I länet var genomsnitt kvinnan sjukskriven fem och en halv vecka år 2000, medan mannen var sjukskriven i endast fyra veckor. Jämfört med 1999 är det en mycket kraftig ökning på sjukpenningtalet för kvinnor i Örebro län, ett gap mellan könen som ser ut att öka med åren. Friskast var kvinnan i Nora och sjukast var kvinnan i Hallsberg, visar en ny ohälsorapport från TCO
Våra arbeten tar allt mer tid och energi från oss. Många jobbar mer än de egentligen klarar av, och effekten av detta blir att man försämrar sin hälsa avsevärt. Dessutom påverkas många av dålig arbetsmiljö med fler sjukdagar som följd, visar en helt ny ohälsorapport från TCO. I rapporten framgår klart och tydligt att det är kvinnorna som tar den största smällen i samhället. En oroväckande ökning av sjukpenningtalet har skett från 1999 – 2000, från 18,5 till 23,8. Undersökningen visar på hur det delvis beror på just förhållanden på arbetet och bristande jämlikhet mellan kvinnor och män.
Skillnaderna mellan kvinnors och mäns villkor i arbetslivet ter sig alltmer skrämmande. En stor del av den ökande ohälsan i arbetslivet har sannolikt i hög grad orsakats av organisationsförändringar grundade i grumliga attityder och en i längden ohållbar syn på arbetskraften, skriver Sture Nordh, ordförande TCO. Det är ingen slump att det ser ut som det gör. Skillnaderna i sjukskrivningarna mellan könen är ingen naturlag. De har tidigare inte funnits och de behöver inte heller bestå, menar Nordh.
Fram till 1980 visade sig fördelningen vara jämn könen emellan. Sedan började klyftan ta fart. Utvecklingen pågick ca 15 år innan det allvarliga som skedde uppmärksammades. Fortsätter nu utvecklingen åt samma håll så kommer kvinnors andel av sjukdomsfall att vara dubbelt så hög som männens inom en fyra års period, konstaterar Jan Rydh, Sjukförsäkringsavdelningen.
Liksom sjukpenningtalet uttrycks även ohälsotalet i antal ersatta dagar per försäkrad under ett år. Högsta ohälsotal i länet finner man i Kopparberg, det gäller både kvinnorna (72,9) och männen (47,3).
Lindesberg:
Sjukpenningtal för kvinnor år 1999: 16,0 – år 2000: 22,6
Sjukpenningtal för män år 1999: 11,1 – år 2000: 14,0
Ohälsotalet för kvinnor år 1999: 45,9 – år 2000: 52,6
Ohälsotalet för män år 1999: 33,4 – år 2000: 36,7
Källa: RFV
Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.
Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.