Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Sjukvård i en otrygg värld

INSÄNDARE/DEBATT: Världen är otrygg. Vi upplever strider inom och mellan länder. I vår närhet, Ukraina, ser vi dagligen bilder från krig och förstörelse. Jordbävningar och översvämningar förstör hela samhällen. Sverige har efter koranbränningarna kommit i konflikt med den muslimska världen. Varje dygn sker i Sverige skjutningar och sprängningar. Vi behöver trygghet. Sjukvården är en del i tryggheten. Men nu föreslår hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Örebro län att tillgången till sjukvård i dess norra del ska försämras.

Förklaringen sägs vara att regionen saknar de ekonomiska medel som behövs. Regionråden är över sig givna. Ytterligare 400 miljoner kronor mer måste till. Vi vill därför presentera några förslag för att reda upp situationen.

Skatten planeras att höjas till 75 öre år 2024. Att höja skatten ytterligare med 25 öre till 1 kr ger ytterligare 142 miljoner till verksamheten.

Regionen måste sälja sina 9 procent i den privata Capio Läkargruppen. De 100 miljoner plus 12.5 miljoner kronor som regionen nu per år bidrar med till Capios ekonomi får inte förnyas. Företagets ägare som finns i Australien får hålla sig till privata försäkringar och anpassade avgifter.

Därmed har vi sammanlagt mer än 250 miljoner. Ytterligare 150 miljoner behövs.

Regionen arbetar nu på att utbilda gynekologer och annan personal för att återstarta BB i Karlskoga 2029. Hur mycket regionens ekonomi förbättras med om vi avslutar det projektet vet vi inte. Men hur som helst behövs pengarna på
annat håll.

Oppositionen i Riksdagen har den 5:e oktober presenterat en budget där man vill lägga 12 miljarder kronor för att lindra sjukvårdskrisen i regionerna. Regeringen bör anta förslaget. Kanske kan vi då få det som behövs.

Vi måste nämna resandet. Till lasarettets kirurgjour kommer varje år mer än 8 000 patienter. Till sjukhusets specialistmottagningar kommer 12 000 patienter. Det blir mycket bilåkande. Sverige har skrivit på det som heter Parisavtalet. Länderna har enats att hålla sig under en global uppvärmning på 1,5 grader. Vi närmar oss den gränsen. Om man misslyckats kan man drabbas av de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringen. Med det ökade bilåkandet bidrar Region Örebro Län till jordklotets svanesång. Vår hälso- och sjukvårdsdirektör borde också ha talat om hur vården kan vara billigare i Örebro och Karlskoga. Eller är tanken den att man genom avståndet kan skrämma bort patienter från besök?

Men när vi en stund talat med Regionstyrelsens ordförande säger han att det stora problemet egentligen är bristen på kirurger. Det finns bara två kirurger. Vi betvivlar att hälso- och sjukvårdsnämnden kan ha skött sin uppgift så illa. Men hur som helst bör de medel som anslagits för att utbilda gynekologer i Karlskoga istället satsas på att utbilda kirurger för hela regionen.

Utöver de ekonomiska problemen måste enligt vår mening administrationen ses över. Genom åren har man bollat mellan blockliknande organisationer och regionala samordningar. Vi tror att ett sjukhus som Lindesberg skötes bäst om där finns en lokal chef som samarbetar med en ekonom och en personalansvarig. Anställda kan då ges större möjlighet att påverka sin arbetssituation än vad de nu har.

Förslaget att lägga ner sjukhuset i Lindesberg har diskuterats tre gånger tidigare de senast 40 åren i samband med landstingets/regionens budgetarbete. Regionens ledning har inte någon gång givit en tillfredsställande förklaring till varför just Lindesberg anses klara ett sämre utbud av vård. Ett landstingsråd sa visserligen för flera år sedan att företagen i norr hade en svagare ställning än de i väst. Man måste välja sina fiender.

Mitt i eländet måste vi ge sjukhuskyrkan vid lasarettet en eloge för deras artikel i NA den 8:e oktober där de tolkar personalens oro för sitt arbete och sin arbetssituation.

Lindesberg 2023-10-10

Ingemar Engstrand, läkare
Peter Jilke, läkare
Reidar Johansson, PRO
Jerry Elvin, PRO
Lars Idstam, SPF
Christer Palm, SPF
Peter Larsson, företagare

P.S. – PRO och SPF har drygt 600 medlemmar var.
Företagarna är drygt 1 400.

Publicerad 11 oktober 2023 klockan 11:08

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.

22 november 2023 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Donera en julklapp och se på bio gratis. Foto: Lindesbergs Biograf

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte att sprida extra glädje i jultider. Målet är att samla in julklappar till de familjer som har det svårt, där alla besökare som donerar en julklapp bjuds på gratis adventsbio med popcorn som tack.
– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att vi kanske kan göra det till en tradition, säger Daniel Wiklund på Lindesbergs Biograf.

21 november 2023 klockan 13:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd
Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tä...
21 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler ...
20 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare...
16 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi. Foto: Linde energi.

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.

15 november 2023 klockan 14:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Pressbild

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten återkommer även nästa år, den här gången med ett något större dragplåster på scenen.
– Vi levlar upp lite med nästa års stora headline, så där tar vi ett lite starkare namn med Björn Rosenström. Han har inte varit i trakterna på länge, så det känns som det kan bli ett slagkraftigt namn, berättar Johan Eriksson på JME Music.

15 november 2023 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ...

AnnonsCentrala Lindesberg. Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. Anledningen är ett läckage som har upptäckts och skall åtgärdas med start kl. 16.00.

8 november 2023 klockan 15:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt ...

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande

Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där ...

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran

INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna ...

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa

I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av ...

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida

Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in ...

Foto: Pressbild

Martin Almgren släpper ny låt efter pappans bortgång: ”Blev mitt andningshål”

Vid midnatt släpper Martin Almgren sin senaste singel ”Days with you”, en låt som kom att bli en form av sorgebearbetning för Martin, vars pappa gick bort i somras efter en kort tids sjukdom.
– Jag har verkligen fått släppa ut vad jag känner, det har jag mycket lättare för att göra genom musiken än när jag ska prata, så det blev mitt andningshål, berättar Martin för LindeNytt.

26 oktober 2023 klockan 18:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter succén – nu blir Hälsomässan ännu större
Efter succépremiären för Hälsomässan i januari i år, som lockade flera hundra besökare, är man redan nu i startgroparna inför nästa mässa...
25 oktober 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rotary överraskade idrottsförening med välkommet tillskott
Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av Ali Jamal Yassin, ordförande i den nystartade idrottsföreningen Bergslagens IF, som berättade...
23 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fonus förbereder för årets ljuständning: ”Varmt i hjärtat”
För femte året i rad hjälper Fonus i Lindesberg anhöriga att tända ljus vid deras nära och käras gravar inför Alla helgons dag. Intresset för...
18 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

2023-10-06

2023-10-04

2023-09-29

2023-09-28

2023-09-28

2023-09-26

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-11-30 09:34