Arkivbild. Bengt Storbacka, ordförande Socialdemokraterna i Lindesberg.

Samarbetet sprack – Sossarna bryter med Vänstern

(Artikeln är uppdaterad med ett uttalande från Vänstern. Kl. 11:57)Socialdemokraterna har beslutat att bryta samarbetet med ett av deras två stödpartier – Vänsterpartiet.

Orsaken sägs vara att Vänsterpartiet agerar opposition och ifrågasätter förslag och beslut i högre grad än man medverkar i samarbetspolitik, anser Socialdemokraterna. Vänsterpartiets företrädare uppger på torsdagsmorgonen att man kommer med ett uttalande på LindeNytt senare idag med anledning av det som hänt. Socialdemokraternas Bengt Storbacka och Anders Ceder skriver följande i ett pressmeddelande om varför man har valt att bryta med Vänsterpartiet:

Pressmeddelande
Vi Socialdemokrater i Lindesbergs Arbetarekommun meddelar nu att vi bryter samarbetet med Vänsterpartiet. Vi ser det inte som fruktbart att samverka mer då deras främsta företrädare väljer att agera som opposition och att gräva i gammalt från förra mandatperioden eller att via media kritisera oss. Vi ser det inte heller som fruktbart att som dessa företrädare gör, på ett populistiskt sätt, plocka ut några av sina hjärtefrågor medan majoritetens ansvar är så mycket större. Det är inte politiskt mod! Vi beskylls dessutom i media direkt eller indirekt som giriga. Vi har ett etiskt ”kontrakt” med vänstern och miljöpartiet där vi socialdemokrater tolkat det som att vi självklart kan vara oense i olika frågor men att vi inte ska skälla på varandra via media. Dessa personer från vänstern har en annan tolkning.

Vi vill föra en framtidsinriktad politik för Lindesbergs bästa. När vi tillträdde växte bilden av den dåliga ekonomin fram allt mer. Ett av våra vallöften var att få en fungerande kommunledning på plats och nu är det jobbet i princip klart. Nu måste vi återskapa en sund ekonomi. Kommunens verksamheter kostar mer än vad vi får in. Det enda konstruktiva förslaget vi fått från talesmännen för vänstern är att höja skatten vilket är vad ”Europas bästa finansminister” indirekt vill, att sköta statens finanser på bekostnad av landstingens och kommunernas ekonomi. De säger dessutom att vi sänkt skatten men den som läser beslutet från fullmäktige kan se att vi totalt sett har ett oförändrat skattetryck!

Vi vill inte samverka med företrädare för vänstern vars enda drivkraft tycks vara att ”ställa folk till ansvar”. Vi kan inte komma överens med dem när de gång efter annan angriper oss. Vi vill se framåt. Politik ska vara engagerande, roligt och skapa möjligheter och förutsättningar för tillväxt och trygghet. Därför behövs en fungerande kommunledning och en ekonomi i balans. Under mandatperiodens återstående tre år ska vi genomföra fler av våra vallöften. Då kan vi inte samarbeta med några personer som vägrar inse att de tillhört den styrande majoriteten och som snarare agerar som missbelåtna revisorer, som hellre hackar på förra majoriteten och oss istället för att blicka framåt. Detta stjäl energi och tar bort dyrbar tid både från oss och tjänstemännen. De har två mandat i fullmäktige men det känns som de tagit all plats. Vi ställer inte upp på det längre – det räcker nu. Vi Socialdemokrater bjuder in alla partier som vill ta ansvar för en sund ekonomi vilket är den första byggstenen för att utveckla Lindesberg.

Vi har för avsikt att fortsätta samverkan med miljöpartiet och andra partier som vill blicka framåt. Välkommen att diskutera politik med oss!

Bengt Storbacka – Ordf Socialdemokraterna i Lindesberg
Anders Ceder – Kommunstyrelsens ordförande

S bryter samarbete med V i Lindesberg
Kommentar från Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

I media har jag läst pressmeddelande från S, en sorglig, men nog så avslöjande klagoskrift från två S-gubbar, som inte står ut med att ”…Vänstern tagit all plats”.

Som uppväxt i Linde och mamma till fyra barn, har jag erfarenhet, bra och mindre bra, från tio av kommunens skolor. Mitt förtroende för de styrande har alltid varit lågt, oavsett vilka som för tillfället haft makten. (Det är ju mest samma gubbar som kommer igen, oavsett hur valet gått!) Jag bestämde mig för att sluta gnälla och i stället göra något åt saken.

Efter senaste valet fick S med vår hjälp tre högavlönade kommunalrådsposter. (Det verkade vara viktigast). V fick i gengäld platser i nämnder och kommunstyrelse. Vi har inte avtal om någon gemensam politik, men tanken var ändå att i huvudsak dra åt samma håll – mot den högerledda alliansen. Detta har inte hindrat S från att titt som tätt göra upp med Moderaterna om att, trots alla nedskärningar, t ex höja kommunalrådens redan höga arvoden, trots att alla andra partier motsatte sig detta.

Mina och Vänsterns hjärtefrågor är barnens utbildning och de gamlas välfärd. För att få ihop pengar till detta har vi bl a begärt insyn i svindlande affärer kring Lindesbergs Arena. Ja, det betyder som S påpekar ”… att ställa folk till svars”. Medan S och M gör allt för att mörka. Min interpellation i fullmäktige om Arenan och andra svarta hål i kommunens ekonomi, besvarades inte med en enda siffra. På två senaste fullmäktigemöten har även enskilda under ”allmänhetens frågestund” frågat om dessa och andra märkliga affärer, t ex privat avverkning av kommunägd skog på industriområdet. Utan att få svar…
S-ledningens svar är alltid samma mantra; ”Vi ska se framåt, inte bakåt.” Jag menar att det är genom att lära av historien som vi kan rusta oss för utmaningar i framtiden.

S och M tror att låg skatt är det enda som kan locka folk att flytta hit. Men jag vet att unga familjer, bland dem unga entreprenörer, som på sikt kan ge orten nya jobb, på ett helt annat sätt än kommunledningens generation prioriterar barnens och familjens väl. Vi föreslog därför oförändrad kommunalskatt 2012 (21:67). Det hade givit oss 15 miljoner extra till att stärka upp förskolan och skolan (och demensvården). Men S och övriga sänkte skatten med 34 öre (till 21:33).

Vi vet att det är med bra förskola och skola vi kan bli en attraktiv kommun för nya medborgare och företag. Inte minst därför är jag så glad att Vänstern linje om att minska nedskärningarna i förskola och skola om hela 10 miljoner vann i kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2012. Surt för S-ledningen, som drivit nedskärningarna så hårt.

S har anklagat ömsom V, ömsom lärarna för att ”… uppvigla elever till att demonstrera.” Tänk att ledarna för ett parti med arbetarrörelse- och folkrörelsebakgrund kan bli så totalt tondöva inför breda opinioner bland medborgarna och så grovt underskatta ungdomars förmåga att tänka självständigt!

Det är uppenbarligen inte bara i riket S har problem med sin ledning. Jag hoppas det stöd och den uppmuntran jag fått från inte minst många sossar ska leda till fortsatta framgångar för en politik som främst värnar de små och svaga och som kan rensa upp i ljusskygga affärer. I en stor SCB-undersökning nyligen bekräftas att Lindesbergarna har lågt förtroende för kommunpolitikerna. När krutröken lagts sig, tänker jag fortsätta försöka återskapa det förtroende som jag tycker många av kommunens fritidpolitiker – oavsett parti – faktiskt redan förtjänar!
Fortsättning följer, var så säker!

Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

Publicerad 15 december 2011 klockan 08:40

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.

19 februari 2021 klockan 10:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-25 20:33