Ikväll visar Lindlövens IF matchen Sverige – England i ishallen på deras storbildsskärm, eller enormbildsskärm som vi hellre vill kalla den. Detta blir den tredje och sista fotbollsvisningen föreningen arrangerar. Vi har pratat med hjärnan bakom den 4,80 x 3,60 meter enorma bildskärmen i hallen och fått veta hur skärmen byggdes med mycket enkla medel.
Några meter el-tejp, 6 st stora masonitskivor och en helt vanlig videoprojektor. Detta är allt som behövs för att komma fotbolls-VM så nära det bara går, utan att själv behöva vara på plats vid fotbollsstadion. Men vi börjar med att gå ett år tillbaka i tiden.
Ronny Carlsson, mannen bakom storbildsskärmen, började redan för ett år sedan att utforma olika sätt att visa bildspel i hallen på stora skärmar. Första testerna gjordes med några vita underlakan med ett ”sisådär” resultat. Men detta var bara början…
-Jag jagade nu istället efter stor och bred lakansväv, men hade ingen större framgång i början. Men via lasarettet fann jag det jag sökte och idén kunde testas i praktiken, förklarar Ronny.
Dock blev detta test inte heller särskilt tillfredsställande, lakanet blev skrynkligt. Ronny började istället att söka efter nya material. Nya tester gjordes, först en idé om att använda de stora vita spånskivor som finns i hallen och används vid avskärmning av spelplanen.
-Men den idén var inte framgångsrik den heller, säger Ronny och förklarar vidare:
-De vägde alldeles för mycket, så det var inte någon idé att ens försöka att göra något riktigt försök med dom. Men då var det en medlem i föreningen som kom på idén att använda ett lättare material – masonit.
Man började nu att söka efter vita masonitskivor och kunde snart utforma ett nytt förslag. Sex stycken skivor fogades samman och resultatet blev äntligen ett vettigt och fungerande stycke storbildsskärm.
-Det svåra var att dölja skarvarna i skärmen. Vi gjorde några försök med vit tejp som vi hade i hallen, men det blev inte bra. Till slut fick vi tag på en vit el-tejp på Linde Bildelar som faktiskt fungerade bra, förklarar Ronny.
Storbildsskärmen var nu klar – eller, kanske inte riktigt ändå. Ronny berättar att skärmen faktiskt har vissa brister.
-Den fungerade bra i två dagar, sedan kom värmen och gjorde att det uppstod bubblor på masonitens yta, vilket i och för sig bara syns om man tittar från sidan. Skärmen fungerar, men jag är inte riktigt nöjd och kommer att vidareutveckla idén, säger Ronny Carlsson.
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste åtta åren har dock den mycket populära folkfesten arrangerats på andra ställen i Lindesberg, men i sommar tar den nyblivne hotellägaren Shavan Zakholi tillbaka konceptet, med råge.
– Hela hotellet ska leva som det var förr, med mycket folk, säger han till LindeNytt.
INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter på landsbygden i norra länsdelen. Det låter som att man vill göra den vackra naturen och ”rekreationsområdena” runt Ramsberg, Löa och Stråssa till en vindkraftsindustri.
I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.
Masha Beseza var 14 år när hon lämnade sitt hem i Odessa, den där tidiga morgonen för snart två månader sedan. Hennes 15-årsdag firade hon i Sverige, där hon och hennes familj numera bor hos en svensk familj i Löa. Något som varit mycket viktigt under hela Mashas uppväxt är idrotten, och då framförallt judon, som ger henne avkoppling från vardagen. Sedan knappt en månad tillbaka tränar hon tillsammans med Frövi Judos ungdomsgrupp, där hon snabbt blev en en i gänget.