Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Sjukvård i en otrygg värld

INSÄNDARE/DEBATT: Världen är otrygg. Vi upplever strider inom och mellan länder. I vår närhet, Ukraina, ser vi dagligen bilder från krig och förstörelse. Jordbävningar och översvämningar förstör hela samhällen. Sverige har efter koranbränningarna kommit i konflikt med den muslimska världen. Varje dygn sker i Sverige skjutningar och sprängningar. Vi behöver trygghet. Sjukvården är en del i tryggheten. Men nu föreslår hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Örebro län att tillgången till sjukvård i dess norra del ska försämras.

Förklaringen sägs vara att regionen saknar de ekonomiska medel som behövs. Regionråden är över sig givna. Ytterligare 400 miljoner kronor mer måste till. Vi vill därför presentera några förslag för att reda upp situationen.

Skatten planeras att höjas till 75 öre år 2024. Att höja skatten ytterligare med 25 öre till 1 kr ger ytterligare 142 miljoner till verksamheten.

Regionen måste sälja sina 9 procent i den privata Capio Läkargruppen. De 100 miljoner plus 12.5 miljoner kronor som regionen nu per år bidrar med till Capios ekonomi får inte förnyas. Företagets ägare som finns i Australien får hålla sig till privata försäkringar och anpassade avgifter.

Därmed har vi sammanlagt mer än 250 miljoner. Ytterligare 150 miljoner behövs.

Regionen arbetar nu på att utbilda gynekologer och annan personal för att återstarta BB i Karlskoga 2029. Hur mycket regionens ekonomi förbättras med om vi avslutar det projektet vet vi inte. Men hur som helst behövs pengarna på
annat håll.

Oppositionen i Riksdagen har den 5:e oktober presenterat en budget där man vill lägga 12 miljarder kronor för att lindra sjukvårdskrisen i regionerna. Regeringen bör anta förslaget. Kanske kan vi då få det som behövs.

Vi måste nämna resandet. Till lasarettets kirurgjour kommer varje år mer än 8 000 patienter. Till sjukhusets specialistmottagningar kommer 12 000 patienter. Det blir mycket bilåkande. Sverige har skrivit på det som heter Parisavtalet. Länderna har enats att hålla sig under en global uppvärmning på 1,5 grader. Vi närmar oss den gränsen. Om man misslyckats kan man drabbas av de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringen. Med det ökade bilåkandet bidrar Region Örebro Län till jordklotets svanesång. Vår hälso- och sjukvårdsdirektör borde också ha talat om hur vården kan vara billigare i Örebro och Karlskoga. Eller är tanken den att man genom avståndet kan skrämma bort patienter från besök?

Men när vi en stund talat med Regionstyrelsens ordförande säger han att det stora problemet egentligen är bristen på kirurger. Det finns bara två kirurger. Vi betvivlar att hälso- och sjukvårdsnämnden kan ha skött sin uppgift så illa. Men hur som helst bör de medel som anslagits för att utbilda gynekologer i Karlskoga istället satsas på att utbilda kirurger för hela regionen.

Utöver de ekonomiska problemen måste enligt vår mening administrationen ses över. Genom åren har man bollat mellan blockliknande organisationer och regionala samordningar. Vi tror att ett sjukhus som Lindesberg skötes bäst om där finns en lokal chef som samarbetar med en ekonom och en personalansvarig. Anställda kan då ges större möjlighet att påverka sin arbetssituation än vad de nu har.

Förslaget att lägga ner sjukhuset i Lindesberg har diskuterats tre gånger tidigare de senast 40 åren i samband med landstingets/regionens budgetarbete. Regionens ledning har inte någon gång givit en tillfredsställande förklaring till varför just Lindesberg anses klara ett sämre utbud av vård. Ett landstingsråd sa visserligen för flera år sedan att företagen i norr hade en svagare ställning än de i väst. Man måste välja sina fiender.

Mitt i eländet måste vi ge sjukhuskyrkan vid lasarettet en eloge för deras artikel i NA den 8:e oktober där de tolkar personalens oro för sitt arbete och sin arbetssituation.

Lindesberg 2023-10-10

Ingemar Engstrand, läkare
Peter Jilke, läkare
Reidar Johansson, PRO
Jerry Elvin, PRO
Lars Idstam, SPF
Christer Palm, SPF
Peter Larsson, företagare

P.S. – PRO och SPF har drygt 600 medlemmar var.
Företagarna är drygt 1 400.

Publicerad 11 oktober 2023 klockan 11:08

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hugo Öhman, digital specialist på Tormek hoppas på en succé för andra upplagan av Sharp Makers. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bland Harry Potter-kvastar och andra vassa konstverk

Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.

18 juni 2024 klockan 12:11 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Karzan Kader har nu öppnat sitt efterlängtade Mama Rosa. Foto: Camilla Lagerman

Karzan gjorde verklighet av sin dröm – nu är Mama Rosa öppet

Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en restaurang i Mama Rosas gamla lokaler, och att den skulle bära samma namn som förr i tiden. Nu har han gjort verklighet av sin vision, och han hoppas kunna skapa samma känsla av gemenskap som fanns då.
– Jag själv var för ung för att komma in, men jag har fått höra historier om hur det var på den tiden, med långa köer och fullsatta kvällar, säger han med ett leende.

14 juni 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten med Martin Almgren att göra comeback. Datumet är satt till lördagen den 3 augusti, klockan 18:00, och precis som tidigare kommer man hålla till ute på Råsvalens vatten i höjd med Lövåsen.

5 juni 2024 klockan 08:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.

1 juni 2024 klockan 21:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning
Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i ...
31 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år
Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ordentligt kalas. Butiksbakad jordgubbstårta dukades ...
31 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya ...
30 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-26

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-03-05

2024-03-05

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-28

2024-06-25 15:03