Lindesbergskonstnären Thomas Rydén är en av många aktörer som är återkommande i kulturfenomenet Vinterspår. Nu ställer han ut sitt Bergslagen genom totalt 18 st akvareller och 6 st oljemålningar. -Det blir både stort och smått, säger Rydén som funnit vackra motiv från bland annat Ramsberg, Västantorp och sjön Usken för att nämna ett par riktmärken från våra trakter.
Hemma i villan på Hagavägen i Lindesberg pågår förberedelserna för fullt inför startskottet av Vinterspår 2013, ett kulturellt maraton som Thomas har medverkat i flera gånger tidigare.
-Jag har ju min egen utställning varje år i december, men jag brukar haka på i Vinterspår ibland också, säger han och visar oss runt hemma i vardagsrummet där utställningens större tavlor hänger.
Där finns bland annat en större akvarell med ett motiv från Västantorp som han inte har ställt ut på hemmaplan ännu. Den har endast visats i en utställning på Örebro läns museum hittills. Målningen visar den vackra Västantorpgården, en äldre gård som många motionärer passerar när de följer Lindessjön Runt-slingan på västra sidan av sjön. Men här får man naturligtvis ett annat perspektiv på det hela – Rydéns perspektiv.
-Jag gillar det här motivet, hur spåren i åkern leder blicken bort mot gården och det varma ljuset i horisonten, säger Thomas och förklarar hur platt motivet hade varit utan dessa små men ack så viktiga detaljer – traktorspåren i den frusna åkermarken.
Grädde i skogen
En av oljemålningarna han väljer att lyfta fram är hämtad från det kraftiga snöfallet som kom strax innan jul. Det var en salig konstnär som begav sig ut i skogen efter snöfallet.
-Det var helt fantastiskt. Träden var som täckta av grädde och ljuset på himlen alldeles rosarött. Det är sällan man får uppleva sådana omständigheter så det gäller att passa på, ler Thomas och håller upp ”gräddskogen” i Bergslagen.
Vinterspår 2013 består av totalt 94 punkter. För mer information om utbudet i årets kavalkad: Vinterspårs hemsida och program.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.