Barn- och utbildningsnämndens utredning gällande flytt av Vedevågsskolans årskurs 4-5 har rört upp starka känslor. Under torsdagskvällen samlades engagerade ortsbor för att diskutera tillsammans med politiker om hur framtiden ser ut.
– Jag vill gråta när jag tänker på det här, säger Magglie Malaboeuf med tårar i ögonen.
Martin Henriksson flyttade med sin familj till Vedevåg för två år sedan. Nu kämpar han för att skolan ska få behålla årskurs 4 och 5, och att barnen inte ska flyttas till Fröviskolan.
– Min son gick i förskoleklass i Örebro med 30 elever, sedan vi kom hit med mindre klasser har hans utveckling gått spikrakt uppåt. Just 10-11 år är en väldigt känslig ålder, och som det ser ut nu blir min son ensam om att gå i Frövi, medan de andra går i Lindesberg, eftersom det beror på vart man bor, säger Martin Henriksson.
Inför torsdagens möte i Vedevågsteatern bjöd Martin in kommunens politiker att närvara, men fick något sval respons på inbjudan.
– De har varit väldigt ljusskygga, Lillemor svarade inte ens på mailet. Jag kan inte se någonstans att man ser till barnens bästa i den här utredningen
En handfull politiker dök upp under torsdagen, Markus Lundin (KD), Helene Lundin (KD), Kalle Söderlund och Anders Persson från LPO, samt Stefan Andersson (MP), för att lyssna till ortsbornas oro.
Magglie Malaboeuf studerar till fritidsledare, och gör just nu sin praktik på Vedevågsskolan.
– Jag har jobbat på både Frövi- och Lindbackaskolan, och jag vill gråta när jag tänker på det här. Vedevågsskolan har jättebra personal, bra lokaler, lugn miljö och små grupper. Man hinner lära känna barnen, bygga relationer och trygghet. Det var också det här som gjorde att vi köpte hus här. Jag är uppväxt på landet i södra Frankrike, och min man är uppvuxen på landet, vi gjorde ett aktivt val att bo här. Jag blir jättebesviken och ledsen, säger hon med tårar i ögonen.
Även om politikerna försökte lugna med att det fortfarande bara är en utredning och att inga beslut är fattade, fanns det en påtaglig oro för att förslaget faktiskt kommer bli verklighet. En oro som späddes på ytterligare när föräldrarna fick hem en enkät från förvaltningen, där en karta fanns bifogad.
– Det kändes som att beslutet redan var fattat. Här ser man vilken skola våra barn skulle tillhöra beroende på var i Vedevåg man bor, säger Emilia Källström och visar bilden.
– Det här visste vi inte om, det känns som man har gått beslutet i förväg, säger Kalle Söderlund (Lpo).
– Vi har en stor kommun som jobbar dagligen med budget, hur kan man då kan låta det gå så långt? Jag jobbar inom hemtjänsten, och vi får inte ens köpa namnbrickor längre. Grundproblemet är ju att man har gjort felaktiga investeringar, säger Patrik Henriksson.
Det fanns också en oro bland föräldrar vars barn går i förskolan, som kommer att flytta in i skolans lokaler om man klubbar igenom beslutet.
– Vid skolan går det en å, det är väldigt strömt vid kraftstationen, och staketet är inte jättehögt. Dessutom går det en länsväg utanför, där folk kör för fort. Vem ska ta på sig det dödsfallet? säger Jenny Alamartin.
Utredningen kommer att presenteras för Barn- och utbildningsnämnden den 2 december.