SCB visar att antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige och så även i Lindesbergs kommun. Under 2023 föddes 197 levande ...
22 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Förlängd åtalstid för häktad Lindetrio
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt hemfridsbrott, omhäktades ...
22 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vilken hjälte! Jonathan Frykholm stod emot samtliga 47 skott från Väsby och höll därmed nollan. Det tappra jobbet gav Lindlöven tre mycket viktiga poäng till tabellen. Foto: Hasse Persson

bildspel Hamburgare och tvåmålsseger i Lindehov

När restaurangkedjan Brödernas lag, Väsby IK HK, gästade Lindehov så käkades det hamburgare på läktaren. Som en rolig pik på Väsbys nya partner för säsongen, så hade Lindlöven egna hamburgare till pangpriser. En lyckad förtäring för föreningen som även fick en lyckad onsdagskväll på isen, där Lindlöven höll sig lugna och kontrollerade Väsbys 47 målförsök.

21 februari 2024 klockan 23:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit ...

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel del av roliga aktiviteter på hemmaplan. Vad sägs om att gå på en käpphästfest, bygga ett slott eller kanske ”gejma loss” i bibblans TV-spelsutmaning? Detta och många fler roligheter serveras från 19-25 februari.

16 februari 2024 klockan 13:08 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta

INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut ...

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar ...

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav
INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ gymnasieskola. Den ska vara attraktiv för både...
13 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hur var det nu igen med det politiska modet?
INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar som behöver göras på Lindeskolan ...
13 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Barnens Vasalopp i bilder
Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var omkring 40 barn i...
12 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-12

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-06

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-27 03:56