Under en timme idag underhöll Sveriges kanske största hiphopartist alla elever på Stadsskogsskolan. Inte med sång och musik, utan med sin berättelse om hur han blev artist. – Att välja sin väg! Det har varit ett tema under de första skoldagarna som nu kulminerar med att Petter är här och berättar om sin väg, från uppväxt till idag, säger Margarita Fernandez, rektor vid Stadsskogsskolan.
Temat, att välja sin väg, har präglat de första dagarna i skolan för eleverna vid Stadsskogsskolan. Idag kulminerade allt, i och med att skolans samtliga fyrahundra elever samlades i Lindeskolans aula för att möta Petter Alexis Askergren, mer känd som rapparen Petter.
– När man väljer och bestämmer sig för vad man vill, då når man oftast dit. Även om förutsättningarna inte alltid är de bästa. Öva, öva, träna, träna så blir man bättre. Och då passar Petters berättelse så bra, det är därför han här idag, säger Margarita Fernandez.
Petter berättade att han under hela sin skoltid hade svåra läs- och skrivsvårigheter. Problem som han med skicklighet och uppfinningsrikedom lyckades dölja ända upp i gymnasiet. Med nästan hundraprocentig närvaro på lektionerna och en starkt involverad mamma lyckades han ändå ta studenten, men med dåliga betyg.
Tidigt i hans liv, redan som sjuåring, hade hiphopen kommit in i hans liv. Som tonåring började han skriva texter på engelska. Texter som enligt honom själv inte var bättre än hans dåliga svenska.
Sen hände något. Han bestämde sig för att göra något av sitt liv. För att kunna söka till universitetet började han läsa upp betygen på Komvux. På Komvux läste han också sin första bok, Pärlan av Jan Steinbeck.
Litteraturhistoria på universitetet och många böcker senare gav honom mod och inspiration till att börja skriva texter på svenska. Sedan har allt gått fort; upptäckt, skivkontrakt och massor med konserter. Idag är Petter veteran inom svensk hiphop och en mycket inflytelserik och produktiv textförfattare. Trots sin dyslexi!
Ett ytterligare exempel på att man kan lyckas genom att bestämma sig, trots olika svårigheter så kommer Petter i september ut med sin första bok. I boken ”16 rader” berättar Petter om sina texter och hur och varför de är skrivna. Titeln 16 rader är heller ingen tillfällighet. En bra hiphoptext ska vara precis sexton rader lång.
När LindeNytt träffar Petter innan föreläsningen berättar han att han började föreläsa om sin uppväxt och hur han blev artist för att det också var en utmaning. Att det satte honom i en utsatt position som han ville bevisa för sig själv att han kunde klara av.
Nu uppskattar han att få berätta historien om sin uppväxt och ungdomstid. Det var ingen självklarhet att det skulle gå som det ändå gjorde, med de problem som fanns.
– Att kunna berätta att jag med mina läs- och skrivsvårigheter idag lever på att skriva texter är förhoppningsvis inspirerande för andra, avslutar Petter, precis innan alla elever strömmar in i aulan.