Tidigare i veckan publicerades en insändare i vilken en medborgare ansåg att det är helt åt skogen att hugga ner träden i Flugparken. Nu har stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher bemött kritiken i ett debattsvar.
Den nya gestaltningen av Flugparken är ett resultat av en arkitekttävling. Innan utlysningen av tävlingen har medborgardialoger genomförts och resultaten har används som underlagsmaterial i tävlingen.
Det vinnande bidraget har tagit upp många av medborgarna framförda förslag och ger Flugparken en ny stark form. I förslaget planeras ett torg och ett soldäck i den norra delen. Ytan ska bland annat användas för uteservering och som mötesplats. Tanken med ett solbelyst torg och en ny fontän intill soldäcket förutsätter att de två kastanjer vid Bytesgatan tas bort. Eftersom en nyanläggning av en park kan kännas som mycket öppen till en början övervägdes under projekteringen att har kvar några kastanjer. Efter justeringar i gestaltningsförslaget kom vi fram till att två kastanjer kan sparas tills nya träd är etablerade för att bevara en lummigare karaktär. Etablering av nya träd kräver att skuggning begränsas. Även denna aspekt har vägts in.
Att etablera en äng i Flugparken är inte del av det vinnande förslaget. Att etablera en äng i centrala lägen som Flugparken är svårt. Dels behövs en annan jordmån och dels gör det hårda slitaget att en äng i Flugparken inte kommer växa.
Med medborgardialoger, politiska beslutsvägar, tävlingsformen och anpassningar under projekteringen har vi vägt och anpassat den nya gestaltningen så de flesta och viktigaste intressen följs i en noggrann avvägning. Alla vid skilda synpunkter och önskemål kan inte tas hänsyn till i ett sådant projekt.
Kommunen arbeta i tätortsnära skogar i stort utsträckning med kontinuitets skogar. Vi utgår från att kommunala skogar binder mer CO2 än skogar där normalt skogsbruk bedrivs.
Med vänlig hälsning
Arne Tschentscher
Stadsträdgårdsmästare
Kvalitetsledare Park/ skog / natur
Samhällsbyggnad Bergslagen