För ett par år sedan kom moderaterna med ett förslag om att låta rastplatsen vid mellersta infarten övergå i privat regi. Moderaternas önskemål var alltså att kommunen skulle överlåta verksamheten till en privat aktör. Detta skulle inte bara ge nya arbetstillfällen utan också en rastplats som kan utvecklas och bli mycket bättre än vad den är idag.
Moderaternas Pär-Ove Lindqvist menar att det inte sker någon positiv utveckling av rastplatsen idag. Han menar också att det inte kommer bli någon förändring förrän kommunen låter verksamheten drivas som ett företag istället. Då skulle utveckling komma sig naturligt eftersom det blir en riktig affärsrörelse med krav på sig.
När förslaget senast var uppe för omröstning var det mycket nära att förslaget drevs igenom. När fullmäktiges ledamöter sagt sitt stod det klart att 22 röstat JA och lika många röstat NEJ. Sören Rydén, fullmäktigeordföranden, avgjorde frågan genom att inte ge förslaget sitt stöd och den kommunala regin skulle därmed kvarstå.
Moderaterna har fortfarande inte släppt greppet om att rastplatsen måste förbättras och att det första steget är att överlåta verksamheten till en privat aktör. Det arbetas mycket i sådana här frågor i partiet, mest i det tysta dock, förklarar Pär-Ove.
-Vi arbetar med sådant här kontinuerligt eftersom det är viktiga frågor, säger han. Rastplatsen ligger i ett bra läge och i takt med ökad tillströmning av folk och företag i området så ökar motivationen att låta rastplatsen bli en handel- och informationsplats.
-Det finns ju faktiskt underlag att driva en restaurangverksamhet, gärna kombinerat med en bensinmack. Rastplatsen kan bli en viktig hållplats för såväl förbipasserande som folk som ska in till Lindesberg, säger Pär-Ove.
Pär-Ove menar att rastplatsen inte ska styras av väder och vind eftersom det alltid finns behov av att stanna till för många av de tusentals fordon som passerar varje dag. Idag är det alltså inte så, och genom detta går kommunen miste om chansen för en ny arbetsplatsetablering med nya arbetstillfällen som följd.
-Det finns behov året om – dygnet om. Därför är det viktigt att rastplatsen anpassar sig efter behovet, inte tvärtom, säger Pär-Ove som planerar ta upp ärendet på nytt.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
INSÄNDARE/DEBATT: Den som söker sjukvård måste kunna lita på att vårdgivaren använder väl beprövade metoder för diagnos och behandling. Men till en god vård hör också korta väntetider och ett rimligt pris. Vården ska sammanfattningsvis ha en god evidens.
INSÄNDARE/DEBATT: Politikerna gömmer sig bakom inflation och krig för att slippa ta ansvar. Istället för att göra något åt situationen, gräver de ner sig i tabeller och statistik. Barn reduceras bara till framtida arbetsfoder, äldre till bördor, och de som är sjuka eller har ett handikapp betraktas som problem som helst borde försvinna. Man lyssnar inte och verkar helt obrydd för människors irritation och otrygghet.
INSÄNDARE/DEBATT: Det är med rädsla och skräck vi läser om hur styret i Lindesbergs kommun på allvar tänker utreda möjligheterna att stänga ner Storåskolan. På nyheterna uttryckte sig Lillemor Bodman (M) tydligt, vi har inte råd att ha kvar skolan. Detta på grund av lågt barnafödande. Men hur kunde det bli så här? När kommunen står inför historiska underskott och pekar på inflation, höga räntor och en orolig omvärld som orsaken till underskottet blir vi att undra.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag tänkte att jag skulle måla fan på väggen nu. Det är oroliga tider, krig har aldrig varit så nära Sverige som nu på väldigt länge. Varje dag läser vi om det hemska som händer i Ukraina, varje dag får vi rapporter om hur oskyldiga dödas i mellanöstern och alla politiker vill att man skall välja sida, ingen vill att man skall välja fred.
På grund av kommunens sviktande ekonomi valde man tidigare under hösten att avsluta samarbetet mellan Lindbackaskolan och företaget Drogfri Miljö. Istället skulle man fortsätta sitt samarbete med bland annat socialtjänsten och polisen för att verka förebyggande. Nu tvärvänder man på beslutet, och återinför narkotikasök på skolan.
– Vi tycker att det är ett viktigt förebyggande arbete, och Lindbackaskolan ska inte vara en miljö där droger förekommer, säger verksamhetschef Åsa Jönsson.
REPLIK: Som rubriken på min insändare signalerade så var syftet att reflektera och problematisera kring några av de utmaningar jag upplever inom politiken. Jag ville också tydliggöra partiets ståndpunkt i sakfrågan då den avvek från beslutet som nämnden fattade i ett aktuellt ärende. Jag tycker det är relevant och tror också att det finns väljare som tycker det är relevant.