Som tredje största mäklarfirma i Lindesberg har ägaren för Mäklarhuset, Karin Gustafsson, fullt upp att göra. Firman förmedlar årligen ungefär 70 hus och bostadsrätter och märker därmed inte av någon lågkonjunktur. – Det enda som möjligen hejdar husmarknaden här i Lindesberg är lägenhetsbristen och de förändrade lånereglerna, säger Karin Gustafsson. Vi har många kunder som står förberedda att sälja bara de hittar en lägenhet.
Mäklarhuset ägs och drivs av 141 självägande kontor spridda över landet. I Lindesberg är det Karin Gustafsson, som en av få kvinnor inom branschen, som antagit utmaningen att själv driva en egen mäklarfirma. Hon tog över firman 2009 efter många år i branschen.
– Jag tycker jobbet är så roligt, säger Karin Gustafsson. Ena dagen är inte lik den andra, det är högt tempo och man måste vara mycket flexibel.
Att en mäklares vardag består av oerhört mycket administration, kommunikation och pappersarbete är kanske inte det första kunderna tänker på. Men att göra grundjobbet i ett försäljningsuppdrag ordentligt är ofta hemligheten bakom en lyckad affär och återkommande kunder.
– Det är inte en slump att jag valde Mäklarhuset. Här har man en mycket sund kundfilosofi, menar Karin Gustafsson. Exempelvis var Mäklarhuset den första mäklarfirman som började med öppen budgivning. Kvalitet går alltså alltid före kvantitet vilket bevisas av att vi sex år i rad har fått SKI:s utmärkelse över nöjdaste kunder.
Mäklarhuset har under flera år arbetat med att vässa presentationerna av de objekt de ska förmedla. Som exempel var man i frontlinjen när det gäller att trycka upp visningsböcker med detaljerade bilder och planritningar. Det senaste är att kunden kan, via nätet, se hur ett kök kan förvandlas med annan färg, nytt golv och nya luckor.
Kia Johannesson började jobba hos Karin Gustafsson i november förra året som mäklarassistent. Som assistent åker Kia Johannesson ofta ut på husvisning, hjälper till med administrativa uppgifter och tillträden. Även hon framhåller vikten av att vårda kundrelationerna på ett genuint sätt som en framgångsfaktor.
– Man ska komma ihåg att vi möter så många olika människor i olika skeden av livet, säger Kia Johannesson. Att sälja ett hus är en process och kunderna ger oss ett stort förtroende. Det måste man ta på allvar. Kunderna ska veta och känna att de kan lita på oss.
Karin Gustafsson ser ljust på framtiden. Husmarknaden går riktigt bra och under de första sju veckorna på det nya året har hon redan förmedlat tio objekt. Framöver ser hon absolut ett behov av att anställa fler mäklare på kontoret.
– Det enda som nu bekymrar är lägenhetsbristen i Lindesberg, säger Karin Gustafsson. Många äldre står beredda att sälja sina hus för att de vill byta till lägenhet men hittar ingenstans att bo. Därför är det bra om det nu lossnar snart med byggandet i stan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.