– Vi vet att den utbildning som vi ger inom Ekonomismart ger effekt. Efter kursdagarna gör deltagare budget, sparandet ökar och de vet mer om sina rättigheter, när de handlar. Det säger utbildningsledaren Katrin Rundström efter två dagars utbildning på Masugnen i Lindesberg.
Ekonomismart genomfördes av Folkuniversitetet. Konsumentverket och Finansinspektionen står bakom och det är Bergslagens Sparbank och Sparbanksstiftelsen som gjort det möjligt att den hålls i Lindesberg. Det handlar om konsumenträtt, reklam och marknadsföring, vardagsekonomi, sparande och samboregler. Med i den här satsningen var också kommunen, de lokala budget- och skuldrådgivarna och konsumentvägledarna.
Katrin Rundström är nöjd efter en lyckad kurs i vardagsekonomi. Foto: Hans Andersson
Det var ett femtontal kursdeltagare och utbildningsledaren Katrin Rundström säger att genom att det var en mindre grupp än det brukar vara och att deltagare vågade berätta öppet om sin ekonomi, så blev det två bra utbildningsdagar. Hon säger också att utvärderingarna från eleverna visar att de tyckte kursen var värd 5 poäng av 5 möjliga – bättre betyg än det brukar vara.
– Vi har fått reda på vilka rättigheter vi har – att man kan reklamera om det är något man inte är nöjd med och då blir de riktigt skraja, säger Marwo Ibrahim, som är en av dem som deltagit i Ekonomismarts utbildning.
Jag träffar honom tillsammans med Fardowso Ismael, Rebaz Burhan och Sherif Sey under fikarasten sista kursdagen. Han säger att det svåraste med ekonomi är när räkningarna kommer och allt ska betalas. Det gäller då att se till att man har litet kvar varje månad.
– Vi har diskuterat ett exempel – en person som hade 8 000 kr, men utgifter på 8 900. Vi pratade om hur han ska få det att gå ihop, t ex att minska på matkostnaderna, minska på telefon- och bredbandskostnaderna, säger Marwo Ibrahim, som själv en gång var tvungen att låna av en kompis – men den skulden är betald. Han har jobb nu.
– Om man slutar röka, så sparar man 18 000 kr på ett år, skjuter Sherif Sey in. Jag har slutat röka, men lyckas inte spara eftersom pengarna går till choklad och godis i stället – och en kopp kaffe kostar 18 kronor.
Under de två utbildningsdagarna har de talat om att spara, om att göra budget. Det är Bergslagens Sparbank som gjort det möjligt att hålla den här kursen, men Ekonomismart finns över hela landet.
– En sådan här kurs är helt i linje med vår uppgift. Att hjälpa medborgarna att få en sund och hållbar ekonomi. Dessutom är en sådan här utbildning ett led i vårt samhällsengagemang, säger Ylva Edbohm, marknadsförare på Bergslagens Sparbank. Om de kommer till oss som entrerprenörer med en affärsidé, så kan vi ge råd.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Lördagen den 14 december dedikerar Salong Diem i Lindesberg hela arbetsdagen till Barncancerfonden. Mellan klockan 10-14 kommer Wajih Daoud arbeta hårt för att göra folk julfina inför den stundande högtiden, samtidigt som alla intäkter under dagen oavkortat går till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
Decembers allra första dag firades in med en stämningsfull julmarknad på Brasserie All In i Lindesberg. Ett femtontal försäljare dukade fram allt från handarbeten till smycken och choklad. Det hela blev en stor succé, då Lindesbergarna verkade gå man ur huse för att besöka tillställningen. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från söndagens marknad.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.