Kajorna skall fångas i stora fällor - och avlivas. Foto: Fredrik Norman
Svalt intresse för samarbete mot fågelinvasionen i centrum
Trottoarer, sittplatser, räcken, bilar, cyklar, väderskydd. Inget är heligt när kajorna lättar på trycket och rappar allt som finns under deras viloplatser i centrala Lindesberg. Nyligen gjorde kommunen klart för allmänheten, att problemet skulle stävjas helt utan pardon. Även om silkesvantarna lämnats på hyllan, ser det ändå inte ut att bli en så kraftfull insats som man har hoppats på.
Igår, tisdag, arrangerades ett informationsmöte av Lindesbergs kommun till vilket samtliga fastighetsägare välkomnades. Syftet med mötet var bland annat att låta expertis informera om hur man bedriver skyddsjakt på kajorna, hur fåglarna häckar i stadsmiljöer och den sanitära olägenheten de lämnar efter sig. Inbjudan riktades till alla fastighetsägare i centrala Lindesberg. Endast två kom.
Även ett stenkast från centrum kan stora ”moln” av kajor ses svepa över hustaken. Foto: Fredrik Norman
Jesper Almlöf, näringslivsavdelningen, har fått i uppdrag att arbeta med rådande problem. Han hade hoppats på en mycket större uppslutning än vad som blev fallet, men ser det ändå som en början på ett samarbete som kan bli större med tiden.
– De två som kom var trots allt där för att de faktiskt vill göra en insats. De upplever själva problem vid sina fastigheter, att kajorna är så många i antal att det helt enkelt ställer till det för deras hyresgäster. Jag hoppas och tror att fler kommer att ansluta med tiden, säger Jesper Almlöf.
Almlöf berättar att det är ytterst viktigt att få fastighetsägarna med sig eftersom kommunen inte kan verka utanför deras befogenheter. Kort och gott har man inte möjlighet att ta hand om privatägda fastigheter, men man kan bistå med medel åt ägarna.
– Vi har tillverkat två fällor som nu skall testas. Fällorna är konstruerade som stora voljärer i vilka man lockar till sig kajorna med mat, berättar han.
De två fastighetsägare som deltog i tisdags, kommer att få låna dessa fällor och fler skall byggas i samma syfte: utlåning och bekämpning.
En smart rackare. Kråkfåglar än kända som problemlösare och måste bemötas med list. Foto: Fredrik Norman
En voljär är i enklare ordval en stor fågelbur. Just dessa voljärer byggs enligt en modell som testats i syfte att fånga just kråkfåglar, som är kända som ”kloka fåglar” och måste bemötas med list.
– Först ställer man ut den här fällan utan något tak och låter fåglarna vänja sig vid att landa i den och äta av maten som läggs i som lockbete. Med jämna mellanrum, över tid, lägger man på sektion efter sektion av det som utgör fällans tak, berättar Almlöf.
Fåglarna kan hela tiden landa i buren, men också lämna den när de vill – ända tills man når det sista steget, då den sista sektionen av taket läggs på.
– Allt handlar om låta fåglarna vänja sig vid buren och våga sig in även när den har ett tak över sig, förklarar Jesper Almlöf.
När man kommit så långt i processen att hela taket täcker fällan, finns endast en mindre ingång till buren som fungerar som en enkelriktad väg. Det går bra att ta sig in – men att ta sig ut igen blir desto svårare. Därefter överlämnas fåglarnas öde åt en jägare.
– Fåglarna samlas in i jutesäckar och avlivas av jägare, säger Almlöf.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
Nu står Storå på tur
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral ö...