Ett närmare 1000 kvadratkilometer stort område kring Fagersta, knappt 2 mil från Lindesbergs kommungräns, har spärrats av efter att ett dött vildsvin visat sig bära på afrikansk svinpest. LindeNytt kontaktade Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt för att se hur riskerna ser ut för att smittan sprids även till Lindesbergs kommun.
– Bedömningen är att vildsvinen i första hand inte rör sig åt det hållet, utan snarare åt syd, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog hos SVA.
I slutet av augusti upptäcktes två självdöda, samt ett döende, vildsvin inom ett mycket litet område i Fagersta kommun. Under veckan som följde hittades fler, och under onsdagen kom beskedet att minst ett av djuren var smittat med afrikansk svinpest, vilket är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor eller andra djur.
På torsdagen beslutade Jordbruksverket tillsammans med SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, att spärra av ett närmare 1000 kvadratkilometer stort område, vars gräns endast är 1,5 mil från Lindesbergs kommungräns. Inom den så kallade smittade zonen har man infört mycket hårda restriktioner för att minska risken för vidare spridning.
Finns det risk för att avspärrningarna kommer utökas och även innefatta delar av Lindesbergs kommun?
– Det vet vi inte, nu har vi konstaterat det här i Fagersta, och nu vidtar vi åtgärder för att minimera risken att vi får en förflyttning eller spridning av smittan. Nu är nästa steg att vi ska ut i fält, det kommer vara folk på plats redan imorgon (fredag reds. anm.) från SVA bland annat för att samordna ihop med jaktlag och jägarorganisationer för att söka efter självdöda vildsvin, berättar Katharina Gielen, Smittskyddschef hos Jordbruksverket.
– Allt kan hända, den kan minska eller bli större, det bygger på vad vi lär oss om smittans utbredning ju mer vi letar och söker igenom området. Men det är inte åt Lindesbergshållet som den största risken är, det är vattendrag och viltstaket emellan. Bedömningen är att vildsvinen i första hand inte rör sig åt det hållet, utan snarare åt syd. Det viktiga är att om den dyker upp någonstans, att vi hittar den. Då gäller det att folk som rör sig i skogen och ser döda vildsvin rapporterar det, det är viktigt, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog hos SVA.
25-27 augusti gick SM i bruks i Lindesberg, men även i Fagerstaskogarna. Finns det någon risk att det kan ha flyttat smittan till Lindesberg?
– Man kan inte säga att det inte finns någon risk, men det har ju gått människor i Fagerstaskogarna som har åkt vart som helst i Sverige. Smittan kan ha funnits i det här området i flera veckor eller månader, så det är ju mycket människor som har rört sig i den här skogen under den tiden och kan ha fört med sig smittan. Hur stor risken är däremot, kan vi inte säga, den är liten men den finns. Däremot överlever inte smittan särskilt länge i en hund exempelvis, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog hos SVA.