Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Veckan innan midsommar kickstartade man igång årets projekt med att besöka det nationella eventet Emax, som samlar ett hundratal av Sveriges mest drivna ungdomar för några dagars nätverkande.

– Hela det här projektet handlar ju om att banken vill ge tillbaka till närområdet som man verkar i, och företagande är en viktig faktor för att bygga bygden framåt. Drömjobbet har genom åren blivit en väldigt stark tradition i de här fyra kommunerna, säger Janis Lancereau som inte bara håller i utbildningen, utan även är grundaren till Emax.

 

Aldrin visar en av sina klippningar. Foto: Camilla Lagerman

Aldrin Brati, 18 år från Lindesberg vill satsa på hemmaklippning.

– Min affärsidé är att jag åker hem till kunderna och klipper dem på plats. Jag kom på idén då jag varje gång fick vänta så himla länge på en tid hos frisören. Jag är självlärd och tar därför ett något lägre pris än konkurrenterna, och min målgrupp är herrar och barn i alla åldrar.
fade_oclock_barber hittar man HÄR.

Jihaam Abdisalam 18 år från Storå, är mycket modeintresserad.

– Jag ska importera kläder från Turkiet som jag sedan säljer vidare. Målgruppen är somaliska tjejer och plaggen kommer vara mest kjolar och t-shirts. Första beställningen är redan lagd, och jag hoppas att den kommer hit under veckan. I framtiden vill jag gärna både designa och sy egna kläder.
ligeroo_light finns HÄR.

Max Wendelstam, 17 år från Lindesberg, har en idé som sticker ut från mängden.

– Jag vill bygga och utrusta vårdcentraler i utvecklingsländer, framförallt i Afrika där jag har kontakter. De har påpekat att det finns ett stort behov, då det behövs närmare 98 vårdcentraler. En bekant jag känner jobbar inom branschen och har mycket kontakter, och det var under ett möte som jag var med på som jag fick idén. Målgruppen är regeringar och organisationer som jag behöver knyta avtal med för att kunna gå vidare. Jag kommer att anlita ett byggföretag som blir mina anställda, sedan är min förhoppning att kunna göra avtal med landstinget som byter ut sin utrustning var tredje år, och kunna ge den vidare.

Greta visar sina isoleringslådor. Foto: Camilla Lagerman

Greta Nilsson, 19 år från Spångboda fick sin idé när hon gick hemma på gården.

– Jag är uppväxt på en grisgård, och det är därifrån jag fick min idé. Jag gick förbi ett högt torn med frigolitlådor som bara står där och tar plats, och de fungerar ju jättebra som isolering. Så jag kommer att använda lådorna från Spångboda bruk, det kommer in flera i veckan, som jag ska rengöra och sälja vidare till kunder som isoleringsboxar, det är helt perfekt under sommaren. Min målgrupp är bilister som behöver frakta sina kylvaror på ett bra sätt, och jag tänker stå på Icaparkeringen och sälja på plats. Jag ska bara pricka in en bra väderprognos. Gretas instagram hittar man HÄR.

Max Unosson från Vedevåg är 17 år, och har egentligen redan testat på sin affärsidé, fast som hobby.

– Jag vill hjälpa folk med trädgårdsarbete, snickerier och målning, främst i Vedevåg eftersom jag inte har körkort. Jag har jobbat med det här två somrar hos mormor och morfar, då jag har fått testa det mesta. Men nu tar jag det ett steg längre och gör det till nåt eget.

Ebba Lennhammar, 18 från Grängshyttan, har ett viktigt budskap i sina produkter.

– Jag ska sälja egendesignade tygväskor, med ett viktigt budskap om att vi duger som vi är, då det är så mycket fokus på kroppshets och jag har kompisar som haft ätstörningar. Många mår dåligt och det är en stor grej, så vissa kan känna att det är som en trygghet. Motivet har jag själv skissat fram och skickat in till ett tryckeri ”Don´t change, make yourself number one” handlar om att äga sig själv och våga vara sig själv. Priset är 109 kronor per väska, och jag har redan sålt ett tjugotal.
Ebbas väskor hittar man HÄR.

Ahrn Nilsson. Foto: Ahrn Nilsson

Ahrn Nilsson, 18 år från Kopparberg, fanns med på länk då han var lite förkyld.

– Jag ska bygga trädgårdsmöbler i tryckimpregnerat virke, så jag köper in virke som jag sedan bygger av. Jag har byggt en bänk än så länge, och kommer fortsätta med bord och stolar. Försäljningen kommer ske främst på Blocket eller Marketplace, men man kan även maila med förfrågningar.
Ahrns mailadress är ahrn.nilsson04@gmail.com

Publicerad 30 juni 2022 klockan 14:42

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första ...

Martin på sjön ställs in – nytt datum satt

Lördagens efterlängtade sommarkonsert på Råsvalens vatten ställs in på grund av en illavarslande vä...

Välkommen hem till Amelie på Eftermiddagskaffe i trädgården

Imorgon torsdag slår Amelie Boson och bonusbarnbarnet Emma Nyberg upp dörren till den lummiga ...

Sagan om Fornrike är skriven av den lokala författaren Marika Söderström. Foto: Privat

Barntävling: Vinn ett signerat exemplar av Sagan om Fornrike

Sagan om Fornrike är Marika Söderströms debutoman som bjuder på spännande läsning om troll och magi i en fantasivärld. Nu har alla barn chansen att vara med och tävla om ett alldeles eget signerat exemplar av boken, lagom till att läsa under sommarlovet.

12 juli 2022 klockan 11:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Anki Färeborg har skrivit årets manus och spelar även rollen som den knasige luffaren Fargona. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg

Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets föreställning ”Minnet som försvann” kretsar handlingen kring smeden som på något sätt tappat sitt minne. Berättelsen är skriven av den nya manusförfattaren Anki Färeborg som fick chansen att utforma årets föreställning.
– Det var nästan så det bubblade upp idéer direkt, berättar Anki entusiastiskt.

8 juli 2022 klockan 09:31 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

När sjön suger levererar han maten ända fram till relingen
För en dryg vecka sedan sjösatte Kajsa och Pinnens Bowling och Restaurang sitt helt nya koncept som riktar sig till alla båtburna i Lindesberg. Nu ...
5 juli 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Marika ”trollbinder” läsarna med sin fantasyroman
Med fantasyboken "Sagan om Fornrike" gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld ...
29 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magnus Betnér och Henrik Nyblom till Lindesberg med sin nya show
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show "Puss & Kram" till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som...
28 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Karnevalen i Ramsberg

Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tänka sig däremellan. Trots att temperaturen fullkomligt sköt i höjden så fylldes hela Ramsberg med besökare för att äntligen få ta del av festligheterna igen efter ett långt pandemiuppehåll. LindeNytt fanns självklart på plats för att kunna bjuda på ett stort bildspecial.

25 juni 2022 klockan 19:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg, delar bland annat ut boken om Stig för att hjälpa barn i sorg. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

23 juni 2022 klockan 10:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens ...

Marina fångar historiens vingslag i Stripa

Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del...

Annons


Arkivfoto: Camilla Lagerman

Martin på Råsvalen för tredje sommaren – ställer upp storbildsskärm i Gusselby

Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.

16 juni 2022 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SHRA tar dragracingen åter till sitt ursprung med ”Bergslagens Snabbaste”

Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i ...

Full fart för Lilla Logen: ”Över förväntan”

Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden ...

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda ...

Lions loppis genererar stödpengar – nu efterlyses fler bidragssökande

Väl synlig från riksväg 50 i Vasselhyttan ligger den välbesökta loppisladan ...

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner

I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En...

LIBO startar sommarlovet med aktivitetsvecka

Med start klockan 10.00 på måndag drar LIBOs aktivitetsvecka igång på Björkhyttevägen i Lindesberg. Under ...

Många hushåll drabbades av grumligt vatten på tisdagen. Foto: Läsarbild.

Grumligt dricksvatten i många hushåll efter läcka: ”Ingen fara att förtära”

På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.

7 juni 2022 klockan 18:39 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Classic Car Day blev återigen en succé
För andra året i rad arrangerades bilträffen Classic Car Day vid Bergsgården i Guldsmedshyttan. De välpolerade bilarna, mopederna och ...
6 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Gratiskonserten flyttas in – ”Först till kvarn”
Den stora gratiskonserten som skulle gå hållas på Loppholmarna i Lindesberg under fredagskvällen är flyttad till Lindeskolans aula. Detta för ...
3 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Proffsdagen drog fullt hus
Stämningen var på topp när Hyrmaskiner i Lindesberg bjöd in till sitt återkommande evenemang Proffsdagen. Det bjöds på korv, glass och tä...
2 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-01

2022-05-31

2022-05-30

2022-05-30

2022-05-27

2022-05-26

2022-05-24

2022-05-24

2022-05-23

2022-05-22

2022-05-21

2022-05-20

2022-05-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-10 04:43