Trottoarer, sittplatser, räcken, bilar, cyklar, väderskydd. Inget är heligt när kajorna lättar på trycket och rappar allt som finns under deras viloplatser i centrala Lindesberg. Nyligen gjorde kommunen klart för allmänheten, att problemet skulle stävjas helt utan pardon. Även om silkesvantarna lämnats på hyllan, ser det ändå inte ut att bli en så kraftfull insats som man har hoppats på.
Igår, tisdag, arrangerades ett informationsmöte av Lindesbergs kommun till vilket samtliga fastighetsägare välkomnades. Syftet med mötet var bland annat att låta expertis informera om hur man bedriver skyddsjakt på kajorna, hur fåglarna häckar i stadsmiljöer och den sanitära olägenheten de lämnar efter sig. Inbjudan riktades till alla fastighetsägare i centrala Lindesberg. Endast två kom.
Jesper Almlöf, näringslivsavdelningen, har fått i uppdrag att arbeta med rådande problem. Han hade hoppats på en mycket större uppslutning än vad som blev fallet, men ser det ändå som en början på ett samarbete som kan bli större med tiden.
– De två som kom var trots allt där för att de faktiskt vill göra en insats. De upplever själva problem vid sina fastigheter, att kajorna är så många i antal att det helt enkelt ställer till det för deras hyresgäster. Jag hoppas och tror att fler kommer att ansluta med tiden, säger Jesper Almlöf.
Almlöf berättar att det är ytterst viktigt att få fastighetsägarna med sig eftersom kommunen inte kan verka utanför deras befogenheter. Kort och gott har man inte möjlighet att ta hand om privatägda fastigheter, men man kan bistå med medel åt ägarna.
– Vi har tillverkat två fällor som nu skall testas. Fällorna är konstruerade som stora voljärer i vilka man lockar till sig kajorna med mat, berättar han.
De två fastighetsägare som deltog i tisdags, kommer att få låna dessa fällor och fler skall byggas i samma syfte: utlåning och bekämpning.
En voljär är i enklare ordval en stor fågelbur. Just dessa voljärer byggs enligt en modell som testats i syfte att fånga just kråkfåglar, som är kända som ”kloka fåglar” och måste bemötas med list.
– Först ställer man ut den här fällan utan något tak och låter fåglarna vänja sig vid att landa i den och äta av maten som läggs i som lockbete. Med jämna mellanrum, över tid, lägger man på sektion efter sektion av det som utgör fällans tak, berättar Almlöf.
Fåglarna kan hela tiden landa i buren, men också lämna den när de vill – ända tills man når det sista steget, då den sista sektionen av taket läggs på.
– Allt handlar om låta fåglarna vänja sig vid buren och våga sig in även när den har ett tak över sig, förklarar Jesper Almlöf.
När man kommit så långt i processen att hela taket täcker fällan, finns endast en mindre ingång till buren som fungerar som en enkelriktad väg. Det går bra att ta sig in – men att ta sig ut igen blir desto svårare. Därefter överlämnas fåglarnas öde åt en jägare.
– Fåglarna samlas in i jutesäckar och avlivas av jägare, säger Almlöf.