Hösten 2012 tog Jocke Anderbert över butiken Skyddsgrossisten, som huvudsakligen riktar sig till kunder i jakt på kläder och skor som tål lite extra stryk. Vid sin sida har han haft storasyrran Annelie och syskonskapet tycks ha inneburit framgång när de slagit sina kloka huvuden ihop.- Vi har skapat en kundvänligare butik med bredare service och sortiment, men vi vill ändå ha fler ben att stå på innan vi är helt nöjda. Och vi vill få bort stämpeln att vi bara finns för yrkesfolk, berättar Annelie Anderbert.
Med Jockes erfarenheter från byggbranschen och Annelies erfarenheter att driva en butik, har syskonen kompletterat varandra och skapat en ny yrkes- och fritidsbutik av Skyddsgrossisten. Annelie öppnade och drev butiken Wilmas på Kungsgatan mellan åren 2000-2007 och när brorsan Jocke tog över Skyddsgrossisten hösten 2012 var det redan bestämt att hon skulle bli den som tog hand om butiken och kunderna åt honom.
– Det är inte riktigt min grej att stå i butik, så jag håller mig lite i bakgrunden och sysslar med andra saker, ler Jocke Anderbert.
– Man ser ganska tydligt att han inte trivs med att stå i kassan vid de tillfällen det hänt, skrattar Annelie.
Annelie poängterar att brodern har andra goda egenskaper som har varit till stor nytta.
– Nu har butiken en riktig entré. Tidigare var den ju gömd på norrsidan, säger hon.
– Och det fanns inte ens en entréskylt där, bara en lampa som markerade att där fanns en dörr. Det var ju knappt någon som hittade in, inflikar Jocke.
Annelie berättar att lyhördhet har varit ett viktigt redskap när man haft siktet på att utveckla butiken från att ha varit ganska anonym till att bli vad den är idag.
– Man måste alltid lyssna på vad kunden efterfrågar. Om flera frågar efter samma produkt så lär man se till att den kommer med i sortimentet. Nu har vi ett mycket större sortiment av kläder, skor och handskar än när vi tog över butiken, säger Annelie.
En av de större utmaningarna man har stått inför, och fortfarande jobbar på, är att bli en butik som är lika självklar för gemene man som för huvudgruppen av kunder: yrkesfolk.
– Fördelningen yrkesfolk och vanlig konsument är ungefär 80/20 och där hoppas vi bli bättre, säger Jocke.
Annelie berättar att det har varit svårt att tvätta bort stämpeln från förr, att butiken enbart är för företag och yrkesfolk som köper stora partier.
– Det händer fortfarande att någon kikar in försiktigt och frågar om de får komma in och handla.
Vid sidan om butikens huvudsakliga inriktning på skyddskläder, har man också många uppdrag med företagsprofilering, det vill säga att se till att kundens logotyp hamnar där den skall oavsett om det är på ett klädesplagg eller en firmabil.
– Men vi vill ha fler ben att stå på, tillägger Jocke. Vi hoppas på mer och bättre samarbeten med lokala företag och kanske att vi skall satsa på marknaden utanför kommun- och länsgränsen i framtiden.
Han berättar att det kan bli aktuellt med en sådan satsning i samband med att företaget köper upp ett annat företag i branschen.
– Vi har fått erbjudandet att ta över ett företag som finns i Mora och det skulle kunna bli en satsning som tar oss ut i landet mer än idag, det vill säga en resande säljare, berättar Jocke.
På samma ämne, att nå nya kunder ute i landet, kommer man även att satsa på näthandeln via en ny hemsida som skall lanseras inom kort.
Har ni haft några fördelar av att ni är syskon och vet var ni har varandra?
– Jag har i alla fall inga problem med det, att få vara chef, skrattar Jocke Anderbert.
Han är dock snabb att tillägga att det mer handlar om ett delat chefskap, även om han faktiskt snarare ger Annelie titeln som chef vid det här ”bygget”.