Den 16 juni antog kommunens högsta beslutande organ – Kommunfullmäktige – detaljplanen som skall bana väg för nya bostäder i anslutning till det nyligen ombyggda flerfamiljshuset Strandskolan. Beslutet föll dock inte i god jord hos en rad fastighetsägare i kvarteret, som överklagade till Länsstyrelsen i syfte att upphäva planen.
Men Länsstyrelsen ger de tre sakägarna avslag på deras begäran att upphäva detaljplanen då man inte har funnit skäl till detta i deras anföranden, som bland annat handlat om förändrad/förlorad utsikt med konsekvensen att fastighetens värde minskar:
”Länsstyrelsen konstaterar att det är oundvikligt vid förtätningar i stadsmiljö att det blir förändringar av närmiljön för de omkringboende” skriver man i beslutshandlingarna.
De planerade byggnadernas nockhöjd, takvinkel, längd och storlek är också något man haft invändningar mot.
Länsstyrelsens avslag innebär därmed att beslutet att anta detaljplanen fastställs. Dock är inte byggherrens oro helt raderad då Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt. Idag, måndag, är sista dagen för en sådan eventuell överklagan.
Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO, har kommenterat ärendet:
”Vi har nu i samarbete med BMB och stadsarkitekt samt Länsstyrelsens sakkunnige i kultur-/byggnadsvård och biträdande länsarkitekt, nyttjat en, avseende kulturbyggnader, erkänd och prisbelönad arkitekt. Hänsyn är taget till riksintresse kulturmiljö, översvämningsrisk och projektekonomi.
Arkitektens tanke är inte, att göra en pastisch på de historiska husen, utan tillföra ett modernt inslag som samspelar med befintlig bebyggelse. I detta samspel uppstår både en dialog och en kontrast. Så har alla nya inslag i städerna sett ut. Notera skillnaden mellan Strandskolan och omgivande träbebyggelse! Kungsgatan har inte enbart småskalig bebyggelse, utan att nyare hus under en längre tid haft större skala, ända sedan slutet av 1800-talet.
Nyheter medför alltid viss förändring, det är det som skapar dynamik i en stad. Nytillskottet kommer att medföra en förtätning som svarar mot den skala Strandskolan införde i Lindesberg då den byggdes och skapa rumslighet på en plats som nu är rätt bristfälligt gestaltad.
Detta resonemang har godkänts av våra folkvalda i kommunfullmäktige och vi står redo att påbörja projektet.
Jag kan känna att överklaga detta beslut är att sätta sig över demokratin i egensyfte utan tanke på stadens bästa.”
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.