Idag var det dags för den kanske tidigaste julmarknaden i Lindesbergs kommun. Vasselhyttans bygdegård var till bredden fylld med försäljare som hade med sig alltifrån saffransbullar, gröna kransar till virkade bikinis för Barbiedockan och svensk sommarhonung.
Det är många människor som trängs i bygdegården denna lördagsförmiddag. De börjar bli julsugna såhär i början av november, kanske lite extra nu sen den första snön passade på att singla ner från himlen. Det är varmt i lokalen och stämningen mycket god. Man pratar med de olika försäljarna, diskuterar material och träffar både en och två bekanta. Det går också bra att ta en fika, både smörgåsar och hembakat finns till försäljning för den som vill sitta ner ett slag.
– Vi har julmarknad här en gång om året. Det är tjugoen försäljare och de kommer inte bara härifrån byn. De kommer både från Kopparberg, Guldsmedshyttan och Lindesberg, men förstås också från Vasselhyttan, så det är lite runtomkring. Det brukar vara en välbesökt marknad, det är nog en av de första julmarknaderna men sedan kör ju alla igång överallt. Men vi tycker att det fungerar bra att ha det såhär tidigt, och det är ju huvudsaken. Det blir en lite annan stämning, berättar Anita Andersson.
Anita är här idag säljer olika brodyrer såsom tavlor och dukar, virkade hantverk samt sin mans hemsnickrade fågelholkar som ser precis ut som små miniatyrhus.
– Man kan också dekorera husen och ha dem inomhus, jag har satt in en ljusslinga, små spetsgardiner och små möbler i mitt, så det går bra det också, tipsar Anita.
Den yngsta, och kanske också sötaste, knallen idag är ingen mindre än Signe, fem år, som är på plats tillsammans med farmor Kerstin. Signe har skapat väldigt fina små prydnader med hjälp av färgade pärlor.
– Jag lägger pärlor i pepparkaksgrejer och stoppar in i ugnen. Sen är de klara och blir såhär. Det är vanliga pärlor men blir platta i ugnen, talar hon om.
Birgit Olsen har radat upp ett långt bord med olika smaskigheter. Hon rabblar upp en lång lista på lite av det hon har med sig:
– Det är alltifrån limpor till bitar och vanliga kakor. Jag har sockerfritt, det är många som har fått diabetes men också vill få äta något gott. Sedan så har jag mandelkubb och surdegsbröd, vanligt bröd och potatislimpa. Jag har även valnötter i det här brödet, för det är bra för hjärnan.
Sedan Birgit blev pensionär har hon hunnit baka och bakar numer även på beställning. Hon provade att sälja sitt bröd och det ledde till att människor nu ringer till henne för att be om hjälp med att baka sina favoriter.
– Jag tycker att det är så roligt. Det är många äldre som inte kan baka själva men ändå vill ha hembakt, Jag är lyckligast i världen för jag får verkligen jobba med min hobby.
Sven Bergman tycker att det är förträffligt med julmarknad och passar på att fynda lite gott kaffebröd.
– För det första träffar man massa människor, det är ju mycket samma återkommande, men det är ju klart, ju äldre man blir desto mer tunnas det ur i leden. Men det är så bra, för den är så tidig!
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.