Bygget av de fem stugorna vid Lindesbergs Golfklubb avslutades i december förra året. Och redan under julhelgen bokade klubben in de första stuggästerna.- Vi är mycket nöjda med starten av den första uthyrningssäsongen, säger Per Nyberg, sport – och marknadsansvarig på golfklubben.
När styrelsen för golfklubben presenterade tankarna kring en stugby intill golfklubben möttes idéerna av många med en viss skepsis. Speciellt var det oron över att investeringskostnaden på drygt sex miljoner kronor skulle äventyra klubbens ekonomi och därmed hota banans existens. Efter bara ett halvår visar det sig att farhågorna var obefogade.
Förslaget som presenterades byggde mycket på det faktum att klubben saknade moderna och välutrustade stugor. De fem som fanns höll inte måttet och många av de som ville komma och spela golf valde i stället andra banor med bättre boendemöjligheter. Klubben bedömde samtidigt att det också fanns ett behov av korttidsboende i Lindesberg för andra målgrupper än bara golfare som sökte ett boendealternativ också på andra tider än sommaren. Därför innehåll förslaget att stugorna skulle byggas vinterbonade.
Från och med mars, då uthyrningen tog riktig fart, ligger man kraftigt över de kalkyler som fanns från början. Sedan april och fram till nu har stugorna i stor utsträckning varit fullbokade. Under maj månad hade man 1100 gästnätter, de flesta av dessa var inte golfspelare. Många gäster är reparatörer och byggare som ligger ute på jobb, bland annat på Korsnäs. Det har också varit många privata grupper som bokat boende för att besöka Lindesberg på bröllop eller födelsedag.
– Jag uppskattar fördelningen mellan golfspelare och icke-golfare till ungefär 30 – 70. Jag har under våren till och med fått tacka nej till golfgäster, säger Per Nyberg.
Att huvudmålgruppen har fått stå tillbaka lite den första tiden ser inte Per som något problem.
– Ingen går och sätter sig på en tom restaurang. Är våra stugor populära så kommer det fler gäster. Och de lär sig att boka i tid. Framgång föder framgång, om man så säger.
Om det nu är något problem med en fullbokad stugby så är det säkert säsongsbetonat under vår och höst. Nu när sommaren är på ingång och långliggarna inte längre är lika många märks en avmattning av bokningarna. Färre bokningar från icke-golfare ger nu plats för fler golfgäster, så förhållandet 30 – 70 kommer inte vara det samma efter sommaren, tror Per. Midsommarhelgen är fullbokad sedan i april och till golvveckan, vecka 30, börjar det redan bli ont om plats.
– Den semestrande golfspelaren är mycket mer spontan i sitt golfresande inom Sverige, så när väl sommaren kommer på riktigt är jag övertygad om att också bokningarna av stugorna skjuter fart, säger Per.
De nya och vinterbonade stugorna kan ta emot mellan 52 till 58 personer, beroende på hur man utnyttjar sängarna. Under sommarhalvåret kan ytterligare 16 personer bo i de mindre stugorna. På området finns det dessutom ett antal husvagnsplaster med el.
Nästa steg för klubben blir att fundera över den servicebyggnad man slopade i den första etappen. Om bokningarna håller i sig och det visar sig att succén håller i sig hela säsongen ökar också möjligheterna för en utveckling.
– Som vi gjorde ger det oss nu tid att fundera över vad verkligen behövs i en servicebyggnad. En servicebyggnad intill en golfbana kanske inte ska tillgodose samma behov som finns på en ren campingplats, funderar Per.
Golfklubben har också en bra dialog med kommunen för att få till en attraktiv helhetslösning för en stadsnära camping mellan golfklubbens parkering, naturreservatet Tempelbacken och träbaracken där skateboardklubben idag bedriver sin verksamhet. Den skulle ytterligare förstärka behovet av korttidsboende i Lindesberg.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.