Skärmdump: LindeNytt

Sveaskog svarar på kritiken

INSÄNDARE/DEBATT: Bergshyttebon Lars Flamme riktade skarp kritik mot skogsägaren Sveaskog för en tid sedan när det stod klart att en avverkning skulle ske i ett område i närheten av en plats där man har konstaterat att den rödlistade lappugglan häckar. Samtidigt hävdades att avverkningen skulle innebära markskador, sämre förhållanden under stormväder och ökad risk för bränder. Nu har Sveaskog svarat på kritiken.

I en insändare lyfte Lars Flamme ett antal påståenden om Sveaskogs verksamhet som vi från Sveaskog gärna vill få en möjlighet att bemöta.

På Sveaskog arbetar vi aktivt med natur- och miljövård i alla aspekter av vår verksamhet. Av vårt produktiva markinnehav sätter Sveaskog av 20% som naturvård, bland annat genom ekoparker, frivilliga avsättningar av hela bestånd samt de hänsyn som tas vid varje enskild avverkning. Minst 2,5% lämnas i hänsyn vid en avverkning – oftast mycket mer. Alla områden med högre naturvärden, all död ved och alla naturvärdesträd lämnas. Dessutom lämnar vi kantzoner mot bäckar och våtmarker, trädgrupper samt skapar död ved i form av bland annat högstubbar på den avverkade ytan. Det blir oftast betydligt mer än tio träd per hektar kvar efter en avverkning och det är de mest stormfasta träden på ytan som lämnas. Men även om dessa blåser omkull fyller de en viktig funktion i form av död ved – en förutsättning för många arters överlevnad.

Vi tar naturhänsyn i alla led – från avverkning och markberedning till plantering, röjning och gallring. I vissa av våra avsatta skogar gör vi även andra naturvårdande åtgärder som att friställa löv, ta bort gran som hotar lövet, skapa död ved och skada träd som på sikt blir död ved. Ibland bränner vi skogen, så kallad naturvårdsbränning, för att gynna starkt hotade arter som är beroende av bränd skog.

Vi tar stor hänsyn till rödlistade arter med verklig hotbild, och anpassar skötseln av skogen utifrån områdets förutsättningar. De lappugglor som enligt insändaren häckade i en avverkningsanmäld skog, häckar en halv kilometer därifrån i en skog avsatt för naturvårdsändamål. Det finns inga häckande lappugglor i eller i närheten av det påtalade avverkningsanmälda området, eller i andra avverkningsanmälda områden. När det gäller lappugglans jakt gynnas den av de öppna ytor som uppstår efter en avverkning då de vill ha sådana att jaga på.
Lappugglan är rödlistad i Sverige på grund av stammens ringa storlek, inte på grund av att de är akut hotade eller att deras antal minskar. Tvärtom har antalet lappugglor i Sverige ökat de senaste åren. I år, 2020, har vi till och med haft en rekordstor föryngring av lappuggla på Sveaskogs marker. I skrivande stund har man hittat och ringmärkt hela 26 stycken ungar i Västmanland på Sveaskogs mark – något vi är mycket glada och stolta över. En av alla åtgärder vi gör för arten är en ca 130 hektar stor avsättning av produktiv skogsmark enbart för lappugglorna i området.

Gällande de markskador som eventuellt kan uppstå på grund av skogsmaskiner så har Sveaskog arbetat aktivt under många år för att minska dessa. Vi delar in skogen baserat på hur väl marken kan bära en fullastad skogsmaskin, och när på året vi kan avverka. Vissa marker är för svaga och dessa avverkar vi inte, andra kan enbart avverkas på vintern eller en riktigt torr sommar. En del områden kan avverkas året runt. Maskinförarna arbetar med olika metoder och arbetssätt för att minska risken för markskador.

Att skogsmaskiner kör, oavsett brandrisk, är ett felaktigt påstående. Vid hög brandrisk sker alltid samråd mellan maskinförare och avverkningsledare där risken för brand på den aktuella platsen bedöms. Under perioder med brandrisk finns en verktygslåda att ta till: Vi flyttar maskinerna till områden utan marksten, brandvakt som går i maskinens spår och säkerställer att inga bränder uppstår, nattkörning då luftfuktigheten är högre och anpassad körning som gör att maskinföraren upptäcker eventuella bränder i tid. Maskinerna har alltid med sig rejält med släckningsutrustning.
Bedöms brandrisken vara för stor bryter vi all markberedning, avverkning och uttransport av virke från skogen. Till exempel avbröt vi all avverkning och markberedning under flera månader 2018, på grund av den extremt torra sommaren. De toppar och grenar som insändaren ansåg var en brandrisk lämnas av olika skäl: De behövs för att köra på om marken är för stenig eller svag. De ger också näringstillförsel till skogen. Det som faktiskt brinner bäst och utgör största spridningsrisken är den mossa och det ris som växer i skogen.

En annan punkt som Sveaskog kritiserades för är avverkningen av skog i anslutning till annans hus. När vi avverkar i anslutning till någon annans bebodda mark genomförs alltid en dialog där husägaren får komma med synpunkter och önskemål. Vi avverkar ofta hela vägen fram till tomtgränserna, då vi inte vill lämna stora träd som riskerar att ramla på hus eller egendom. Förhoppningen är att det kommer ny lövskog närmast huset som både blir vackrare och mer varierad än ren barrskog, men också stormfastare.

Sveaskog ägs av staten och delar varje år ut vinst till ägaren som bidrar till Sveriges välfärd. 2018 uppgick bidraget till 1,1 miljarder kronor, pengar som går till bland annat vård, skola, omsorg och infrastruktur. Sveaskog skapar dessutom ca 2 200 jobb. Ett aktivt skogsbruk har även visat sig vara bland de mest effektiva sätten att binda koldioxid, och genererar ett hållbart alternativ till fossila bränslen.
Ska vi åstadkomma allt detta – arbetstillfällen, bidrag till välfärden, minskad klimatpåverkan, hållbar råvara och avsättning av skyddsvärda skogar – måste vi ibland avverka skog nära privatpersoners hus och samhällen.

Skogen är och har alltid varit föränderlig. Bränder, översvämningar, trädslags olika förutsättningar, bävrar, barkborrar och människan är bara några ”störningar” som hör skogens utveckling till. Vi förstår att en avverkning innebär en stor förändring som kan väcka känslor, men Sverige är rikt på välskötta skogar att ströva i och även ett hygge kan bjuda på glädjeämnen. Troligtvis får du snart se fler fåglar och djur som älgar, rådjur och en och en annan räv än vad du gjorde innan avverkningen. Hallonbuskar växer ofta bra på hyggen, och relativt snart står där ny, framväxande skog.

Sara Norgren, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog

Publicerad 5 oktober 2020 klockan 08:29

LindeNytt Redaktion , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

12 enheter bekämpar svårsläckt brand nära länsgränsen

Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.

9 april 2025 klockan 21:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Frövi judo

bildspel Tävlingshelg i Nederländerna gav fin medaljskörd för A-judotruppen

Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.

9 april 2025 klockan 15:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu ska kommunen påskpyntas – Måbra-projekt bakom idén

Nu ska Lindesbergs kommun pyntas inför påsk. Det är arbetsgruppen från enheten Anläggning som...

Svar på ”Synpunkter på utredning om nedläggning av Vedevågs skola”

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat...

Synpunkter på utredning om nedläggning av Vedevågs skola

INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid...

Elin Axelsson (S) och Roseel Siewertsdotter (SD) klippte bandet. Foto: Camilla Lagerman

Nya demensdagvården invigd: ”Äntligen!”

Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.

7 april 2025 klockan 16:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Under ledning av Rickard Larsson genomförde manskören Harmoni sitt rep på söndagen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Manskörens första fullskaliga rep inför capricen

Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.

7 april 2025 klockan 15:55 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Gröna ytor och långsiktig hållbar planering får betala
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling...
7 april 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brand utanför Lindesberg: ”Snabb spridning”
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en ...
6 april 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Preliminär tidsplan satt – då kan Storå vårdcentral övertas
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna ...
5 april 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: På span efter kärlekskranka tuppar – orrspelen 2025 har börjat

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.

4 april 2025 klockan 19:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.

4 april 2025 klockan 15:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man gripen – misstänks ha misshandlat kvinna inför barn

En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin ...

bildspel Energier från andra sidan i fokus under paranormal afton

Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska ...

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio ...

Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola

Holkmästarna i Löa till SM-final – igen: ”Väldigt glada”

Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.

2 april 2025 klockan 10:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Till minne av Andreas Carlsson

Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk ...

Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger

Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men ...

Man gripen efter misstänkt misshandel i Vedevåg

En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge...

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”

På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget "En får tacka" i...

Manskören öppnar läktare för att undvika lapp på luckan

Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna...

FotoFredag: Ugglornas högtid är här!

De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ...

Foto: Fredrik Norman

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.

27 mars 2025 klockan 13:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Spårspring skapar oro och förseningar i tågtrafiken
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 ...
27 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett ...
26 mars 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...
26 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-26

2025-03-26

2025-03-25

2025-03-25

2025-03-25

2025-03-24

2025-03-24

2025-03-21

2025-03-21

2025-03-21

2025-03-21

2025-03-21

2025-03-20

2025-03-20

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-10 06:33