Från en galen affärsidé en gråmulen söndagmorgon till en gryende exportmarknad, tre år senare. Det har gått snabbt för upphovsmännen för Sveriges enda destilleri för absint – Sankta Annas Bränneri beläget i Stråssa. Göran Bäuerle och Henrik Larsson har lyckats att slå sig fram bland stora etablerade producenter och göra sina produkter ett världsnamn-trots att man fortfarande skapar drycken helt manuellt och korkar flaskorna för hand. Och till sommaren lanseras ytterligare en ny produkt.- Vi levererar 2 500 flaskor om året av vår kändaste produkt Valkyria, säger Göran Bäuerle. Allt görs för hand och vi har en kapacitet att tredubbla produktionen när efterfrågan kommer. Och det gör den snart för vi har spännande kontakter med Canada och USA just nu.
På Rotarys lunchmöte idag berättade en av ägarna till Sanka Annas Bränneri , Göran Bäuerle, om den snabba resa han och kompanjonen Henrik Larsson gjort. Idén om att starta ett absintdestilleri kom en gråmulen söndagmorgon för tre år sedan när kompisarna låg och tittade i taket och undrade vad man skulle göra med livet. Ingen av dem trodde egentligen på möjligheten att bli Sveriges första absinttillverkare men de satte ändå igång att läsa på, leta lokaler och utveckla recept. Plötsligt gick allt väldigt fort.
– Vi hade tittat på många lokaler och blivit bemötta väldigt olika av kommunerna, berättar Göran Bäuerle. När vi fick fatt på kyrkan i Stråssa tog det sju dagar att få bygglov från Lindesbergs kommun. Här kände vi oss direkt välkomna.
Att starta absinttillverkning i en kyrka var ett helt medvetet val. Ägarna ville tillföra varumärket och produkten en extra dimension. Inflyttningen till Stråssa skedde i februari 2011 och i november såldes den första lådan med tolv flaskor Valkyria absinthe till Garpenlövs slott. Då hade de sålt sina bostäder och bilar för att kunna finansiera investeringarna i bränneriet.
– Det gick fortare än vi trodde själva., säger Göran Bäuerle. Den första lådan sålde vi för 12 000 kronor men den hade kostat oss över 400 000 kronor att producera. Fast månaden efter fanns Valkyrian på Systembolagen här i norra Örebro län och på flera krogar.
Produktionen går till så att bränneriet köper in 98 % ekologisk ren alkohol. Därefter destilleras spriten på plats tillsammans med olika kryddor som malört och anis utifrån ett recept som Göran Bäuerle tagit fram. Flaskorna tappas, korkas och etiketteras. Hela processen sker manuellt på 15 kvm produktionsutrymme.
– En bra absint ska inte smaka beskt utan ha en klang av blommor och örter, förklarar Göran Bäuerle. Man dricker den med isvatten.
Sankta Annas Bränneri fick förra året två fina internationella priser för sin produkt. Under de senaste åren har företaget också lanserat flera nya spritsorter som kunderna varit positiva till. Till sommaren kommer ytterligare en helt ny produkt ut på marknaden. Och nu börjar exportmarknaden att öppna sig för det lilla företaget. Länder som USA, Finland, Tyskland och Canada visar intresse.
Men än så länge är det kompisarna Henrik Larsson och Göran Bäuerle som, på gammaldags hantverkssätt, producerar och marknadsför allt. Ingen av dem kan leva på bolagets omsättning utan arbetar med annat på sidan om.
– Det här är en satsning för livet, säger Göran Bäuerle. Jag har nu flyttat till Lindesberg och vår övertygelse är att snart har företaget etablerat så pass att vi kan expandera och livnära oss på det. Det dröjer inte länge.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.