Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Under onsdagens stormöte i Storå träffade LindeNytt ungdomarna Luna och Zacharias, som gav sin bild av skolmiljön både på Lindbackaskolan och Storåskolan. Efter onsdagens publicering gavs därför skolledningen vid Lindbackaskolan möjlighet att bemöta ungdomarnas kritik, något som verksamhetschef Åsa Jönsson tog på sig att göra.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan. Vi vet ju att Storåskolan gör ett jättebra jobb på många sätt och vis. Det vi tycker är tråkigt är att skolor ställs mot varandra i det här, för naturligtvis finns det otroligt mycket bra att säga om Storåskolan, men det gör det också om Lindbackaskolan, precis som det också finns problem på båda skolorna, säger hon och fortsätter:
– När det gäller elever som kanske tycker att något passar mindre bra, så är ju vi jätteglada när man hittar ett sammanhang som passar mycket bättre. Det är ju så med en del elever, att man har utmaningar och svårigheter som gör att vi får testa olika saker, prova oss fram, tills vi förhoppningsvis hittar den lösningen som passar absolut bäst för just den eleven. Där finns det jättegoda exempel på båda skolorna, så vi är jätteglada för alla elever som det går bra för, men är ledsna för att man ställer skolorna mot varandra. Vi kan har förståelse för det i den här situationen, men nu verkar det inte som att utredningen leder till något beslut att flytta 7-9 Storåskolan, så den farhågan verkar ju vara över.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.
Fredagen blev en riktigt festdag för de boende på Källgården i Lindesberg. Tack vare ett bidrag från Per Erikssons stiftelse kunde personalen anordna en heldag med extra guldkant, som inte slutar förrän framåt kvällningen.
– Det här har varit helt fantastiskt, många av de som vanligtvis inte säger så mycket lever upp och pratar, man ser verkligen hur uppskattat det är, säger Jeanette Söderström.