För sjätte gången sätter Kulturskolan Garnalia i Lindesberg upp sin årligen återkommande musikal. Det kreativa arbetet med att utveckla en handling och forma karaktärer har pågått under hela hösten och på lördagseftermiddagen var det äntligen dags för hela ensemblen att för första gången repetera ”De Vilsegångna” tillsammans.
– Det har varit ett väldigt roligt arbete, det är kul att vi kan kan samarbeta tillsammans i olika åldrar och att vi får möjlighet att lära oss av varandra, berättar garnaliaeleven Emelie Stenfelt som bidrar med sång i årets föreställning.
Omkring 50 elever från Kulturskolan Garnalia har i år arbetat tillsammans under hösten för att skapa ett färdigt manus till den nya musikalen ”De Vilsegångna”. Utifrån elevernas egna idé har de tillsammans med Staffan Blixt format både handling och karaktärer. Under lördagen samlades för första gången hela ensemblen i Lindeskolans aula för repetition.
Handlingen utspelar sig i en fantasivärld där det förutom den vanliga människovärlden även finns en underjordisk sådan med ett ont väsen – Troglodytia. Fyra skolelever får en uppgift där de ska försöka hitta en grotta, men på jakt efter denna så blir de lurade av Troglodytia och fastnar i underjorden. Regissören Stefan Jansson beskriver musikalen som ett spännande äventyr med en viktig underliggande mening.
– Det är fyra omaka ungdomar som tillsammans tvingas ta sig hem från underjorden. Rent filosofiskt så handlar den egentligen om hur människor kan förändras. Om man tvingas ihop med en person som man inte känner eller rent av inte tycker om så kan det vara så att man ändå kan gilla saker hos den personen och även kan förändras lite själv, förklarar Stefan.
I musikalen är alla kulturskolans elever från årskurs 6 upp till årskurs 3 på gymnasiet välkomna. Två av årets deltagare är sångerskan Emelie Stenfeldt, årskurs 8 och skådespelaren Måns Bergström från årskurs 3 på gymnasiet, de berättar lite om deras upplevelse under de gångna veckorna.
– Det har varit ett väldigt roligt arbete, det är kul att vi kan kan samarbeta tillsammans i olika åldrar och att vi får möjlighet att lära oss av varandra. De äldre eleverna har mer erfarenhet som vi kan lära oss av, de är ett extra stöd för oss. Om några år så ser jag fram emot att ta hand om någon som är yngre, berättar Emelie.
– Ja, den här pjäsen har varit väldigt inkluderande. Det är jättekul att vi äldre elever också får vara med och hjälpa till och komma med tips till de som är yngre och de som är nya i teatergruppen, instämmer Måns.
Det är inte första gången som Måns och Emelie är med i kulturskolans musikal, båda har varit med under tidigare år och valt att fortsätta. Måns berättar att hans medverkan också gett honom inspiration inför kommande yrkesval.
– Teater är någonting som jag kommer fortsätta med hela livet. Jag har tänkt att utbilda mig till scenograf vilket är en bra kombination för mig som går estetisk bild, berättar han.
Premiären för ”De Vilsegångna” närmar sig med stormsteg, premiären går av stapeln lördag den 11 februari men än så länge har ungdomarna nerverna i schack.
– Jag är väldigt taggad nu eftersom att det var ett år sedan förra föreställningen. Just nu är jag inte nervös, det brukar komma först de sista minuterna innan man ska gå ut på scenen, konstaterar Emelie och Måns nickar instämmande.
– Ja det är verkligen så det är, precis innan man ska gå ut på scenen så är det pirrigt. Men sedan när man är klar med första föreställningen, när adrenalinet rusar och man känner att det har gått bra så är det en otrolig känsla. Det är därför man kommer tillbaka, förklarar han.
” De Vilsegångna” framförs på lördag 11 februari kl. 16.00 och 18.30. Fri entré, biljetter förbokas via kulturskolan@lindesberg.se