Arkivbild. Bengt Storbacka, ordförande Socialdemokraterna i Lindesberg.

Samarbetet sprack – Sossarna bryter med Vänstern

(Artikeln är uppdaterad med ett uttalande från Vänstern. Kl. 11:57)Socialdemokraterna har beslutat att bryta samarbetet med ett av deras två stödpartier – Vänsterpartiet.

Orsaken sägs vara att Vänsterpartiet agerar opposition och ifrågasätter förslag och beslut i högre grad än man medverkar i samarbetspolitik, anser Socialdemokraterna. Vänsterpartiets företrädare uppger på torsdagsmorgonen att man kommer med ett uttalande på LindeNytt senare idag med anledning av det som hänt. Socialdemokraternas Bengt Storbacka och Anders Ceder skriver följande i ett pressmeddelande om varför man har valt att bryta med Vänsterpartiet:

Pressmeddelande
Vi Socialdemokrater i Lindesbergs Arbetarekommun meddelar nu att vi bryter samarbetet med Vänsterpartiet. Vi ser det inte som fruktbart att samverka mer då deras främsta företrädare väljer att agera som opposition och att gräva i gammalt från förra mandatperioden eller att via media kritisera oss. Vi ser det inte heller som fruktbart att som dessa företrädare gör, på ett populistiskt sätt, plocka ut några av sina hjärtefrågor medan majoritetens ansvar är så mycket större. Det är inte politiskt mod! Vi beskylls dessutom i media direkt eller indirekt som giriga. Vi har ett etiskt ”kontrakt” med vänstern och miljöpartiet där vi socialdemokrater tolkat det som att vi självklart kan vara oense i olika frågor men att vi inte ska skälla på varandra via media. Dessa personer från vänstern har en annan tolkning.

Vi vill föra en framtidsinriktad politik för Lindesbergs bästa. När vi tillträdde växte bilden av den dåliga ekonomin fram allt mer. Ett av våra vallöften var att få en fungerande kommunledning på plats och nu är det jobbet i princip klart. Nu måste vi återskapa en sund ekonomi. Kommunens verksamheter kostar mer än vad vi får in. Det enda konstruktiva förslaget vi fått från talesmännen för vänstern är att höja skatten vilket är vad ”Europas bästa finansminister” indirekt vill, att sköta statens finanser på bekostnad av landstingens och kommunernas ekonomi. De säger dessutom att vi sänkt skatten men den som läser beslutet från fullmäktige kan se att vi totalt sett har ett oförändrat skattetryck!

Vi vill inte samverka med företrädare för vänstern vars enda drivkraft tycks vara att ”ställa folk till ansvar”. Vi kan inte komma överens med dem när de gång efter annan angriper oss. Vi vill se framåt. Politik ska vara engagerande, roligt och skapa möjligheter och förutsättningar för tillväxt och trygghet. Därför behövs en fungerande kommunledning och en ekonomi i balans. Under mandatperiodens återstående tre år ska vi genomföra fler av våra vallöften. Då kan vi inte samarbeta med några personer som vägrar inse att de tillhört den styrande majoriteten och som snarare agerar som missbelåtna revisorer, som hellre hackar på förra majoriteten och oss istället för att blicka framåt. Detta stjäl energi och tar bort dyrbar tid både från oss och tjänstemännen. De har två mandat i fullmäktige men det känns som de tagit all plats. Vi ställer inte upp på det längre – det räcker nu. Vi Socialdemokrater bjuder in alla partier som vill ta ansvar för en sund ekonomi vilket är den första byggstenen för att utveckla Lindesberg.

Vi har för avsikt att fortsätta samverkan med miljöpartiet och andra partier som vill blicka framåt. Välkommen att diskutera politik med oss!

Bengt Storbacka – Ordf Socialdemokraterna i Lindesberg
Anders Ceder – Kommunstyrelsens ordförande

S bryter samarbete med V i Lindesberg
Kommentar från Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

I media har jag läst pressmeddelande från S, en sorglig, men nog så avslöjande klagoskrift från två S-gubbar, som inte står ut med att ”…Vänstern tagit all plats”.

Som uppväxt i Linde och mamma till fyra barn, har jag erfarenhet, bra och mindre bra, från tio av kommunens skolor. Mitt förtroende för de styrande har alltid varit lågt, oavsett vilka som för tillfället haft makten. (Det är ju mest samma gubbar som kommer igen, oavsett hur valet gått!) Jag bestämde mig för att sluta gnälla och i stället göra något åt saken.

Efter senaste valet fick S med vår hjälp tre högavlönade kommunalrådsposter. (Det verkade vara viktigast). V fick i gengäld platser i nämnder och kommunstyrelse. Vi har inte avtal om någon gemensam politik, men tanken var ändå att i huvudsak dra åt samma håll – mot den högerledda alliansen. Detta har inte hindrat S från att titt som tätt göra upp med Moderaterna om att, trots alla nedskärningar, t ex höja kommunalrådens redan höga arvoden, trots att alla andra partier motsatte sig detta.

Mina och Vänsterns hjärtefrågor är barnens utbildning och de gamlas välfärd. För att få ihop pengar till detta har vi bl a begärt insyn i svindlande affärer kring Lindesbergs Arena. Ja, det betyder som S påpekar ”… att ställa folk till svars”. Medan S och M gör allt för att mörka. Min interpellation i fullmäktige om Arenan och andra svarta hål i kommunens ekonomi, besvarades inte med en enda siffra. På två senaste fullmäktigemöten har även enskilda under ”allmänhetens frågestund” frågat om dessa och andra märkliga affärer, t ex privat avverkning av kommunägd skog på industriområdet. Utan att få svar…
S-ledningens svar är alltid samma mantra; ”Vi ska se framåt, inte bakåt.” Jag menar att det är genom att lära av historien som vi kan rusta oss för utmaningar i framtiden.

S och M tror att låg skatt är det enda som kan locka folk att flytta hit. Men jag vet att unga familjer, bland dem unga entreprenörer, som på sikt kan ge orten nya jobb, på ett helt annat sätt än kommunledningens generation prioriterar barnens och familjens väl. Vi föreslog därför oförändrad kommunalskatt 2012 (21:67). Det hade givit oss 15 miljoner extra till att stärka upp förskolan och skolan (och demensvården). Men S och övriga sänkte skatten med 34 öre (till 21:33).

Vi vet att det är med bra förskola och skola vi kan bli en attraktiv kommun för nya medborgare och företag. Inte minst därför är jag så glad att Vänstern linje om att minska nedskärningarna i förskola och skola om hela 10 miljoner vann i kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2012. Surt för S-ledningen, som drivit nedskärningarna så hårt.

S har anklagat ömsom V, ömsom lärarna för att ”… uppvigla elever till att demonstrera.” Tänk att ledarna för ett parti med arbetarrörelse- och folkrörelsebakgrund kan bli så totalt tondöva inför breda opinioner bland medborgarna och så grovt underskatta ungdomars förmåga att tänka självständigt!

Det är uppenbarligen inte bara i riket S har problem med sin ledning. Jag hoppas det stöd och den uppmuntran jag fått från inte minst många sossar ska leda till fortsatta framgångar för en politik som främst värnar de små och svaga och som kan rensa upp i ljusskygga affärer. I en stor SCB-undersökning nyligen bekräftas att Lindesbergarna har lågt förtroende för kommunpolitikerna. När krutröken lagts sig, tänker jag fortsätta försöka återskapa det förtroende som jag tycker många av kommunens fritidpolitiker – oavsett parti – faktiskt redan förtjänar!
Fortsättning följer, var så säker!

Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

Publicerad 15 december 2011 klockan 08:40

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

12-åriga Isabelle Huselius Nelson hamnade plötsligt i allas blickfång när hon knep premiärturen över bron. Foto: Camilla Lagerman

12-åriga Isabella blev först över nya Loppholmsbron

Under tisdagseftermiddagen invigdes den nya Loppholmsbron i Lindesberg under högtidliga former. Men den som blev först över bron, och därmed snuvade kommunalråd och ordförande för Samhällsbyggnadsförbundet på premiärturen, var 12-åriga Isabella Huselius Nelson.
– Hon är framtiden! utbrast kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka och gav henne en hjärtlig applåd.

6 december 2022 klockan 17:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arne Eriksson och Sune Larsson från Lions överlämnade årets gåva till diakonerna Ronald Henriksson och Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva sprider värme till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling överlämnades under tisdagen, för närmare 40:e året i ordningen. I år är julgåvan på många sätt viktigare än någonsin, med tanke på hushållens allt dyrare utgifter.
– Man pratar gärna om nöden långt borta, men nöden i vårt närområde är mycket stor, säger diakon Ronald Henriksson.

6 december 2022 klockan 12:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank stöttar Musikhjälpens insamling till barn på flykt från krig

Måndagen den 12 december drar årets upplaga av Musikhjälpen igång, ett ...

Man på boende omhändertagen av polis: ”Kastade möbler på personalen”

En äldre man på ett boende i Frövi blev i lördags morse omhändertagen ...

bildspel Seger när LIF laddade för handbollsdag

Säsongens första dubbelarrangemang stod för dörren där Norrköping gästade Lindesberg i dubbel mening. Trots lä...

Linda Berglund, Charlotte Lundell och Gunilla Pöchhacker slår sina kloka huvuden ihop, för hundarnas skull. Foto: Camilla Lagerman

Träning och välmående i fokus för hundälskande trio

Charlotte Lundell, Gunilla Pöchhacker och Linda Berglund är tre drivna och företagsamma kvinnor med ett gemensamt brinnande intresse för hundar och dess välmående. Tillsammans satsar de nu på att kunna erbjuda hundar deras sammanlagda kompetens, allt för att vovvarna ska må bra och kunna leva ett långt, hälsosamt liv.
– Kan vi göra Bergslagen till ett hundmekka? säger Gunilla och skrattar.

2 december 2022 klockan 16:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Wajih och Elie Daoud samlar in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Salong Diem sprider julkänsla till förmån för Barncancerfonden

Bröderna Wajih och Elie Daoud på Salong Diem i Lindesberg slår på stort inför julen, en högtid som de båda älskar. Under 21-23 december kommer de på eftermiddagarna duka upp ett riktigt gottebord utanför salongen, där de bjuder på korv, glögg och godis. Samtidigt samlar de in pengar till cancersjuka barn, och den 23 december går alla intäkter till Barncancerfonden.
– Jag älskar att hjälpa folk, det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih.

2 december 2022 klockan 13:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Klockan 15.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till helgens efterlängtade julkonsert "The Christmas Feeling" stod på spel. ...
2 december 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen uppvaktade Meritor: ”50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen”
Det har gått 50 år sedan Volvo Bakaxlar etablerade sig i Lindesberg, en satsning som från början beräknades generera omkring 300 nya arbetstillf...
1 december 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder
Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade och erbjudna tjänster i form av spolning av avloppssystem. Personen som ...
1 december 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på onsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Enligt polisen skall en person ha klagat på nacksmärtor och förts till sjukhus med ambulans. Föraren av personbilen misstänks för brott i samband med händelsen.

30 november 2022 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg har nu häktats, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

29 november 2022 klockan 14:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar ...

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man ocks...

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin...

Annons

Jesper Nilsson gjorde 11 mål borta mot Bolton under söndagen. Arkivbild: Hasse Persson.

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka

LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens första mål, fick en tuff timme framför sig. Redan vid halvtidsvilan var det åtta bollar som skiljde lagen åt till LIFs fördel, en siffra som senare steg upp till femton efter sextio spelade minuter.

27 november 2022 klockan 22:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när sjä...

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på ...

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera - i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom ...

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ...

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Torphyttevägen avstängd till och med fredag. Foto: Camilla Lagerman

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen. Detta innebär att all trafik som skall vidare in i Brodalsområdet, till exempel för att komma till Lindeskolan, hänvisas till alternativa färdvägar. Infarten till Hemköp påverkas dock ej av det arbete som nu påbörjats. Avstängningen var planerad att hävas nu på fredag – men under onsdagen kommer man med nya bud som gör gällande att man öppnar vägen igen först i nästa vecka.
– Det är VA-avdelningen som har stängt vägen. Det är ett ledningsarbete som skall utföras där, berättar Mikael Dahlin, enhetschef Gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

23 november 2022 klockan 09:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen
Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags för den årligen återkommande ...
22 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält
Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha blivit stående tvärs över vägen och orsakat...
22 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD
Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den kommande mandatperioden. Ny ordförande i kommunstyrelsen...
21 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-21

2022-11-18

2022-11-18

2022-11-17

2022-11-17

2022-11-16

2022-11-16

2022-11-15

2022-11-15

2022-11-14

2022-11-14

2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-06 21:30