Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.
Varje år mister 1 500 människor sitt liv i suicid, bara i Sverige. Suicid går dock att förebygga, där kommunernas arbete spelar stor roll, då de finns i invånarnas liv från förskola ända till äldreboendet. Med anledning av detta genomför den ideella organisationen Suicide Zero årligen en kommunbarometer, för att bidra till ökad kunskap om kommunernas arbete.
Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. De kommuner som fått 20 poäng eller mer ges ”grönt ljus” och bedöms ha goda insatser inom området suicid. Mellan 10 och 19 poäng får ”gult ljus”, då rutiner och insatser behöver utvecklas, men kommunerna bedöms ha ett arbete på flera viktiga områden.
För kommuner som inte kommer upp i 10 poäng ges ”rött ljus”. Dessa kommuner samlar inte ihop tillräckligt med poäng för att kunna anses ha tillfredsställande arbete att förebygga suicidförsök och suicid.
I årets undersökning deltog 11 av 12 kommuner i Örebro län, däribland Lindesberg, som deltog för första gången. Bäst resultat fick Laxå med 18 poäng, och i den andra änden av skalan hamnade Ljusnarsberg med 8. Lindesbergs kommun fick totalt 10 poäng, och klarade sig precis över det ”röda strecket”.
– Undersökningen visar att vi i Örebro län behöver utveckla vårt suicidpreventiva arbete. Det kom dessvärre inte som någon överraskning, men vi jobbar med frågan och just nu pågår det flera viktiga arbeten inom området i länet, säger Johanna Bernström Högblom, Välfärd och folkhälsa vid Region Örebro län i ett pressmeddelande.
Exempel på insatser som kan bli aktuella för att förbättra det suicidpreventiva arbetet är bland annat utbildningsinsatser till yrkesverksamma för att stärka förmågan att möta suicidnära personer och upptäcka psykisk ohälsa i tid.
– De tio senaste åren har i snitt 48 personer över 15 år avlidit årligen till följd av suicid i länet, i alla delar av samhället. Tillsammans kan vi bryta den trenden, om vi hjälps åt. Till hösten kommer suicidpreventionsfrågan att uppmärksammas extra mycket i länet. Under vecka 36 kommer vi att jobba med frågan för att öka kunskapen om suicid och suicidprevention i länet. Alla är viktiga i det suicidpreventiva arbetet för att det här är allas fråga i olika utsträckning, avslutar Johanna Bernström Högblom, Välfärd och folkhälsa vid Region Örebro län.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt.
– Det rör sig om en singelolycka. Bilen skall ha börjat brinna, i vilken omfattning är dock oklart, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna sig besegrade. Klassens representant Julia Trostek tror att det hade mycket med tidspressen att göra.
– Vi hade bara 20 sekunder på oss att svara så det blev stressigt. Hade vi haft mer tid på oss så hade vi nog kunnat svaren på flera av frågorna som vi missade, förklarar hon.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.
När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att hjälpa människor i sorg att träffa andra i samma situation startar nu Fonus en samtalsgrupp, med namnet ”När tiden stannar till.”
– Det är så lätt att bli ensam i sin sorg, grunden i det här är att vi behöver vara tillsammans. Vi vill finnas för andra och ge andra människor ett mervärde, säger Monica Jomfjäll på Fonus.
Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen vill gå obesegrade genom serien och under lördagen säkrades ännu en seger, denna gång mot kvalsökande Täby. Det senaste mötet mot ett av seriens topplag blev storslagen för LIF, som även denna gång gick segrande med en odramatisk marginal.