Ett 40-tal döda och sjukdomsdrabbade träd har nu avverkats i det lilla naturområdet Fågelsången i Lindesberg. Åtgärden har vidtagits i syfte att göra området säkrare för allmänheten att vistas i. Dock har resultatet inte fallit i god jord hos alla. Detta sedan de nedkapade träden har lämnats kvar i ett allmänt virrvarr av stammar och spretande trädkronor.
Under veckan har en handfull personer hört av sig till LindeNytts redaktion med anledning av den avverkning som påbörjades i början av veckan. Det är inte avverkningen i sig, utan det rent estetiska intrycket, man nu ifrågasätter. Alla nedtagna träd har nämligen lämnats kvar i området och skapat en bild av ett stormdrabbat skogsområde.
Resultatet är dock något man medvetet har eftersträvat utifrån den situation man har att förhålla sig till. Området Fågelsången är nämligen klassat som nyckelbiotop och därför gav Länsstyrelsen sitt godkännande villkorat med krav på att alla döda träd skulle lämnas kvar i området.
På Samhällsbyggnad Bergslagen har man viss förståelse för att boende i området ogillar vad man ser. Dock finns det anledning att se på Fågelsången för vad det verkligen är, menar stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher
– Fågelsången skall betraktas som skog, inte ett parkområde, påpekar Tschentscher.
De fällda trädens placering har gjorts medvetet och med syfte att människor skall undvika att röra sig utanför de säkra stigarna.
– Tanken här är att göra delar av Fågelsången så otillgängligt som möjligt, för att människor skall undvika att röra sig utanför de säkra stigarna, säger Arne Tschentscher.
Det mesta av arbetet är nu slutfört. Det kvarstår dock enstaka träd i området som kommer fällas i efterhand. Även finjusteringar av trädstammarnas placeringar kommer att göras i efterhand.
Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.
Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så kallad molotovcocktail – en flaska med brännbar vätska – mot en parkerad bil. Bilen blev helt utbränd, uppger polisen.
– En svartklädd person sågs kasta en flaska med brännbar vätska mot bilen och sprang sedan från platsen i riktning mot ån, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.