Tidigare i veckan skrevs en insändare av Johanna Rombing i vilken hon lyfte frågan om barns hälsa, att de utsätts för kemikalier i förskolemiljöer. Efter insändaren har kommunen nu bemött kritiken, vilket har fått Johanna att fatta pennan på nytt.
Fortsättning på debatten Kemikalier som riskerar att göra våra barn allvarligt sjuka.
Bakgrund: Våra små barn äter på plastservis i förskolan. När den varma maten läggs på plasttallrikar så lakas kemikalier ur plasten till maten och våra barn får kemikalierna i sina små kroppar och riskerar att bli allvarligt sjuka.
Förskolechefen har mejlat ett svar till mig. Hon vill förtydliga för mig att kemikalierna våra barn sväljer med den varma maten är tillåtna enligt EU. Förskolechefen framför även: ”Jag hoppas att du och alla våra föräldrar i kommunen ska känna er trygga i att vi medvetet prioriterar att alla våra barn får en hälsosam och säker uppväxt med goda möjligheter till utveckling och lärande i förskolan.”
Ända sedan 2013 har Naturvårdsföreningen arbetat för att förskolorna i Sverige ska bli giftfria. Naturvårdsföreningen uppmärksammar många problemområden, ett av dem är köket och måltiderna. Deras förbättringsförslag är enkla: låt barnen äta på rostfritt, glas eller porslin.
Därför har HELA Örebro kommun ersatt alla plastserviser med glas och porslin, både i förskolorna och skolorna. De vill säkerställa att deras barn inte får i sig farliga kemikalier. Likaså gäller många andra kommuner.
Men här i Lindesberg då? Jo, det finns flera förskolor som har valt riktigt porslin. Toppen! Och tyvärr finns det förskolor med förskolechef och köksenhet som medvetet prioriterar kökspersonalens arbetsmiljö framför barnens hälsa och inte kan tänka sig att genomföra förändringar för att även deras barn (Läs: våra barn!) ska slippa få i sig farliga kemikalier vid måltiderna.
Jag tycker det är olyckligt att barnens säkerhet ska prioriteras ned på grund av kökspersonalens arbetsmiljö. Det går säkert att hjälpa kökspersonalen i dennes arbetsmiljö? Är det så att bullernivån som uppstår av riktiga tallrikar påverkar personalen? Kan personalen då använda hörselskydd den stunden? Får personalen ont i ryggen av att lyfta tallrikar? Kan diskmaskinen höjas från golvet? Kan tallrikarna stå på en lägre hylla i skåpet? Kan kökspersonalen plocka färre tallrikar åt gången?
Jag tycker som förskolechefen, vi måste ”Medvetet prioritera att alla våra barn får en hälsosam och säker uppväxt.”
Därför, Gör om, gör rätt!
Till alla föräldrar: våga föreslå förbättring på er förskola.
//Johanna Rombing