Idag var det dags för den kanske tidigaste julmarknaden i Lindesbergs kommun. Vasselhyttans bygdegård var till bredden fylld med försäljare som hade med sig alltifrån saffransbullar, gröna kransar till virkade bikinis för Barbiedockan och svensk sommarhonung.
Det är många människor som trängs i bygdegården denna lördagsförmiddag. De börjar bli julsugna såhär i början av november, kanske lite extra nu sen den första snön passade på att singla ner från himlen. Det är varmt i lokalen och stämningen mycket god. Man pratar med de olika försäljarna, diskuterar material och träffar både en och två bekanta. Det går också bra att ta en fika, både smörgåsar och hembakat finns till försäljning för den som vill sitta ner ett slag.
– Vi har julmarknad här en gång om året. Det är tjugoen försäljare och de kommer inte bara härifrån byn. De kommer både från Kopparberg, Guldsmedshyttan och Lindesberg, men förstås också från Vasselhyttan, så det är lite runtomkring. Det brukar vara en välbesökt marknad, det är nog en av de första julmarknaderna men sedan kör ju alla igång överallt. Men vi tycker att det fungerar bra att ha det såhär tidigt, och det är ju huvudsaken. Det blir en lite annan stämning, berättar Anita Andersson.
Anita är här idag säljer olika brodyrer såsom tavlor och dukar, virkade hantverk samt sin mans hemsnickrade fågelholkar som ser precis ut som små miniatyrhus.
– Man kan också dekorera husen och ha dem inomhus, jag har satt in en ljusslinga, små spetsgardiner och små möbler i mitt, så det går bra det också, tipsar Anita.
Den yngsta, och kanske också sötaste, knallen idag är ingen mindre än Signe, fem år, som är på plats tillsammans med farmor Kerstin. Signe har skapat väldigt fina små prydnader med hjälp av färgade pärlor.
– Jag lägger pärlor i pepparkaksgrejer och stoppar in i ugnen. Sen är de klara och blir såhär. Det är vanliga pärlor men blir platta i ugnen, talar hon om.
Birgit Olsen har radat upp ett långt bord med olika smaskigheter. Hon rabblar upp en lång lista på lite av det hon har med sig:
– Det är alltifrån limpor till bitar och vanliga kakor. Jag har sockerfritt, det är många som har fått diabetes men också vill få äta något gott. Sedan så har jag mandelkubb och surdegsbröd, vanligt bröd och potatislimpa. Jag har även valnötter i det här brödet, för det är bra för hjärnan.
Sedan Birgit blev pensionär har hon hunnit baka och bakar numer även på beställning. Hon provade att sälja sitt bröd och det ledde till att människor nu ringer till henne för att be om hjälp med att baka sina favoriter.
– Jag tycker att det är så roligt. Det är många äldre som inte kan baka själva men ändå vill ha hembakt, Jag är lyckligast i världen för jag får verkligen jobba med min hobby.
Sven Bergman tycker att det är förträffligt med julmarknad och passar på att fynda lite gott kaffebröd.
– För det första träffar man massa människor, det är ju mycket samma återkommande, men det är ju klart, ju äldre man blir desto mer tunnas det ur i leden. Men det är så bra, för den är så tidig!
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste åtta åren har dock den mycket populära folkfesten arrangerats på andra ställen i Lindesberg, men i sommar tar den nyblivne hotellägaren Shavan Zakholi tillbaka konceptet, med råge.
– Hela hotellet ska leva som det var förr, med mycket folk, säger han till LindeNytt.
INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter på landsbygden i norra länsdelen. Det låter som att man vill göra den vackra naturen och ”rekreationsområdena” runt Ramsberg, Löa och Stråssa till en vindkraftsindustri.
I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.
Masha Beseza var 14 år när hon lämnade sitt hem i Odessa, den där tidiga morgonen för snart två månader sedan. Hennes 15-årsdag firade hon i Sverige, där hon och hennes familj numera bor hos en svensk familj i Löa. Något som varit mycket viktigt under hela Mashas uppväxt är idrotten, och då framförallt judon, som ger henne avkoppling från vardagen. Sedan knappt en månad tillbaka tränar hon tillsammans med Frövi Judos ungdomsgrupp, där hon snabbt blev en en i gänget.