I tisdags uppstod en mycket upprörd stämning när kommunstyrelsen höll sammanträde. Orsaken var det första ärendet på dagordningen, en motion beträffande kommunens heltidspolitikers pensionsavtal skriven av vänsterpartisten Jeanette Rapp. Berörda politiker vägrade först att lämna rummet – trots upplysning om jäv.
Ledamöter i KS uppger för LindeNytt att stämningen under sammanträdet var snudd på otäck och hotfull. Allt detta började alltså med dagens första ärende på listan: vänstermotionen om att förändra de förmånliga pensionsavtalen för kommunens heltidspolitiker. Vänstern har ifrågasatt vad man anser är sanslöst förmånliga avtal som under vissa förhållanden kan ge dem full pension vid 50 års ålder. Man kräver därmed omgående att förhandlingar inleds med berörda politiker i syfte att avveckla dessa avtal.
När motionen var uppe i beredande KS behandlades det som ett generellt ärende enligt rekommendationer från Sveriges Kommuner och Landsting. Dock förändrades läget i tisdagens beslutande KS när Snorre Hermansson lämnade sitt yrkande i vilket han nämnde vilka politiker som berörs: Anders Ceder, Irja Gustavsson, Arnold Bengtsson, Pär-Ove Lindqvist (ersatt av Jan Hansson) och Jonas Kleber. Då blev det en fråga om jäv eftersom berörda politiker närvarade och Hermansson krävde att dessa omedelbart skulle lämna rummet.
-Men de vägrade först att göra det och jag tycker det är skrämmande att Lindesbergs kommun styrs av politiker som inte vet bättre. Vem som helst förstår ju att det är en fråga om jäv, men inte dessa, säger Snorre Hermansson som inte drar sig för att använda hårda ord:
-Det finns kloka och duktiga politiker i Lindesberg, men de som styr är verkligen klåpare och det är ett uttalande som jag verkligen står för, säger Hermansson.
Jan Hansson var en av de som fick lämna rummet.
-Jag har inget emot Snorre Hermansson och precis som för alla andra politiker har han rätt att ha sin åsikt. Det är bara synd att föra in sådana ord i debatten. Jag har inte samma uppfattning som honom, säger Hansson.
Sammanträdet startade klockan 09:00 och först kl. 10:30 kunde man lägga den första punkten på listan åt sidan. Något beslut fattades inte, man valde istället att återremittera ärendet.
-Jag kan inte minnas att ett ärende har tagit så här lång tid och orsakat sådan orolig stämning tidigare.
Kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, har valt att inte kommentera det inträffade.