Skärmdump: LindeNytt

Sveaskog svarar på kritiken

INSÄNDARE/DEBATT: Bergshyttebon Lars Flamme riktade skarp kritik mot skogsägaren Sveaskog för en tid sedan när det stod klart att en avverkning skulle ske i ett område i närheten av en plats där man har konstaterat att den rödlistade lappugglan häckar. Samtidigt hävdades att avverkningen skulle innebära markskador, sämre förhållanden under stormväder och ökad risk för bränder. Nu har Sveaskog svarat på kritiken.

I en insändare lyfte Lars Flamme ett antal påståenden om Sveaskogs verksamhet som vi från Sveaskog gärna vill få en möjlighet att bemöta.

På Sveaskog arbetar vi aktivt med natur- och miljövård i alla aspekter av vår verksamhet. Av vårt produktiva markinnehav sätter Sveaskog av 20% som naturvård, bland annat genom ekoparker, frivilliga avsättningar av hela bestånd samt de hänsyn som tas vid varje enskild avverkning. Minst 2,5% lämnas i hänsyn vid en avverkning – oftast mycket mer. Alla områden med högre naturvärden, all död ved och alla naturvärdesträd lämnas. Dessutom lämnar vi kantzoner mot bäckar och våtmarker, trädgrupper samt skapar död ved i form av bland annat högstubbar på den avverkade ytan. Det blir oftast betydligt mer än tio träd per hektar kvar efter en avverkning och det är de mest stormfasta träden på ytan som lämnas. Men även om dessa blåser omkull fyller de en viktig funktion i form av död ved – en förutsättning för många arters överlevnad.

Vi tar naturhänsyn i alla led – från avverkning och markberedning till plantering, röjning och gallring. I vissa av våra avsatta skogar gör vi även andra naturvårdande åtgärder som att friställa löv, ta bort gran som hotar lövet, skapa död ved och skada träd som på sikt blir död ved. Ibland bränner vi skogen, så kallad naturvårdsbränning, för att gynna starkt hotade arter som är beroende av bränd skog.

Vi tar stor hänsyn till rödlistade arter med verklig hotbild, och anpassar skötseln av skogen utifrån områdets förutsättningar. De lappugglor som enligt insändaren häckade i en avverkningsanmäld skog, häckar en halv kilometer därifrån i en skog avsatt för naturvårdsändamål. Det finns inga häckande lappugglor i eller i närheten av det påtalade avverkningsanmälda området, eller i andra avverkningsanmälda områden. När det gäller lappugglans jakt gynnas den av de öppna ytor som uppstår efter en avverkning då de vill ha sådana att jaga på.
Lappugglan är rödlistad i Sverige på grund av stammens ringa storlek, inte på grund av att de är akut hotade eller att deras antal minskar. Tvärtom har antalet lappugglor i Sverige ökat de senaste åren. I år, 2020, har vi till och med haft en rekordstor föryngring av lappuggla på Sveaskogs marker. I skrivande stund har man hittat och ringmärkt hela 26 stycken ungar i Västmanland på Sveaskogs mark – något vi är mycket glada och stolta över. En av alla åtgärder vi gör för arten är en ca 130 hektar stor avsättning av produktiv skogsmark enbart för lappugglorna i området.

Gällande de markskador som eventuellt kan uppstå på grund av skogsmaskiner så har Sveaskog arbetat aktivt under många år för att minska dessa. Vi delar in skogen baserat på hur väl marken kan bära en fullastad skogsmaskin, och när på året vi kan avverka. Vissa marker är för svaga och dessa avverkar vi inte, andra kan enbart avverkas på vintern eller en riktigt torr sommar. En del områden kan avverkas året runt. Maskinförarna arbetar med olika metoder och arbetssätt för att minska risken för markskador.

Att skogsmaskiner kör, oavsett brandrisk, är ett felaktigt påstående. Vid hög brandrisk sker alltid samråd mellan maskinförare och avverkningsledare där risken för brand på den aktuella platsen bedöms. Under perioder med brandrisk finns en verktygslåda att ta till: Vi flyttar maskinerna till områden utan marksten, brandvakt som går i maskinens spår och säkerställer att inga bränder uppstår, nattkörning då luftfuktigheten är högre och anpassad körning som gör att maskinföraren upptäcker eventuella bränder i tid. Maskinerna har alltid med sig rejält med släckningsutrustning.
Bedöms brandrisken vara för stor bryter vi all markberedning, avverkning och uttransport av virke från skogen. Till exempel avbröt vi all avverkning och markberedning under flera månader 2018, på grund av den extremt torra sommaren. De toppar och grenar som insändaren ansåg var en brandrisk lämnas av olika skäl: De behövs för att köra på om marken är för stenig eller svag. De ger också näringstillförsel till skogen. Det som faktiskt brinner bäst och utgör största spridningsrisken är den mossa och det ris som växer i skogen.

En annan punkt som Sveaskog kritiserades för är avverkningen av skog i anslutning till annans hus. När vi avverkar i anslutning till någon annans bebodda mark genomförs alltid en dialog där husägaren får komma med synpunkter och önskemål. Vi avverkar ofta hela vägen fram till tomtgränserna, då vi inte vill lämna stora träd som riskerar att ramla på hus eller egendom. Förhoppningen är att det kommer ny lövskog närmast huset som både blir vackrare och mer varierad än ren barrskog, men också stormfastare.

Sveaskog ägs av staten och delar varje år ut vinst till ägaren som bidrar till Sveriges välfärd. 2018 uppgick bidraget till 1,1 miljarder kronor, pengar som går till bland annat vård, skola, omsorg och infrastruktur. Sveaskog skapar dessutom ca 2 200 jobb. Ett aktivt skogsbruk har även visat sig vara bland de mest effektiva sätten att binda koldioxid, och genererar ett hållbart alternativ till fossila bränslen.
Ska vi åstadkomma allt detta – arbetstillfällen, bidrag till välfärden, minskad klimatpåverkan, hållbar råvara och avsättning av skyddsvärda skogar – måste vi ibland avverka skog nära privatpersoners hus och samhällen.

Skogen är och har alltid varit föränderlig. Bränder, översvämningar, trädslags olika förutsättningar, bävrar, barkborrar och människan är bara några ”störningar” som hör skogens utveckling till. Vi förstår att en avverkning innebär en stor förändring som kan väcka känslor, men Sverige är rikt på välskötta skogar att ströva i och även ett hygge kan bjuda på glädjeämnen. Troligtvis får du snart se fler fåglar och djur som älgar, rådjur och en och en annan räv än vad du gjorde innan avverkningen. Hallonbuskar växer ofta bra på hyggen, och relativt snart står där ny, framväxande skog.

Sara Norgren, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog

Publicerad 5 oktober 2020 klockan 08:29

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Elizabeth Falk, rektor vid Lindbackaskolan. Arkivfoton: Camilla Lagerman

Rektorn om drogspår i skolan: ”Ordklyveri”

Kort efter LindeNytts publicering på torsdagen, angående det avslutade samarbetet mellan Lindbackaskolan och Drogfri Miljö, tog skolans rektor kontakt med redaktionen för att svara på de frågor som vi har försökt ställa under flera dagars tid.

17 oktober 2024 klockan 11:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons



Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunens ekonomi sätter stopp för narkotikasök på Lindbackaskolan

Sedan två år tillbaka har Lindbackaskolan haft ett samarbete med organisationen Drogfri Miljö, som med jämna mellanrum sökt av skolans lokaler för att säkerställa att den är drogfri. På grund av kommunens ekonomiska situation har man dock sedan höstterminens början valt att avsluta detta.

17 oktober 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Så mycket klubbades kommunens bastuflotte för

Nyligen beslutades att bastuflotten, som kommunen lät tillverka för uthyrning till allmänheten, skall säljas...

Till alla politiker i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Vi lever inte längre i en tid före 2020. Sedan dess har världen förändrats dramatiskt med pandemin, krig...

Avesta sätter stopp för Guldsmedshytte SKs segertåg

Totalt 13 mål gjordes när två jämna lag möttes i Råsshallen under tisdagskvällen. Efter tre raka ...

Helene Lundin, Kristdemokraterna. Foto: Kristdemokraterna

Halvmandatsreflektion från en Kristdemokrat

INSÄNDARE/DEBATT: Under mandatperiodens första halva har vi fått igenom en hel del kristdemokratisk politik. Sakpolitiskt har vi bland annat initierat en utredning om mindre barngrupper i förskolan och nu har rikspolitiken också gett bättre förutsättningar för att det ska kunna bli verklighet. Vi påtalar elevens rätt till undervisning och studiero i förskola och skola. Vi har initierat en omformning av det pedagogiska priset med förhoppningen om ytterligare utrymme för att kvalitativ och framåtsträvande undervisning med fokus på måluppfyllelse på så sätt kan premieras, uppmärksammas och spridas i kommunen. KD har också, tillsammans med andra småpartier, utifrån underlag och information från verksamheten, förhindrat nedläggningen av Lastbil och tunga maskiner. Förslaget att lägga ner programinriktningen var nog ett av de mest ologiska förslagen jag har tagit del av.

15 oktober 2024 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lillemor Bodman (M). Foto: Camilla Lagerman

Beslutet: Nedläggningar och flytt av enheter ska utredas

Måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden resulterade i en rad olika beslut, något man meddelade under en pressträff vid lunchtid.
– Den pengapåse vi har räcker inte för att upprätthålla den skolstruktur vi sitter på idag, förklarar förvaltningschef Michael Thybell.

14 oktober 2024 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man omhändertagen efter hot mot butikspersonal
En man i 40-årsåldern misstänks för olaga hot och ringa narkotikabrott genom eget bruk, efter en händelse på ICA Supermarket under söndagskvä...
14 oktober 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Här är det bortdömda målet som gav Lindlöven förlust
Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första jubel när de till synes skapade det första m...
13 oktober 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel LIF Lindesberg kämpar sig till en säker hemmaseger
Efter förlusten mot Täby så kunde LIF Lindesberg, under fredagskvällen, visa att truppen är tillbaka på rätt väg mot framgång. Trots att ...
11 oktober 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Älgmöte i magiskt morgonljus och tjock dimma

Jag fortsätter denna vecka i samma spår som senast: Älgar. Jag har under den senaste tiden haft lyckan att hitta älgar under mina tidiga morgonrundor. I denna veckas FotoFredag ska jag berätta om dessa möten och visa de bilder som kom ut av det.

11 oktober 2024 klockan 12:19 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Kompisarna på Kungsfågeln vill ha kvar sin förskola!

INSÄNDARE/DEBATT: På måndag tar barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg en rad beslut gällande omstruktureringar i kommunens förskolor och skolor. Ett av förslagen som utreds är att avveckla förskolan Kungsfågeln, som varit en trygg plats för barn och föräldrar i Lindesberg i generationer. Föräldrar som har och har haft sina barn på Kungsfågeln tycker att detta förslag är fullkomligt vansinnigt.

11 oktober 2024 klockan 11:21 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Stures firar ett år med jubileumshelg

Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar ...

Svar till insändare ”Avveckla Falab och Libo” av Anders Hedlund Storå

INSÄNDARE/DEBATT: Dina åsikter är fullt begripliga i den situation våra bolag är...

Kyrkbergets förskola fick ta emot årets pedagogiska pris

Det blev både jubel och glädjetårar när Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lillemor ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Öppet brev till Lindesbergs kommunpolitiker

INSÄNDARE: Åsikterna framför jag i egenskap av skattebetalare i Lindesbergs kommun.

9 oktober 2024 klockan 13:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Hemmapremiären för GSK slutade med hemmajubel

Guldsmedshytte SK har fått en drömstart av den färska säsongen inom HockeyTvåan. Efter en överlägsen ...

Nya förslaget: Flytta Storåskolans högstadium till Lindbackaskolan

På måndag ska Barn- och utbildningsnämnden fatta en rad olika beslut för att på sikt ...

Vart är vi på väg inom Vård och Omsorg?

INSÄNDARE/DEBATT: Jag skäms över hur det har blivit inom vården i Lindesbergs kommun. Jag tycker synd om våra ä...

bildspel Benjamins minne hedrades med vinst för hemmalaget

Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som ...

Först lämnar LPO och nu Liberalerna – vad är det som pågår kan man undra

INSÄNDARE/DEBATT: Som ny i detta politiska spel/landskap så slutar jag aldrig ...

bildspel Första förlusten i Ettan för LIF Lindesberg

Den tidigare säsongen i Division 1 blev en snabb vändning till Allsvenskan efter att tagit sig genom ”Ettan...

Det blev många räddningar mot golvet när Linde Volley tog emot IKSU i Lindesberg Arena. Liza Morozova räddade många bollar och visade att det finns en stor rutin i kläderna sedan tidigare. Foto: Hasse Persson.

bildspel Linde Volley hade inte marginalerna med sig

Även om det inte blev någon ny seger så visade Linde Volley att premiärsegern mot Gislaved, inte var någon engångsföreteelse. Hemmalaget åkte däremot på stora problem inom det första setet inom lördagens match mot IKSU och hade inte heller det flyt som behövdes i matchens tredje set, vilket gav en förlust i en mycket underhållande match.
– Vi gjorde många misstag, framförallt i det första setet, säger Gonzalo Rodrigues.

5 oktober 2024 klockan 19:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Utklassning i Guldsmedshytte SKs seriepremiär
Det börjar bra för Guldsmedshytte SK som under fredagskvällen spelade sin premiärmatch inom HockeyTvåan på bortais. Även om hemmalaget, ...
5 oktober 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Lindlöven blir poänglösa på hemmaisen
Det blev en tung andra period mot Mariestad på hemmaisen. Efter en mållös första period så kunde de tunga gästerna få in tre raka mål, innan ...
5 oktober 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Branschdag gav elever inblick i arbetslivet
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en ...
4 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-10-04

2024-10-03

2024-10-02

2024-10-02

2024-10-01

2024-10-01

2024-10-01

2024-09-30

2024-09-28

2024-09-27

2024-09-27

2024-09-27

2024-09-27

2024-09-26

2024-10-18 03:46