Måltidsprofessorn Carl Jan Granqvist "höll symposium". Foto: Hans Andersson

Sparbankens höstmöte: Riskkapital och måltidsprofessor

Nu lägger Sparbanksstiftelsen Bergslagen in en högre växel för att få igång och stötta företag i Lindesberg och övriga kommuner där Bergslagens Sparbank är verksam.
– Äntligen får vi den här tillväxtkassan! säger Hans Jildesten, kommunalråd i Storfors kommun.

När Sparbanksstiftelsen Bergslagen bjöd in till höstmöte för sina ägare presenterades också närmare de planer som stiftelsen har för ett riskkapitalbolag för de små kommunerna i området. Bolaget Tillväxt i Bergslagen AB bildades redan förra året, när det stod klart att kommunerna inte enligt lag kunde gå in som delägare i ett sånt bolag. Inte heller banklagen tillåter att sparbanken står som ägare, men det kan alltså stiftelsen göra.

- I vår börjar vi satsa riskkapital från Tillväxt i Bergslagen AB, sade Oa Holfve i sparbanksstiftelsen. Foto: Hans Andersson
– I vår börjar vi satsa riskkapital från Tillväxt i Bergslagen AB, sade Oa Holfve i sparbanksstiftelsen. Foto: Hans Andersson

– Det är stiftelsen som till 100 procent äger bolaget och just nu har vi bara aktiekapitalet 50 000 kr, men vi räknar med att vi i vår kommer att ha ett par miljoner, som vi kan använda för att hjälpa företag att komma igång, säger sparbanksstiftelsens ordförande Oa Holfve till LindeNytt. Och kommunerna kommer att vara med genom att bolaget samarbetar med tillväxtförvaltningarna.

Tillväxt i Bergslagen AB kan till en början gå in med 15 – 30 procent som riskkapital, när ett nytt företag drar igång och enligt Oa Holfve kan det handla om tex stöd vid generationsväxling eller om ett företag som redan finns här vill ta över verksamhet som bedrivs på annan ort och flytta den hit.  För att få professionell rådgivning när det gäller sådana här litet mer riskfyllda åtaganden kommer man att samarbeta med företaget Inkubator vid Örebro Universitet,  som ägs av bl.a. Region Örebro. De ska granska företagens idéer och gör en riskbedömning. En inkubator hjälper entreprenörer och personer med företagsidéer med ledning och finansiering för att de snabbare ska nå ut på marknaden.

Vid det här ”höstmötet för huvudmän” som det kallades informerade och ledningen för Bergslagens Sparbank om läget. VD Cecilia Jeffner säger att prognosen för det här året ligger på ett resultat på knappt 50 milj. kr som ska jämföras med 54 milj. kr förra året. Den negativ räntan spelar roll för resultatet. Men hon sade också att banken har klarat sig väl under året med en ökning på 6 procent av affärsvolymen. Styrelseordföranden Joakim Wessman sade att banken har nöjda kunder, men han  sade också att det blivit tuffare  – förutom minusräntan handlar det också om ”en tsunami av regler” för bankerna, om en debatt om att ”bankerna är underbeskattade”, en diskussion om provisioner och att ” Swedbank skruvar åt marginalerna”.

Kommunalrådet Irja Gustavsson och hennes kollegor - Margareta Eriksson från Nora, Hans Jildesten från Storfors och  Ewa-Leena Johansson, Ljusnarsbergs kommun. Foto: Hans Andersson
Kommunalrådet Irja Gustavsson och hennes kollegor – Margareta Eriksson från Nora, Hans Jildesten från Storfors och Ewa-Leena Johansson, Ljusnarsbergs kommun. Foto: Hans Andersson

Under kvällen redogjorde också kommunalrådet Irja Gustavsson och hennes kollegor Margareta Eriksson från Nora, Ewa-Leena Johansson, Ljusnarsbergs kommun och Hans Jildesten från Storfors kommun om läget i sina kommuner. Det handlade mycket om nytänk inom skolan och om de påfrestningar som de många nya asylsökandena innebär för kommunerna.

Carl Jan Granqvist – professor i måltidskunskap och en välkänd entreprenör – rundade av kvällens symposium ( det kan man kalla det tillfälle när man äter och tillsammans utbyter erfarenheter, menade han) med att berätta att när den svenska vapenexporten förra hösten dök med 4 miljarder ( ”något som alla talade om” ) , så ökade den svenska livsmedelsexporten med lika mycket – till hela 74 miljarder. Svenskt stål stavas måltid, menade han.

Publicerad 3 november 2015 klockan 08:26

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Kvällens gladaste spelare, Tina Gustavsson, hade längtat efter premiären. Foto: Jennie Larsson

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder för att fylla Råsshallens parkering närmast till bristningsgränsen, och det var tydligt att bingon har varit saknad under uppehållet.
– Sketkul är det, som vi säger i Vänersborg, säger Tina Gustavsson som är en av de mest inbitna spelarna.

8 juli 2021 klockan 11:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gunilla Pöchhacker, ordförande i Företagarna, var med och överraskade Victoria. Foto: Lindesbergs kommun

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.

7 juli 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsföreningar. Nu öppnas möjligheter för restauranger och serveringsställen att hålla öppet längre, och dessutom kan idrottsföreningar släppa in sin efterlängtade publik på matcherna igen.

2 juli 2021 klockan 09:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Urban Lindqvist kan nu även titulera sig som ägare till sin egen herrklädesbutik. Foto: Camilla Lagerman

Premiär för Urbans Herrkläder: ”Jag hoppas på det här”

De flesta i Lindesberg känner igen honom som glasmästare, men nu utökar Urban Lindqvist med ytterligare en sträng på sin lyra när han öppnar sin egen klädbutik.
– Det här är en helt ny bransch för mig, men går det så går det, säger Urban och ler.

1 juli 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mejkbutiken i Lindesberg byter ägare efter 24 år

Efter 24 framgångsrika år väljer nuvarande ägare Magnus Krantz och Johan Eriksson att sälja verksamheten...

Lokal saluhall kan bli verklighet i Nya Snickerifabriken

När Lindesbergs Fastigheter köpte Nya Snickerifabriken i slutet av förra året var det en fastighet ...

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Annons

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten ...

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan

Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 ...

Hos Kerstin Birath är förberedelserna inför helgens loppis i full gång. Foto: Privat

Upplagt för solig loppisfest i Gusselby på nationaldagen

Med start klockan 11.00 på nationaldagen bjuder Gusselby Hembygdsförening in till byaloppis i Gusselby. Ett 15-tal olika säljare kommer finnas på plats, utspridda på ett flertal ställen runt om i byn, dessutom finns chans att kamma hem fina priser i lotteriet som hålls till förmån för Barncancerfonden.
– Vi hoppas att det ska bli en riktigt trevlig dag, med strålande sol och mycket folk, säger hembygdsföreningens ordförande Kerstin Birath.

3 juni 2021 klockan 13:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Premiär för Stadshotellets Bubbelbar
Efter ett tufft coronaår öppnar nu Lindesbergs Stadshotell sitt nya koncept, Bubbelbaren, där både hotellgäster och flanerande Lindesbergare kan ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hur låter Linde energi: ”ett soundtrack för Bergslagen”
Den som trodde att Linde energi endast arbetar med att leverera el och värme får nog tänka om, för numera kan de även titulera sig som ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Produktionen når sitt max – nu anställer Meritor personal
2020 var ett år som präglades av korttidspermitteringar och storvarsel i spåren av coronapandemin. Nu - ett år senare - är situationen raka ...
24 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-15

2021-05-06

2021-05-05

2021-05-05

2021-05-03

2021-04-30

2021-04-27

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-14

2021-04-13

2021-04-13

2021-04-09

2021-03-31

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-06 05:34