Nu har politikerna i regionstyrelsen svarat på den kritikladdade debattartikel, som undertecknats av en lång rad personer inom såväl vården som näringslivet och olika organisationer.
Svar till Peter Jilke (m.fl.) i skrivelse daterad 2018-02-28 (läs skrivelsen här)
I skrivelsen tecknas en mörk bild av Lindesbergs lasarett på grund av ”den ortopediska ökningen och omorganisationen”. Undertecknarna vill tillbaka till ett lasarett med ”en lokal chef för allmän kirurgi vid vart och ett av de tre sjukhusen med ansvar för rekrytering, schema/arbetstider och arbetsuppgifter!”. De ser hela akutsjukhuset som hotat.
Vi delar inte den mörka bilden av Lindesbergs lasaretts framtid. Vi ser i stället en framtid där en utveckling av Lindesbergs lasarett gör det möjligt för lasarettet att finnas kvar som akutsjukhus även i framtiden. Detta kan ske i en organisation med nära samverkan med den övriga hälso- och sjukvården i Region Örebro län. På så sätt kan vi använda våra samlade resurser, i form av kompetens och skattepengar, så effektivt som möjligt och vi kan då fortsätta att ha tre akutsjukhus i Region Örebro län. De investeringar som vi har gjort på Lindesbergs lasarett de senaste åren kan också vittna om vår fortsatta satsning och tro på lasarettet.
Vi har tät kontakt med de ansvariga verksamhetscheferna, områdeschef och förvaltningschef om situationen för hälso- och sjukvården i länet och specifikt Lindesbergs lasarett. Vi känner oss trygga med det förändrings- och utvecklingsarbete som pågår inom de opererande verksamheterna i Region Örebro län. Det arbetet är baserat på det politiska beslut som i december 2014 fattades i enighet, över partigränserna, om förändringen av organisationen.
I hela landet pågår en utveckling av att koncentrera verksamheter för en ökad och jämlik kvalitet i vården. Det är så vi kan säkra kvalitet åt alla, och det är så vi kan använda våra resurser mest effektivt. Detta är en utveckling som statens utredare Måns Rosén pekat på i sin utredning, ”Träning ger färdighet – Koncentrera vården för patientens bästa”, som kommer att påverka hela Sjukvårdssverige än mer än den gör i dag. Likadant är det med Göran Stiernstedts utredning, ”Effektiv vård”. Vi ska inte här argumentera ytterligare för de slutsatser de utredningarna kommit fram till. Men vi kan konstatera att vår organisation, tack vare en förändrad organisation med ökad koncentration, gjorde 4.000 fler operationer 2017, än två år tidigare.
Skrivelsen innehåller många påståenden och slutsatser som till stor del har besvarats tidigare, bl.a. i Nerikes Allehanda av verksamhetschef. Andra frågeställningar tar vi med oss. Skrivelsen mynnar också ut i fem förslag som vi något kortfattat vill försöka förklara vår hållning i.
1. Bevara Lindesbergs lasarett som dygnet runt Akutsjukhus (24/7). Vi är överens. Vi ser dagens organisation och den väg vi har valt som en förutsättning för att klara av detta.
2. Prioritera inomlänspatienter. Vi är överens. Vårt huvudsakliga uppdrag är, och kommer alltid att vara, att klara vårt hälso- och sjukvårdsåtagande åt våra länsbor. Under flera år hade vi alldeles för långa köer inom ortopedin. Vi ställde om och skapade en organisation som löste det problemet. Ingen länsbo står i dag i onödig kö i väntan på en ortopedoperation. Vi kan nu dessutom hjälpa patienter, som stått månader i kö i sitt hemlandsting, att få en operation. Det arbetssättet ska vi lära av och kunna tillämpa på fler områden.
3. Akut operation före elektiv operation. Generellt är det så, men det är inte alltid att föredra. Akut operation innebär inte alltid att den måste genomföras omedelbart. Medicinska skäl måste avgöra. Att alltid ställa in en planerad operation för en akut, som ibland kan vänta, är inte medicinskt försvarbart.
4. Intensifiera rekrytering av undersköterskor, sjuksköterskor och läkare till Lindesbergs lasarett. Vi är överens. Vi är aktiva i vår rekrytering av vårdpersonal i hela Region Örebro län. Men nya medarbetare finns på en marknad där det råder brist inom flera yrkeskategorier och hård konkurrens mellan arbetsgivare och därför är inte denna fråga enkel.
5. Inför en lokal chef för allmänkirurgi vid vart och ett av de tre sjukhusen inom RÖL med ansvar för rekrytering, schema/arbetstider och arbetsuppgifter. Vi tror på den modell vi har i dag, som har beslutats om i full politisk enighet, där kliniker tar ett gemensamt ansvar för länsborna.
De senaste åren har en rad akutsjukhus i Sverige lagts ner. Så har utvecklingen varit även inom landsting och regioner nära oss. Vi har inte valt den lösningen i Region Örebro län. Vi vill ha tre akutsjukhus kvar, vi ser att den närheten är till gagn för länets invånare och de patienter som behöver vård ofta. Samarbetet genom länskliniker och närsjukvård är vår modell för att kunna uppfylla vårt uppdrag att både erbjuda närhet och god kvalitet i hela vårdkedjan.
Vi inser att oavsett vilken modell vi än skulle välja för att organisera sjukvården skulle det innebära utmaningar. Så är det och så kommer det att vara på Lindesbergs lasarett, precis som på Karlskoga lasarett och på universitetssjukhuset i Örebro. Från politikens sida är det vår bestämda uppfattning att vi bättre klarar de utmaningar vi står inför om vi gör det i länsgemensamt samarbete kring gemensamma resurser än genom självständiga kliniker på tre fristående sjukhus som slåss om resurserna.
Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande
Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor
Jihad Menhem (V), regionstyrelsens vice ordförande
Catrin Steen (MP), regionråd