Före detta kulturchefen Anders Brännström och komponisten Thomas Lundqvist, är aktuella med en utställning på Lindesbergs Bibliotek som väcker stor nyfikenhet redan innan den haft vernissage. Den är så pass annorlunda att man nästan vågar sig på att använda ordet ”unik” vid dess beskrivning.-Jag kan inte minnas att någon annan har ställt ut något sådant i alla fall, säger Brännström och ler.
Utställningen ”Servetter och annat smågods” kanske inte låter särskilt upphetsande. Men skenet bedrar och innehållet fångar snabbt upp ens nyfikenhet. På servetterna finns nämligen dubbelbottnade konstverk att fördjupa sig i – signerade Thomas Lundqvist.
-Det handlar egentligen om spontana teckningar som jag har gjort under t ex sammanträden och luncher. Teckningarna har naturligtvis en direkt koppling till det som sker i sammanhanget där jag befunnit mig, berättar Thomas Lundqvist.
Hans gode vän sedan mitten av 70-talet, Anders Brännström, berättar att han tidigt började uppskatta sin väns udda egenskap.
-Det är ofta med humoristiska inslag som Thomas har återgett en viss händelse eller ett samtalsämne och han tecknar ju väldigt bra även på ett underlag som en servett, så det är snyggt gjort också. Redan på 70-talet började jag att ”knycka” hans konstverk och så började samlingen som idag består av ett hundratal alster, förklarar Anders.
Exakt hur många av dessa som nu skall ställas ut, var faktiskt oklart så sent som på fredagsförmiddagen när vi träffade radarparet bakom utställningen.
-Det är svårt att ens försöka peka på en personlig favorit, för alla är så väldigt bra i sig. Vi kommer dock att hålla oss till de teckningar som har ett större allmänintresse, för vissa gånger har teckningarna varit mer av det privata slaget och då säger det inte så mycket för de som inte känner Thomas.
Thomas Lundqvist är även ”tonkonstnär” och bygger egna instrument. Dessa är så häftigt galna att vi inte riktigt vet hur de skall beskrivas på ett juste vis.
-Jag har valt ut ett antal instrument som är lätta att plocka ut ur montern och visa hur de funkar och låter. Den här t ex, säger han och plockar upp en liten simpel ”kruka” med ett ”trumskinn” på. Genom detta skinn går en torkad trädgren ner i krukan och på toppen av grenen sitter en liten ros, mest som dekoration naturligtvis.
-Den går att spela på, förklarar Thomas och sätter igång och lirar ett enkelt baskomp.
Vidare i samlingen spanar vi in en vanlig musfälla, inte en sådan som halvt giljotinerar gnagaren utan av den sort som skonar djuret. En bur med fallucka, alltså.
-Just det, fällan ja, säger Thomas lite hemlighetsfullt.
Fotnot: Utställningen pågår t o m 15 december. Vernissagen är på lördag 27 nov klockan 11:00. Anders Brännström och Thomas Lundqvist kommer då att finnas på plats och berätta mer om konstverken på servetterna. Och kanske, kanske får vi svar på hur man spelar musik på en musfälla också…
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.