Det finns de som längtar efter snö och kyla. På däckverkstäderna är de sådana. För då blir det fullt med jobb och extrapersonal får kallas in. På Sjömarks och Lindesbergs Nya Gummiverkstad/ First Stop trängs nu kunderna.- De har blivit duktigare på att byta däcken i tid, säger Jan Ljungberg på Sjöma Däck.

Philip Gehrman har fullt upp med att byta däck på Lindesbergs Nya Gummiverkstad/First Stop.
Foto: Hans Andersson
Det är ju två perioder som är däckverkstadens intensivaste – när däcken ska skiftas. På First Stop har de inte tid med något annat, så när LindeNytt hälsar på får vi hålla oss i bakgrunden med kameran. På Sjöma Däck (känt som Sjömarks) har de för tillfället en liten andhämtningspaus, efter en rusch tidigare på dagen. Visst är det så att däckverkstäderna får leva med hastiga väderomslag eller bilister med kort framförhållning. Men de kan lägga ut en del av beläggningen över längre tid.
– Det kan vara ryckigt ibland, men vi kan påverka det genom att vi kallar förvaringskunderna, dvs de som har däcken kvar hos oss, när det är dags. Först kallar vi dem med dubbfria friktionsdäck, säger Jan Ljungberg.
Han kör själv med friktionsdäck (”de följde med bilen”) under vinterhalvåret och har märkt att diskussionen är sån att fler nu väljer den varianten. Men valet avgörs förstås av hur och var man kör och det är någonting som däckverkstaden gärna diskuterar med kunden. Uppgifter om däcken som köps och skiftas finns i datorn, så att verkstaden kan ge en ”diagnos” på vilket skick däcken är och föreslå vad som bör göras.
– Vi satsar på kvalitet och inte kvantitet. Vi försöker inte sälja på kunderna däck som de inte behöver, säger Tommy Asserholt, ägare och chef på Sjöma Däck.
Det kommer en kund med ett snedslitet däck och Tommy Asserholt ställer snabbt ”diagnosen”. Det är vatten som trängt in i däcket – förmodligen efter en skada av vass sten eller krossgrus – som lett till att stålgördeln i däcken börjat rosta, gjort däcket högre just där och gummit har slitits ner. ”Däckdoktorn” Asserholt och kunden börjar diskussionen om vilket sorts däck som skulle vara lämpligt om man kör mycket på grusvägar.
Däckskiftessäsongen började på Sjöma Däck för några veckor sedan och då fick Tommy Åhs chansen att jobba här. Hans hobby är annars att skruva på bilar – gärna gamla veteraner. Här kommer han att få lyfta åtskilliga kilo. Det kan kännas i kroppen som om ”man fått stryk”, när man kommer, säger en av dem som varit med ett tag.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.