Den fruktade almsjukan nådde Lindesberg för ett par år sedan. Nu har ännu ett hot mot ”prydnadsträd” nått oss. För en kort tid sedan konstaterades angrepp på kastanjeträd efter en invasiv insekt – kastanjemalen.
Redan sommaren 2011 varnade Arne Tschentscher, Stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen, för att Flugparkens almar och kastanjeträd inte hade någon ljus framtid. Hans bedömning grundade sig på att vissa av träden hade angripits av röta – men också då man såg en fortsatt spridning i landet av både almsjukan och den invasiva malfjärilen kastanjemalen. Bara ett par år senare konstaterades således det första fallet av almsjuka här – och nu har även kastanjemalens närvaro och konsekvenser blivit ett faktum.
– Det här upptäcktes alldeles nyligen, att vi numera även har kastanjemal i Lindesberg och det innebär att vi måste vara försiktiga med vad för slags träd som planteras i våra parkområden i framtiden, kommenterar Arne Tschentscher.
Kastanjemalen är en så kallad invasiv insekt, en art som tidigare inte funnits i Sverige men med människans ”hjälp” har tagit sig hit. Det första konstaterade fallet av kastanjemal i Sverige, gjordes år 2003 i Skåne. Sedan dess har den år för år spridit sig norrut i landet.
Kastanjemalen, som är endast ca 3 millimeter lång, lägger sina ägg i kastanjeträdet blad, vilket får konsekvensen att bladen redan under sommaren får ett höstliknande utseende.
– Vi vill ju gärna se grönskande trädkronor på sommaren, inte bruna och torkade blad som hör hösten till, påpekar Arne Tschentscher.
Upptäckten av kastanjemal gjordes efter att man redan beslutat om att avverka merparten av de gamla kastanjeträden i Flugparken. Dock kommer två sparas – och för att försöka skydda dessa från angrepp, kommer man behöva vidta vissa åtgärder.
– Dels handlar det om att inte plantera träd som kastanjemalen kan angripa. De två kastanjeträd som nu sparas, måste vi se till att hålla efter på sådant sätt att alla blad som faller till marken måste tas omhand. I bladen kan det nämligen finnas puppor efter kastanjemalen och de måste man ta hand om, annars blir problemet bara större året därpå, säger Tschentscher.