Snabbare och billigare bredband. Telefoni och TV till låga kostnader. Idag lanserade Lindesbergs kommun en sajt i vilken man kan välja och vraka bland olika framtagna stadsnätspaket som erbjuds invånarna.
För någon vecka sedan kunde vi berätta att stadsnätets utbyggnad får en vidare sträckning än vad tidigare var tänkt. Fiberkabeln dras mellan småorterna från Fellingsbro i söder till Storå i norr och förväntas vara färdigt i slutet av mars.
Under våren kommer stadsnätet att vara tillgängligt för invånarna att nyttja.
-Det är bara några månader kvar nu och idag har vi valt att publicera hemsidan där man kan se vad för slags tjänster som erbjuds och till vilket pris. Då har folk lite tid på sig att tänka till och bestämma sig för vad man vill ha också, kommenterar Bo Bäckman.
Dessvärre har man inte kunnat få klart prislappen för själva installationen för villaägare. Tidigare spekulationer på nätet har talat om summor omkring 30 000 kr. Detta är på tok för högt och uppgiften avfärdas bestämt från kommunens sida.
-Det blir under 20 000 kr – men hur mycket under har vi inte kommit överens om ännu. Vi ber därför att få återkomma gällande installationskostnaden, säger han.
Denna avgift är alltså endast aktuell för villaägare. Hyresgäster i flerfamiljshus behöver inte räkna med denna investering för att nyttja stadsnätet.
Stadsnätssajten finner du på denna länk: www.lindesberg.opennet.se
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Strax innan klockan 20:30 på tisdagskvällen anlände Nationella bombskyddet till ett bostadsområde i Gusselby, strax norr om Lindesberg, efter att ett misstänkt farligt föremål upptäckts på en parkeringsplats.
– Strax innan klockan 23 bedömde man att det var hanteringssäkert så att patrullen kunde ta hand om det, men bombskyddet har inte gett något utlåtande om vad det är för något, säger vakthavande befäl Kenneth Sundin.
En man i 35-årsåldern misstänks för rattfylleri av normalgraden sedan denne kört av vägen strax utanför Vedevåg.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna sig besegrade. Klassens representant Julia Trostek tror att det hade mycket med tidspressen att göra.
– Vi hade bara 20 sekunder på oss att svara så det blev stressigt. Hade vi haft mer tid på oss så hade vi nog kunnat svaren på flera av frågorna som vi missade, förklarar hon.
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.
När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att hjälpa människor i sorg att träffa andra i samma situation startar nu Fonus en samtalsgrupp, med namnet ”När tiden stannar till.”
– Det är så lätt att bli ensam i sin sorg, grunden i det här är att vi behöver vara tillsammans. Vi vill finnas för andra och ge andra människor ett mervärde, säger Monica Jomfjäll på Fonus.