Det blir en rejäl byggnad som Elektroskandia ska flytta in i strax utanför Örebro. Tommy Allström Byggproduktion är totalentreprenör. Foto: Hans Andersson

TAB:s största uppdrag hittills: Centrallager för 300-400 miljoner

För bara några dagar sedan skrev de kontrakt. I nästa vecka börjar markarbetena och i slutet av mars bör man kunna se huset resa sig ur marken. TAB – Tommy Allström Byggproduktion har tagit hem ett jätteprojekt i Örebro värt 300 – 400 miljoner kr.

Det är Elektroskandia som flyttar från Bista industriområde i Örebro till andra sidan av stan. I Munkatorp bygger TAB ett nytt logistikcenter med centrallager och kontor. Det är en jättelik byggnad på över  40 000 kvadratmeter. En mindre fristående sidobyggnad ska också till. I april 2017 ska det vara inflyttningsklart för ca 350 anställda..

– Här på den här sidan där vi har kontorsdelen ser du en jättelång glasvägg. Vi bygger ca 6 000 kvadratmeter kontorsyta i en tvåvåningsdel och sedan ett hög och låglager på 40 000 kvadratmeter, visar Tommy Allström på en översiktlig skiss. Höglagret har en takhöjd på 30 meter (!).

Elektroskandia är el-teknikgrossist med 770 anställda på ett 50-tal platser i Sverige och omsätter här ca 6 miljarder. Företaget grundades i Sverige för snart 100 år sedan men ingår sedan 2008 i en av de största elgrossistkoncernerna i världen. När bygget är klart i Munkatorp kommer här att finnas 48 000 artiklar. Det mesta används av yrkesfolk, men Elektroskandia säljer också Cylindas hela vitvarusortiment.

Det här kontraktet är värt 300 – 400 milj. kr;  tre gånger så stort som TAB:s fram till nu största projekt. Det är stora projekt som driver Tommy Allström och han gillar att ta sig an stora eller komplicerade uppdrag. Projektet har förstås hög prioritet och en del mindre projekt kommer nog TAB att få säga nej till, men det av verksamheten kommer att fortgå som vanligt

Tommy Allström har precis skrivit kontrakt på över 300 miljoner - det största hittills. Foto: Hans Andersson
Tommy Allström har precis skrivit kontrakt på över 300 miljoner – det största hittills. Foto: Hans Andersson

– Här gäller att vi uppfyller väldigt precisa krav när det gäller de ledtider som finns i planeringen eftersom det ska klaffa med andra företags stora installationer i lagret, säger Tommy Allström, som är omvittnat noggrann med god planeringsförmåga.
Tommy Allström har räknat på det här sedan i maj – då det handlade om en delad generalentreprenad – och sedan det gått några turer, med bl a överklagande från ornitologerna i Örebro, blev det en ny vända i september och TAB fick uppdraget att genomföra en totalentreprenad.  Han räknar med att det kommer att vara runt 130 i arbete i Örebro, när det är som mest – de flesta från underleverantörer.16 – 20 är TAB-anställda – alltså knappt hälften av personalstyrkan på Tommy Allsröm Byggproduktion AB.

Med bra skyltläge vid Munkatorp kommer Elektroskandias kontor och lager att ligga –  intill europaväg E18 vid avfarten till Glanshammarsvägen strax utanför Örebro.

– Nuvarande byggnad är byggd 1967 och kräver intensivt underhåll som inte är hållbart i längden. Vi verkar idag i fem olika byggnader samt har extern lagring vilket inte är effektivt. Det nya centrallagret kommer att ha mer renodlade processer, skriver Peter Landenberg, logistikdirektör på Elektroskandias hemsida.

Även TAB:s eget kontor i Lindesberg ligger väl synligt efter en väl trafikerad väg – där den delar sig i RV 50 och RV 68. Huset ligger alldeles för sig själv i norra änden av den del av Stafettgatan som används för motortävlingar. Tommy Allström, som själv skissat huset, visar runt i personalutrymmen, kontor, gym, lager och verkstad – och det läckra sammanträdesrummet med 50-talspanel – en designdetalj som också finns sparsmakat på andra ställen i huset.

Webbkamera vid Munkatorp: Du kan följa arbetet med det nya centrallagret vid Munkatorp från en webbkamera som uppdateras var femte minut via länken: http://webbkameror.se/byggkameror/elektroskandia/

Publicerad 4 december 2015 klockan 10:57

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-21 17:05