Idag invaderades Guldsmedshyttans Global Castings med väldigt många nyfikna besökare som gärna ville se hur företagets industriarbete fungerar. Man hade bjudit in till ett Öppet hus där gästerna, inom vissa avgränsningar, i lugn och ro kunde spatsera omkring och se sig om, något som i vanliga fall inte alls är tillåtet. Verksamheterna visade upp sig, det bjöds på fika och en tipspromenadslinga var uppsatt för att man på bästa sätt skulle kunna bekanta sig med området.
I entrén till Global Castings industriområde tar män med gula västar emot, och var och en som ska in och hälsa på förses med en goodiebag innehållande keps, block och penna. Därtill får man en tipspromenadslapp med karta där man kan se hur man ska gå för att hitta till alla frågor. Sedan är det fritt fram in på ett område som inte alls är öppet hur som helst för gäster.
– Det är väldigt mycket folk idag, de passar på för i vanliga fall får vi ju inte ta in folk, säger Niklas Ericsson som jobbat vid Global Castings de senaste 16 åren.
Global Castings har i dagsläget 117 anställda, 103 män och 14 kvinnor. Och vad är det nu de gör innanför portarna?
– Vi gör vindkraftverk, eller ja, bitar av den i alla fall, det är axeln där propellern sitter, säger Stefan Johansson, rensare och med 10 års erfarenhet vid företaget.
Det första steget i processen är formning, och därefter gjutning. I formarna slår man i järn som når en värmegrad av 1500. När den stelnat sker urslagning, sedan fortsätter man med rensning. När de här stegen är genomförda ska produkten kontrolleras. Om kontrollen är godkänd och håller kvalitéten så skickas det på bil som tar med sig sin last över till Danmark.
Av rena vana kanske många fortfarande håller fast vid namnet ”Vestas”, som man tidigare gick under, men år 2013 köper VTC GmbH in fyra gjuterier och två maskinfabriker av Vestas och bildar gruppen Global Castings, och man får därmed namnet Global Castings Guldsmedshyttan . Kapaciteten ligger på 25 000 ton om året och föregående år producerade Global Castings 18 541 ton. De olika delarna som man tillverkar väger 16, respektive 17 ton, berättar Stefan.
Under sin jakt på frågor längs med tipspromenaden passerar man även genom Guldsmedshyttans Mekaniska AB, och liksom på alla de andra ställena står medarbetare på plats för att informera och berätta. När man är klar och känner att det är på tiden att vila benen, kan man med fördel utnyttja sin fikabiljett och samtidigt lyssna till Guldsmedshyttans musikkår som också är med under dagen.
Efter att Global Castings haft öppet för allmänheten några timmar, då besökarna också kunnat kika på gjutningar, trailerdragare och maskiner från Jensen Gräv och Schakt, blir det dags att stänga. Man kan glatt konstatera att det blev en mycket lyckad dag med många människor, unga som gamla, från öppning till stängning.
– Det har nog varit ungefär 550 stycken, om inte ännu mer, säkert uppemot 600, säger Sandra Källebring, personalchef vid Global Castings.
– Vi är väldigt nöjda, det har varit jätteroligt. Vi har haft många här som tycker att det var roligt att få komma in och kika, ler Sandra.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.