Då avfallsanläggningen i Södra Måle ska sluttäckas och avslutas, har kommunstyrelsen fattat beslut om att en ny och modern återvinningscentral ska utformas i centrala Lindesberg. Exakt var den cirka fem fotbollsplaner stora anläggningen ska husera är dock inte klart ännu, men man arbetar just nu med att ta fram förslag på lämpliga platser.
– Vi vill ha den hyfsat centralt så man ska kunna cykla och gå dit, men ändå ha en närhet till riksväg 50, förklarar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).
En modern och tätortsnära återvinningscentral ska anläggas i centrala Lindesberg, samt två mindre anläggningar i Storå och Frövi, det har kommunstyrelsen i Lindesberg beslutat.
– Anledningen är att det inte är som förr, vi tänker inte sopor utan vi tänker fraktioner, det mesta går att återvinna. Vi behöver uthålligt använda det vi har, och vi ser stora möjligheter att återbruka saker, berättar Bengt Storbacka.
Förutom ett modernt och cirkulärt tänkande kring den nya återvinningsanläggningen finns även visioner om att att skapa fler arbetstillfällen.
– Vi ser möjligheter att jobba ihop med civilsamhället, Röda Korset och Erikshjälpen, men också vår egen arbetsmarknadsenhet så det kan skapa jobb. Man kanske kan få hjälp att reparera sina saker eller istället köpa något bättre begagnat på plats, det är en viktig del i att bygga det hållbara, säger Storbacka.
Den cirka 2,5 hektar stora anläggningen har inte fått någon bestämd placering ännu, men närmare besked kring det väntas framåt sommaren.
– I utredningen fanns två förslag, antingen att bygga på vägen till Södra Måle eftersom FALAB/LIBO har mark där, eller bygga mer centralt. Vi tycker att det är bättre att bygga närmare tätorten, men det krävs en yta på närmare fem fotbollsplaner, berättar vice ordförande Jonas Kleber (C).
– Vi har haft en del problem med nedskräpning vid vissa av återvinningsstationerna, så det här kan bli ett sätt att få lära sig att sortera, avslutar Storbacka.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.