Nu utbildas polisen i Lindesberg i att pejla efter försvunna människor i skog och mark. Systemet kommer att bli ett ovärderligt instrument som ersätter t ex skallgångskedjor, som tills idag varit vanligt i sökandet.
Det är främst dementa personer som systemet kommer att användas på. Det fungerar så att man låter personen bära en liten sändare på armen, den ser ut som ett armbandsur i plast. Om sen personen skulle försvinna så ska de anhöriga kontakta polisen som i sin tur kontaktar företaget Telelarm Care, som hyr ut sändarna och fungerar som en larmcentral.
När de blir varse om att personen i fråga är försvunnen så sätter de igång den lilla sändaren och polisen åker ut med sina sändningsmottagare och börjar att pejla efter den försvunna. Systemet används redan av Örebropolisen, där har ett flertal försvunna personer snabbt kommit tillrätta tack vare det nya räddningssystemet.
Unikt för Sverige
Närpolisen i Lindesberg kommer att ha 10 man som kan handskas med utrustningen. Här om dagen hade en sändare placerats ut någonstans i Lindesbergsområdet. Nu var det upp till Peter Gustavsson, Ulf Andersson och Jens auf der Heide att spåra upp den, allt följdes av Thore Hildeberg som håller i utbildningen. –Det här sparar mycket tid och pengar för alla inblandade. Framför allt så kan vi snabbt lokalisera individen. Tidigare så har man satt in ett 40-tal personer vid vissa tillfällen. Nu räcker det med två, tre polismän för att utföra samma arbete, och dessutom är det effektivare, säger Thore. Faktum är att systemet är unikt för Sverige. Det är bara den svenska polisen som använder sig utav metoden, varför inte andra länder gör det är ett frågetecken.
90 minuter
Efter drygt en halvtimme så var man endast ett hundratal meter från sändaren som placerats ut i skogen i närheten av Andersvik.
Där fortsatte sökandet till fots. Med antenn och mottagare begav man sig ut i skogen och kunde ganska snart ringa in området som sändaren befann sig i. Därefter gick det bara några minuter innan Jens auf der Heide hittade en plastpåse som gav ifrån sig starka signaler. Sändaren var hittad.
Det här var den första riktiga testen som polismännen gjorde.
Samtliga hade aldrig använt sig utav liknande utrustning tidigare, men kunde på endast 90 minuter hitta sändaren trots att man inte hade en aning om var den var placerad.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt.
– Det rör sig om en singelolycka. Bilen skall ha börjat brinna, i vilken omfattning är dock oklart, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna sig besegrade. Klassens representant Julia Trostek tror att det hade mycket med tidspressen att göra.
– Vi hade bara 20 sekunder på oss att svara så det blev stressigt. Hade vi haft mer tid på oss så hade vi nog kunnat svaren på flera av frågorna som vi missade, förklarar hon.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.
INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtgärder!
Lillemor från Bångbro kommer utan tvekan att vara på plats, när det är opera på bio i Lindesberg lördag den 18 mars – både för att det är live från Metropolitan och för att Richard Wagner gjort musiken. Lillemor Wiker älskar musik.