I början av 2016 beslutade Regionerna Örebro, Blekinge, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Halland, Gävleborg och Norrbotten att gemensamt upphandla ett nytt digitalt journalsystem för vården. Enligt Konkurrensverket är upphandlingen olaglig, och regionerna riskerar nu att behöva betala tio miljoner kronor vardera i upphandlingsskadeavgift.
De nio regionernas gemensamma upphandling av ett digitalt journalsystem uppskattas ha ett värde om cirka 4,3 miljarder kronor. För region Örebro läns del handlar det om en kostnad på omkring 318 miljoner kronor under en tioårsperiod. Men nu vänder sig Konkurrensverket till domstol, då man anser att upphandlingen i själva verket är olaglig.
I början av 2022 meddelade nämligen leverantören av systemet att en komplett leverans inte skulle kunna ske i enlighet med den tidsplan som var avtalad, och tidigare justerad genom tilläggsavtal, med regionerna. För att bland annat reglera leveransförseningen ingick parterna därför tre ändringsavtal, och det är där Konkurrensverket menar att upphandlingen blev olaglig.
Myndigheten menar att genom ingången av ändringsavtalen har parterna ändrat villkoren för leveransförsening och vite. Leverantören har åtagit sig att ge ekonomisk kompensation för den ändrade tidsplanen, men har också åtagit sig att ersätta regionerna om de skulle bli skyldiga att betala skadestånd eller upphandlingsskadeavgift på grund av ändringsavtalen.
– Upphandlande myndigheter är skyldiga att följa upphandlingsreglerna. Att ändra upphandlade avtal på ett omfattande sätt är inte förenligt med LOU när resultatet av upphandlingen hade kunnat bli annorlunda om ändringarna hade varit kända vid anbudsgivningen. Att upphandlande myndigheter dessutom gör upp med leverantören om att få ersättning för skadestånd eller upphandlingsskadeavgift är allvarligt. Det riskerar i förlängningen att motverka en effektiv efterlevnad av upphandlingslagstiftningen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.
Konkurrensverket vänder sig nu till domstol och yrkar att samtliga nio regioner ska bli skyldiga att betala 10 miljoner kronor vardera i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört otillåtna direktupphandlingar.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.