Arkivbild. Bengt Storbacka, ordförande Socialdemokraterna i Lindesberg.

Samarbetet sprack – Sossarna bryter med Vänstern

(Artikeln är uppdaterad med ett uttalande från Vänstern. Kl. 11:57)Socialdemokraterna har beslutat att bryta samarbetet med ett av deras två stödpartier – Vänsterpartiet.

Orsaken sägs vara att Vänsterpartiet agerar opposition och ifrågasätter förslag och beslut i högre grad än man medverkar i samarbetspolitik, anser Socialdemokraterna. Vänsterpartiets företrädare uppger på torsdagsmorgonen att man kommer med ett uttalande på LindeNytt senare idag med anledning av det som hänt. Socialdemokraternas Bengt Storbacka och Anders Ceder skriver följande i ett pressmeddelande om varför man har valt att bryta med Vänsterpartiet:

Pressmeddelande
Vi Socialdemokrater i Lindesbergs Arbetarekommun meddelar nu att vi bryter samarbetet med Vänsterpartiet. Vi ser det inte som fruktbart att samverka mer då deras främsta företrädare väljer att agera som opposition och att gräva i gammalt från förra mandatperioden eller att via media kritisera oss. Vi ser det inte heller som fruktbart att som dessa företrädare gör, på ett populistiskt sätt, plocka ut några av sina hjärtefrågor medan majoritetens ansvar är så mycket större. Det är inte politiskt mod! Vi beskylls dessutom i media direkt eller indirekt som giriga. Vi har ett etiskt ”kontrakt” med vänstern och miljöpartiet där vi socialdemokrater tolkat det som att vi självklart kan vara oense i olika frågor men att vi inte ska skälla på varandra via media. Dessa personer från vänstern har en annan tolkning.

Vi vill föra en framtidsinriktad politik för Lindesbergs bästa. När vi tillträdde växte bilden av den dåliga ekonomin fram allt mer. Ett av våra vallöften var att få en fungerande kommunledning på plats och nu är det jobbet i princip klart. Nu måste vi återskapa en sund ekonomi. Kommunens verksamheter kostar mer än vad vi får in. Det enda konstruktiva förslaget vi fått från talesmännen för vänstern är att höja skatten vilket är vad ”Europas bästa finansminister” indirekt vill, att sköta statens finanser på bekostnad av landstingens och kommunernas ekonomi. De säger dessutom att vi sänkt skatten men den som läser beslutet från fullmäktige kan se att vi totalt sett har ett oförändrat skattetryck!

Vi vill inte samverka med företrädare för vänstern vars enda drivkraft tycks vara att ”ställa folk till ansvar”. Vi kan inte komma överens med dem när de gång efter annan angriper oss. Vi vill se framåt. Politik ska vara engagerande, roligt och skapa möjligheter och förutsättningar för tillväxt och trygghet. Därför behövs en fungerande kommunledning och en ekonomi i balans. Under mandatperiodens återstående tre år ska vi genomföra fler av våra vallöften. Då kan vi inte samarbeta med några personer som vägrar inse att de tillhört den styrande majoriteten och som snarare agerar som missbelåtna revisorer, som hellre hackar på förra majoriteten och oss istället för att blicka framåt. Detta stjäl energi och tar bort dyrbar tid både från oss och tjänstemännen. De har två mandat i fullmäktige men det känns som de tagit all plats. Vi ställer inte upp på det längre – det räcker nu. Vi Socialdemokrater bjuder in alla partier som vill ta ansvar för en sund ekonomi vilket är den första byggstenen för att utveckla Lindesberg.

Vi har för avsikt att fortsätta samverkan med miljöpartiet och andra partier som vill blicka framåt. Välkommen att diskutera politik med oss!

Bengt Storbacka – Ordf Socialdemokraterna i Lindesberg
Anders Ceder – Kommunstyrelsens ordförande

S bryter samarbete med V i Lindesberg
Kommentar från Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

I media har jag läst pressmeddelande från S, en sorglig, men nog så avslöjande klagoskrift från två S-gubbar, som inte står ut med att ”…Vänstern tagit all plats”.

Som uppväxt i Linde och mamma till fyra barn, har jag erfarenhet, bra och mindre bra, från tio av kommunens skolor. Mitt förtroende för de styrande har alltid varit lågt, oavsett vilka som för tillfället haft makten. (Det är ju mest samma gubbar som kommer igen, oavsett hur valet gått!) Jag bestämde mig för att sluta gnälla och i stället göra något åt saken.

Efter senaste valet fick S med vår hjälp tre högavlönade kommunalrådsposter. (Det verkade vara viktigast). V fick i gengäld platser i nämnder och kommunstyrelse. Vi har inte avtal om någon gemensam politik, men tanken var ändå att i huvudsak dra åt samma håll – mot den högerledda alliansen. Detta har inte hindrat S från att titt som tätt göra upp med Moderaterna om att, trots alla nedskärningar, t ex höja kommunalrådens redan höga arvoden, trots att alla andra partier motsatte sig detta.

Mina och Vänsterns hjärtefrågor är barnens utbildning och de gamlas välfärd. För att få ihop pengar till detta har vi bl a begärt insyn i svindlande affärer kring Lindesbergs Arena. Ja, det betyder som S påpekar ”… att ställa folk till svars”. Medan S och M gör allt för att mörka. Min interpellation i fullmäktige om Arenan och andra svarta hål i kommunens ekonomi, besvarades inte med en enda siffra. På två senaste fullmäktigemöten har även enskilda under ”allmänhetens frågestund” frågat om dessa och andra märkliga affärer, t ex privat avverkning av kommunägd skog på industriområdet. Utan att få svar…
S-ledningens svar är alltid samma mantra; ”Vi ska se framåt, inte bakåt.” Jag menar att det är genom att lära av historien som vi kan rusta oss för utmaningar i framtiden.

S och M tror att låg skatt är det enda som kan locka folk att flytta hit. Men jag vet att unga familjer, bland dem unga entreprenörer, som på sikt kan ge orten nya jobb, på ett helt annat sätt än kommunledningens generation prioriterar barnens och familjens väl. Vi föreslog därför oförändrad kommunalskatt 2012 (21:67). Det hade givit oss 15 miljoner extra till att stärka upp förskolan och skolan (och demensvården). Men S och övriga sänkte skatten med 34 öre (till 21:33).

Vi vet att det är med bra förskola och skola vi kan bli en attraktiv kommun för nya medborgare och företag. Inte minst därför är jag så glad att Vänstern linje om att minska nedskärningarna i förskola och skola om hela 10 miljoner vann i kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2012. Surt för S-ledningen, som drivit nedskärningarna så hårt.

S har anklagat ömsom V, ömsom lärarna för att ”… uppvigla elever till att demonstrera.” Tänk att ledarna för ett parti med arbetarrörelse- och folkrörelsebakgrund kan bli så totalt tondöva inför breda opinioner bland medborgarna och så grovt underskatta ungdomars förmåga att tänka självständigt!

Det är uppenbarligen inte bara i riket S har problem med sin ledning. Jag hoppas det stöd och den uppmuntran jag fått från inte minst många sossar ska leda till fortsatta framgångar för en politik som främst värnar de små och svaga och som kan rensa upp i ljusskygga affärer. I en stor SCB-undersökning nyligen bekräftas att Lindesbergarna har lågt förtroende för kommunpolitikerna. När krutröken lagts sig, tänker jag fortsätta försöka återskapa det förtroende som jag tycker många av kommunens fritidpolitiker – oavsett parti – faktiskt redan förtjänar!
Fortsättning följer, var så säker!

Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

Publicerad 15 december 2011 klockan 08:40

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen misstänker att föraren var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.
– Mannen misstänks för grovt rattfylleri, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

14 maj 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de ...

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som verkligen har något att berätta. Den här veckan funderar poeten Arne Johnsson över att ” få fatt i ett ögonblick”.

4 maj 2021 klockan 09:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet
PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var...
29 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-05-16 04:50