Ett konstaterat fall av afrikansk svinpest har upptäckts i Fagersta. Foto: Sami Rahkonen
Statsepizootologen om risk för svinpest i kommunen: ”Den är liten men den finns”
Ett närmare 1000 kvadratkilometer stort område kring Fagersta, knappt 2 mil från Lindesbergs kommungräns, har spärrats av efter att ett dött vildsvin visat sig bära på afrikansk svinpest. LindeNytt kontaktade Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt för att se hur riskerna ser ut för att smittan sprids även till Lindesbergs kommun.
– Bedömningen är att vildsvinen i första hand inte rör sig åt det hållet, utan snarare åt syd, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog hos SVA.
I slutet av augusti upptäcktes två självdöda, samt ett döende, vildsvin inom ett mycket litet område i Fagersta kommun. Under veckan som följde hittades fler, och under onsdagen kom beskedet att minst ett av djuren var smittat med afrikansk svinpest, vilket är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor eller andra djur.
På torsdagen beslutade Jordbruksverket tillsammans med SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, att spärra av ett närmare 1000 kvadratkilometer stort område, vars gräns endast är 1,5 mil från Lindesbergs kommungräns. Inom den så kallade smittade zonen har man infört mycket hårda restriktioner för att minska risken för vidare spridning.
Den smittade zonen som nu är avspärrad. Bild från Jordbruksverket
Finns det risk för att avspärrningarna kommer utökas och även innefatta delar av Lindesbergs kommun?
– Det vet vi inte, nu har vi konstaterat det här i Fagersta, och nu vidtar vi åtgärder för att minimera risken att vi får en förflyttning eller spridning av smittan. Nu är nästa steg att vi ska ut i fält, det kommer vara folk på plats redan imorgon (fredag reds. anm.) från SVA bland annat för att samordna ihop med jaktlag och jägarorganisationer för att söka efter självdöda vildsvin, berättar Katharina Gielen, Smittskyddschef hos Jordbruksverket.
– Allt kan hända, den kan minska eller bli större, det bygger på vad vi lär oss om smittans utbredning ju mer vi letar och söker igenom området. Men det är inte åt Lindesbergshållet som den största risken är, det är vattendrag och viltstaket emellan. Bedömningen är att vildsvinen i första hand inte rör sig åt det hållet, utan snarare åt syd. Det viktiga är att om den dyker upp någonstans, att vi hittar den. Då gäller det att folk som rör sig i skogen och ser döda vildsvin rapporterar det, det är viktigt, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog hos SVA.
25-27 augusti gick SM i bruks i Lindesberg, men även i Fagerstaskogarna. Finns det någon risk att det kan ha flyttat smittan till Lindesberg?
– Man kan inte säga att det inte finns någon risk, men det har ju gått människor i Fagerstaskogarna som har åkt vart som helst i Sverige. Smittan kan ha funnits i det här området i flera veckor eller månader, så det är ju mycket människor som har rört sig i den här skogen under den tiden och kan ha fört med sig smittan. Hur stor risken är däremot, kan vi inte säga, den är liten men den finns. Däremot överlever inte smittan särskilt länge i en hund exempelvis, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog hos SVA.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Gruppledare Verona Andersson och Elisabeth Falk, drift och underhållsarbetare, har fullt upp i medarbetarnas kreativa verkstad. Foto: Lindesbergs kommun
Nu ska Lindesbergs kommun pyntas inför påsk. Det är arbetsgruppen från enheten Anläggning som, med stort engagemang och kreativitet, hjälps åt att skapa påskkärringar, harar och ägg som kommer att placeras ut för att sprida glädje.
– Vi vill bidra med något roligt och positivt, och vi hoppas att våra invånare ska tycka att det är trevligt att se pyntet runtom i vår kommun, förklarar Monica Lind, enhetschef för Anläggning.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Brand utanför Lindesberg: ”Snabb spridning”
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en ...
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...
Därför lyser det rött
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken ...