Under nästa år kommer fler småorter runt om i kommunen att få tillgång till det så kallade Stadsnätet. Kommunen har nämligen fått fyra miljoner kronor från staten som har öronmärkts för en fortsatt utbyggnad med fokus på just landsbygden.-Det är en väldigt viktig satsning på infrastruktren och det känns mycket bra att få meddela att det här nu blir av, säger Bo Bäckman, stadsnätchef.
Inom ett par år skall 90% av landets alla hushåll ha tillgång till minst 20/20 Mbit och 40% skall ha den snabbare tjänsten på 100 Mbit. Detta har i sin tur lett fram till att Länsstyrelsen i Örebro län har fått totalt 25 miljoner kronor att fördela på länets tolv kommuner. Lindesberg kommer att få fyra miljoner ur denna pott.
Summan av detta är att Lindesbergs kommun nu gör en större bredbandssatsning på landsbygden. Redan när tjälen går ur marken i vår så påbörjas arbetet med att dra fiberkabel mellan olika punkter i kommunen.
-Det är väldigt viktigt att vi sätter igång direkt och får det här gjort, för annars finns risken att pengarna blir frysta. Vi måste så att säga spendera pengarna inom ett och ett halvt år för att få tillgång till dem, förklarar stadsnätschef Bo Bäckman.
Stadsnätet finns idag tillgängligt i det större orterna i kommunen samt enskilda småorter. Den satsning som skall göras kommer att ge ännu fler småorter, och även byar, möjlighet att ansluta sig.
-Vi har gjort färdig en karta över hur fibern skall sträckas över de aktuella områdena. Där kan man enkelt se sträckningen och själv avgöra om man ligger inom rimligt avstånd för att kunna ansluta sig, säger Bäckman.
Ett rimligt avstånd handlar om ett par hundra meter.
Klicka här för att komma till kartan
För en dryg vecka sedan sjösatte Kajsa och Pinnens Bowling och Restaurang sitt helt nya koncept som riktar sig till alla båtburna i Lindesberg. Nu finns det möjlighet att få maten levererad direkt ner till båten vid bryggan som ligger precis nedanför restaurangen i Lindesberg Arena.
– Jag tror jättemycket på den här idén, förklarar Lars-Åke ”Pinnen” Johansson samtidigt som han förbereder dagens första leverans.
I SVT:s nya morddokumentärserie, Skrik från förr, kastas nytt ljus över svenska mord i det förgångna. Författaren och journalisten David Lagercrantz tar med hjälp av historiker, forensiker och utredare reda på vad som egentligen skedde under den fasansfulla natten då flera människor miste livet. I avsnitt 8 av serien djupdyker man i fallet om morden i Munkhyttan, som begicks under hösten 1928.
Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. Detta sedan ett spädbarn anträffats död i en bostad. Två personer greps i samband med insatsen och har under dagen anhållits misstänkta för vållande till annans död.
– Just nu vet vi inte om barnet har dött av naturliga orsaker eller om ett brott har begåtts. Det har genomförts en teknisk undersökning och vi kan i nuläget inte utesluta brott, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som från 1500-talet. Här finns fantastiska ruiner väl bevarade trots att det gått över 100 år sedan gruvan lades ner.
– Troligen beror det på att man direkt monterade ner allt maskineri och rev byggnaderna när gruvan lades ner. Det är inga byggnader som har stått kvar och rasat och rivit omkull något, därför står betongfundamenten ganska intakta, förklarar Magnus Jerlström från Kultur- och fritidsenheten som håller sin allra första visning av det spektakulära området. LindeNytt var med på plats för att ta del av de historiska berättelserna om gruvan och dess arbetare.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show ”Puss & Kram” till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som blir ett av de allra första stoppen på den kommande turnén, hålls på Riff Musik Bar i Lindesberg, som är mycket glada över att välkomna duon på sin scen.
– Vi är superglada att lyckas få hit såhär stora namn med tanke på våran lilla lokal, säger Johan Eriksson.
Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tänka sig däremellan. Trots att temperaturen fullkomligt sköt i höjden så fylldes hela Ramsberg med besökare för att äntligen få ta del av festligheterna igen efter ett långt pandemiuppehåll. LindeNytt fanns självklart på plats för att kunna bjuda på ett stort bildspecial.
Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.