Här vill man inte se det lantliga försvinna till förmån för ett bostadsområde. Foto: Fredrik Norman
Tog strid mot kommunens exploateringsplaner – nu har ärendet avgjorts i domstol
I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg, att anta den detaljplan som skulle bana väg för ett nytt bostadsområde på en plats som idag är ängsmark i området Lindesby/Torphyttan. Berörda fastighetsägare ville dock inte veta av något villaområde i vad man betraktar som lantligt miljö med höga naturvärden. Därför tog man strid mot kommunen – en strid man just nu ser ut att gå vinnande ur.
Det var i december 2018 som detaljplanen klubbades. Detta var starten på att göra verklighet av en framtidsvision för området, att här göra det möjligt för att minst 20 villor skulle kunna byggas på marken – samt en förskola. Planerna har dock ej fallit i god jord. Boende i området har överklagat beslutet och pekar bland annat på områdets höga naturvärden och skyddade arter som finns där, t.ex. förekomsten av den vitryggiga hackspetten, en art som i Sverige är akut hotad. Även förekomsten av fladdermöss tas med som argument mot en exploatering.
Detaljplanen skulle även inverka negativt i andra hänseenden, som att fastighetsägare begränsas möjligheten till att bygga ut deras befintliga hus, skriver en sakägare i handlingarna. En annan anför att deras möjlighet att bedriva näringsverksamhet på jordbruksfastigheten begränsas eller omöjliggörs på grund av detaljplanen.
Foto: Fredrik Norman
Totalt åtta fastighetsägare har överklagat detaljplanen till Mark- och miljödomstolen. Nu har domen fallit i vilket står att läsa att:
”Eftersom kommunen inte har visat att lokaliseringen av den planerade bebyggelsen är tillåten enligt 3 kap. 4 § andra stycket miljöbalken, samt då kommunen inte på ett tillräckligt sätt har undersökt och beskrivit detaljplanens påverkan på naturvärden och skyddade arter inom planområdet och i närområdet, ska beslutet att anta detaljplanen upphävas”.
Foto: Fredrik Norman
Angående lokaliseringen menar man att Lindesbergs kommun inte har skäl nog att bygga på den aktuella platsen då man ej gjort en bedömning att förlägga bebyggelsen på annan mark än jordbruksmarken i fråga. Vidare menar man att det också måste göras en ordentlig utredning kring områdets naturvärden:
”Det är viktigt att behovet av att ta hänsyn till skyddade arter klarläggs i sådan tid att det kan beaktas i planprocessen. Utifrån det underlag som finns i planärendet går det inte att dra några säkra slutsatser i frågan om förekomst av naturvärden och skyddade arter inom planområdet. Eftersom denna fråga bör vara utredd innan planen antas finns det även av detta skäl anledning att upphäva planen”.
Lindesbergs kommun har möjlighet att överklaga domen till senast den 18 september 2019.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...