Från en galen affärsidé en gråmulen söndagmorgon till en gryende exportmarknad, tre år senare. Det har gått snabbt för upphovsmännen för Sveriges enda destilleri för absint – Sankta Annas Bränneri beläget i Stråssa. Göran Bäuerle och Henrik Larsson har lyckats att slå sig fram bland stora etablerade producenter och göra sina produkter ett världsnamn-trots att man fortfarande skapar drycken helt manuellt och korkar flaskorna för hand. Och till sommaren lanseras ytterligare en ny produkt.- Vi levererar 2 500 flaskor om året av vår kändaste produkt Valkyria, säger Göran Bäuerle. Allt görs för hand och vi har en kapacitet att tredubbla produktionen när efterfrågan kommer. Och det gör den snart för vi har spännande kontakter med Canada och USA just nu.
På Rotarys lunchmöte idag berättade en av ägarna till Sanka Annas Bränneri , Göran Bäuerle, om den snabba resa han och kompanjonen Henrik Larsson gjort. Idén om att starta ett absintdestilleri kom en gråmulen söndagmorgon för tre år sedan när kompisarna låg och tittade i taket och undrade vad man skulle göra med livet. Ingen av dem trodde egentligen på möjligheten att bli Sveriges första absinttillverkare men de satte ändå igång att läsa på, leta lokaler och utveckla recept. Plötsligt gick allt väldigt fort.
– Vi hade tittat på många lokaler och blivit bemötta väldigt olika av kommunerna, berättar Göran Bäuerle. När vi fick fatt på kyrkan i Stråssa tog det sju dagar att få bygglov från Lindesbergs kommun. Här kände vi oss direkt välkomna.
Att starta absinttillverkning i en kyrka var ett helt medvetet val. Ägarna ville tillföra varumärket och produkten en extra dimension. Inflyttningen till Stråssa skedde i februari 2011 och i november såldes den första lådan med tolv flaskor Valkyria absinthe till Garpenlövs slott. Då hade de sålt sina bostäder och bilar för att kunna finansiera investeringarna i bränneriet.
– Det gick fortare än vi trodde själva., säger Göran Bäuerle. Den första lådan sålde vi för 12 000 kronor men den hade kostat oss över 400 000 kronor att producera. Fast månaden efter fanns Valkyrian på Systembolagen här i norra Örebro län och på flera krogar.
Produktionen går till så att bränneriet köper in 98 % ekologisk ren alkohol. Därefter destilleras spriten på plats tillsammans med olika kryddor som malört och anis utifrån ett recept som Göran Bäuerle tagit fram. Flaskorna tappas, korkas och etiketteras. Hela processen sker manuellt på 15 kvm produktionsutrymme.
– En bra absint ska inte smaka beskt utan ha en klang av blommor och örter, förklarar Göran Bäuerle. Man dricker den med isvatten.
Sankta Annas Bränneri fick förra året två fina internationella priser för sin produkt. Under de senaste åren har företaget också lanserat flera nya spritsorter som kunderna varit positiva till. Till sommaren kommer ytterligare en helt ny produkt ut på marknaden. Och nu börjar exportmarknaden att öppna sig för det lilla företaget. Länder som USA, Finland, Tyskland och Canada visar intresse.
Men än så länge är det kompisarna Henrik Larsson och Göran Bäuerle som, på gammaldags hantverkssätt, producerar och marknadsför allt. Ingen av dem kan leva på bolagets omsättning utan arbetar med annat på sidan om.
– Det här är en satsning för livet, säger Göran Bäuerle. Jag har nu flyttat till Lindesberg och vår övertygelse är att snart har företaget etablerat så pass att vi kan expandera och livnära oss på det. Det dröjer inte länge.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.