Före detta kulturchefen Anders Brännström och komponisten Thomas Lundqvist, är aktuella med en utställning på Lindesbergs Bibliotek som väcker stor nyfikenhet redan innan den haft vernissage. Den är så pass annorlunda att man nästan vågar sig på att använda ordet ”unik” vid dess beskrivning.-Jag kan inte minnas att någon annan har ställt ut något sådant i alla fall, säger Brännström och ler.
Utställningen ”Servetter och annat smågods” kanske inte låter särskilt upphetsande. Men skenet bedrar och innehållet fångar snabbt upp ens nyfikenhet. På servetterna finns nämligen dubbelbottnade konstverk att fördjupa sig i – signerade Thomas Lundqvist.
-Det handlar egentligen om spontana teckningar som jag har gjort under t ex sammanträden och luncher. Teckningarna har naturligtvis en direkt koppling till det som sker i sammanhanget där jag befunnit mig, berättar Thomas Lundqvist.
Hans gode vän sedan mitten av 70-talet, Anders Brännström, berättar att han tidigt började uppskatta sin väns udda egenskap.
-Det är ofta med humoristiska inslag som Thomas har återgett en viss händelse eller ett samtalsämne och han tecknar ju väldigt bra även på ett underlag som en servett, så det är snyggt gjort också. Redan på 70-talet började jag att ”knycka” hans konstverk och så började samlingen som idag består av ett hundratal alster, förklarar Anders.
Exakt hur många av dessa som nu skall ställas ut, var faktiskt oklart så sent som på fredagsförmiddagen när vi träffade radarparet bakom utställningen.
-Det är svårt att ens försöka peka på en personlig favorit, för alla är så väldigt bra i sig. Vi kommer dock att hålla oss till de teckningar som har ett större allmänintresse, för vissa gånger har teckningarna varit mer av det privata slaget och då säger det inte så mycket för de som inte känner Thomas.
Thomas Lundqvist är även ”tonkonstnär” och bygger egna instrument. Dessa är så häftigt galna att vi inte riktigt vet hur de skall beskrivas på ett juste vis.
-Jag har valt ut ett antal instrument som är lätta att plocka ut ur montern och visa hur de funkar och låter. Den här t ex, säger han och plockar upp en liten simpel ”kruka” med ett ”trumskinn” på. Genom detta skinn går en torkad trädgren ner i krukan och på toppen av grenen sitter en liten ros, mest som dekoration naturligtvis.
-Den går att spela på, förklarar Thomas och sätter igång och lirar ett enkelt baskomp.
Vidare i samlingen spanar vi in en vanlig musfälla, inte en sådan som halvt giljotinerar gnagaren utan av den sort som skonar djuret. En bur med fallucka, alltså.
-Just det, fällan ja, säger Thomas lite hemlighetsfullt.
Fotnot: Utställningen pågår t o m 15 december. Vernissagen är på lördag 27 nov klockan 11:00. Anders Brännström och Thomas Lundqvist kommer då att finnas på plats och berätta mer om konstverken på servetterna. Och kanske, kanske får vi svar på hur man spelar musik på en musfälla också…
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.