Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Fredrik Norman

Personal slår larm om bristande utbildning inom hjärt-lungräddning

Varje år rapporteras cirka 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus från ambulanssjukvården i Sverige. För att kunna ge personen en chans att återkomma till livet bör hjärt-lungräddning påbörjas omgående och man ska försöka få tillgång till en hjärtstartare så fort som möjligt. Inom hemtjänsten och äldreomsorgen i Lindesbergs kommun har man dock varken hjärtstartare eller frekventa utbildningar inom hjärt-lungräddning, något som en källa inom verksamheten nu slår larm om.
– All personal på sjukhuset måste gå den utbildningen en gång om året, och får inte ens börja jobba innan de har gått den. Här har man på något sätt bedömt att det är bättre att personalen ringer 112 och får guidning, det gäller både de som inte har någon utbildning men även de som har gått och läst till undersköterska, jag tycker det är helt galet! säger personen som önskar vara anonym.

En person som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans har betydlig större chans att överleva. Om en strömstöt från hjärtstartare kan ges inom tre minuter har personen uppemot 70–80 procents chans att överleva, men för varje minut som går utan insatser minskar chansen till att överleva med 10 procent vid ett hjärtstopp.

Inom äldreomsorgen samt hemtjänsten i Lindesbergs kommun ges utbildning inom hjärt-lungräddning enbart till legitimerade sjuksköterskor, övrig personal uppmanas istället att ringa 112 och invänta guidning. Dock har utbildningen av sjuksköterskorna hamnat på efterkälken, och enligt LindeNytts källa är det många år sedan någon sådan hölls.

– All personal inom skola ska gå utbildning inom HLR, samma med kommunhusets personal, inom båda verksamheterna har de även hjärtstartare. Man tänker ju att vård- och omsorgspersonal är självklart att även de ska vara utbildade, men det är många år sedan de fick gå den. Vi har stridit för det här jättemycket, i början av året sades det att en sjuksköterska som är utbildad instruktör skulle hålla i utbildningen av de andra sjuksköterskorna men inget har hänt.

Enligt uppgiftslämnaren är det mer än fyra år sedan någon utbildning hölls, och man önskar att även den övriga personalen ska få ta del av kunskapen som faktiskt kan rädda liv.

– Vet folk att det är så här? För det förutsätter man ju att vårdpersonal har den utbildningen. En annan aspekt är ju är att det pratas om att höja statusen på de här jobben, men hur ser kommunledningen på statusen när man inte tycker de klarar det utan ska ringa 112 istället. 112 ringer man ju ändå, men om man gått utbildningen så har man gjort det där förut, du vet vart du ska sätta händerna till exempel, säger personen.

Jessica Öhlund, verksamhetschef inom vård och omsorg, ger sin förklaring på uppgifterna.

– Det är olika delar, vi för den här diskussion på samverkan, och vi ska inte använda hjärtstartare gentemot våra enskilda i hemtjänsten, för att det kan finnas sådan komplexa sjukdomar och man behöver kunna så mycket om just den enskilde som man kanske inte har koll på, så det finns olika anledningar till det. Däremot legitimerad personal ska ha den utbildningen.

Men här finns det legitimerad personal som vittnar om att de inte fått den utbildningen på många år?

– De ska få den, det finns en planering för det, men när den planeringen ligger vet jag inte. Men den diskussionen har varit uppe väldigt mycket på samverkan och vi håller på att se över möjligheterna till det, säger Jessica.

Samma utbildning och riktlinjer gäller även för personalen på kommunens äldreboenden, där de uppmanas att ringa 112 vid ett hjärtstopp. Varken hemtjänsten eller kommunens boenden är heller utrustade med hjärtstartare.

– Vi planerar att köpa in hjärtstartare på exempelvis Kärnan, och det finns en uppe på vårdcentralen på Grönboda som vi får låna när vi behöver, men det är för att använda på medarbetare, inte de äldre. Men vi har inga hjärtstartare på våra boenden, avslutar Öhlund.

Publicerad 26 augusti 2022 klockan 16:00

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En villa utanför Vedevåg totalförstördes i en brand på lördagen. Foto: Camilla Lagerman

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts i en brand. Larmet inkom vid 16-tiden på lördagen.
– Det handlar om en fullt utvecklad brand och man kommer låta villan brinna ner under kontrollerade former, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

24 september 2022 klockan 17:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Det bjöds på solsken och mängder av godsaker när äldreboendet arrangerade sin egen marknad. Foto: Jennie Einarsson

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna marknad för andra gången. Denna gång bjöds det förutom allehanda godsaker även på ett alldeles strålande marknadsväder som lockade ut merparten av de boende.
– Vi har sett fram emot den här dagen hela året, det är jätteroligt, berättar Anna Gustafsson som är en av initiativtagarna till arrangemanget.

23 september 2022 klockan 08:13 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. Arrangerande hemmaklubben Frövi Judo ställer upp med hela 58 starter, från U11 ända upp till senior.
– Det ska bli jättehäftigt! Vi har hela tiden haft en målsättning att det här ska bli ett stort evenemang, och det känns som att vi är på rätt väg, säger Johan Orrbo.

22 september 2022 klockan 17:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken
När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget ...
20 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Adrian Andersson är starkast i Sverige. Foto: Torbjörn Mark

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt mål att ro hem segern i Sveriges Starkaste Man på hemmaplan.
– Det känns jätteroligt, grundplanen höll! Tanken om att vinna hade jag nästan lagt ner efter skadorna, men det gick, säger han till LindeNytt.

19 september 2022 klockan 16:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Granngårdens nya inneboende söker sin ägare. Foto: Granngården

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt flyttat in hos företaget, som med hjälp av organisationen Hemlösa Tassar nu efterlyser dess ägare.
– Återigen är vi här, det är så otroligt märkligt att det händer på samma ställe igen, säger föreningens ordförande Melissa Andersson.

16 september 2022 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD

Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står ...

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste...

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra ...

Annons

Metalbandet Sabaton gästar Lindesberg Arena i februari. Foto: Pressfoto.

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari

Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt världen över och stoppet i Lindesberg blir det femte på deras kommande Sverigeturné.
– Det är en jättefin arena och jag vill gärna göra mer konserter där, och då passade det väldigt bra med just Sabatonturnén. Vi gjorde den i Örebro senast och nu passade det bra att göra den i Lindesberg den här gången, säger arrangören Kimmo Kirvesmäki på Laweka Event.

14 september 2022 klockan 14:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Höga utställningspoäng på Fornaboda

För andra året i rad så arrangerade flera av Fornaboda Travbanas intresseföreningar en unghästutställning för ...

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället

Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrä...

Tivoliparkens nyplanterade träd utsatta för skadegörelse

Två av de nyplanterade träden i den så kallade Tivoliparken har utsatts för skadegörelse. Trä...

LindeNytts partiutfrågning – Sista Minuten

LindeNytts läsare har ställt sina hetaste valfrågor och politikerna har svarat. Inför söndagens val hoppas...

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid ...

Foto: Sami Rahkonen

Svar till Bengt Storbacka angående ekonomiskt stöd till Lions Club

INSÄNDARE/DEBATT: Att Lions Club ska ha fått bidrag av kommunen för bajamajor och el är helt felaktigt. Vi har fått stå för alla omkostnader själva. Däremot har vi fått betala 3000 kronor för att få arrangera en höstmarknad och det finns ett uppgjort avtal med kommunen. Lions Club är inte ett inkomstdrivande företag eller näringsidkare, vi sysslar med välgörenhet i alla dess former, mest inom kommunen men också internationellt.

8 september 2022 klockan 09:11 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Pilkrogs busslinje i farozonen: ”Vore ett dråpslag”
Besparingar inom kollektivtrafiken under 2021 resulterade i att linje 308 mellan Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner upphörde och resenärer hä...
7 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svar till Lions, Bodman, Detlofsson m.fl.
Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.
6 september 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Han blir ny VD för byggbolagen
Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny VD för de tre ...
5 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-05

2022-09-04

2022-09-03

2022-09-02

2022-09-02

2022-09-01

2022-09-01

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-30

2022-08-30

2022-08-29

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-26 00:46