Förbipasserande vid den södra rondellen i Lindesberg har under den senaste månaden kunnat följa arbetet med att färdigställa konstverket TURBIN signerat den lokala konstnären Thomas Rydén, och under fredagen var det slutligen dags för invigning.
Det stora löphjulet som utgör själva grunden i konstverket satt ursprungligen i Blankafors kraftstation, väster om Nora, där det var i drift under 103 år innan det pensionerades 2017. Numera har det har det fått nytt liv genom konstnären Thomas Rydéns konstverk TURBIN.
– Det här är ett något annorlunda projekt för oss, men vi ville ändå lyfta fram vattenkraften och dess betydelse för bygden. Så vi kontaktade Thomas Rydén och bad honom att försöka gestalta elektrifieringen genom det här löphjulet, inledde Jens Isemo, vd för Linde Energi.
– En rondell är ju en speciell plats, där man måste ta hänsyn till bl a trafiksäkerhet och att konstverket ska vara underhållsfritt. Löphjulet är så tydligt radiellt och det har varken fram- eller baksida vilket är positivt just här. Under en resa till Gotlands museum förra sommaren såg jag en stenformation som symboliserade solen, och stenarna i konstverket är placerade på samma sätt, berättade konstnären Thomas Rydén.
Konstverket är även ljussatt och kommer under kvällstid att tändas samtidigt som gatubelysningen, något man först kommer att märka under nästa vecka.
– Det är väldigt roligt att just den här delen av Lindesberg uppmärksammas då detta är inkörsporten och ett kraftcentrum för den industristad som Lindesberg är idag, sade Göran Karlsson från Lindesbergs Hembygdsförening innan han lämnade över till dagens officiella invigare, Sture Åtterås.
– Elkraften har haft en fundamental betydelse för bygden och för Linde Maskiner genom åren, och detta löphjul är ett värdigt industriminne. Just detta hjul har producerat ungefär 1000 megawattimmar om året när det var i drift, berättade Åtterås som är styrelseordförande på Linde Maskiner, innan han tillsamman med Irja Gustafsson lyfte på skynket till konstverkets informationstavla och därmed överlämnade det till Lindesbergs kommun.
– Vi från kommunens sida är väldigt tacksamma, och det ska bli mycket spännande att se vilka diskussioner konstverket bidrar till, sade Irja glatt.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.