Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Veckan innan midsommar kickstartade man igång årets projekt med att besöka det nationella eventet Emax, som samlar ett hundratal av Sveriges mest drivna ungdomar för några dagars nätverkande.

– Hela det här projektet handlar ju om att banken vill ge tillbaka till närområdet som man verkar i, och företagande är en viktig faktor för att bygga bygden framåt. Drömjobbet har genom åren blivit en väldigt stark tradition i de här fyra kommunerna, säger Janis Lancereau som inte bara håller i utbildningen, utan även är grundaren till Emax.

 

Aldrin visar en av sina klippningar. Foto: Camilla Lagerman

Aldrin Brati, 18 år från Lindesberg vill satsa på hemmaklippning.

– Min affärsidé är att jag åker hem till kunderna och klipper dem på plats. Jag kom på idén då jag varje gång fick vänta så himla länge på en tid hos frisören. Jag är självlärd och tar därför ett något lägre pris än konkurrenterna, och min målgrupp är herrar och barn i alla åldrar.
fade_oclock_barber hittar man HÄR.

Jihaam Abdisalam 18 år från Storå, är mycket modeintresserad.

– Jag ska importera kläder från Turkiet som jag sedan säljer vidare. Målgruppen är somaliska tjejer och plaggen kommer vara mest kjolar och t-shirts. Första beställningen är redan lagd, och jag hoppas att den kommer hit under veckan. I framtiden vill jag gärna både designa och sy egna kläder.
ligeroo_light finns HÄR.

Max Wendelstam, 17 år från Lindesberg, har en idé som sticker ut från mängden.

– Jag vill bygga och utrusta vårdcentraler i utvecklingsländer, framförallt i Afrika där jag har kontakter. De har påpekat att det finns ett stort behov, då det behövs närmare 98 vårdcentraler. En bekant jag känner jobbar inom branschen och har mycket kontakter, och det var under ett möte som jag var med på som jag fick idén. Målgruppen är regeringar och organisationer som jag behöver knyta avtal med för att kunna gå vidare. Jag kommer att anlita ett byggföretag som blir mina anställda, sedan är min förhoppning att kunna göra avtal med landstinget som byter ut sin utrustning var tredje år, och kunna ge den vidare.

Greta visar sina isoleringslådor. Foto: Camilla Lagerman

Greta Nilsson, 19 år från Spångboda fick sin idé när hon gick hemma på gården.

– Jag är uppväxt på en grisgård, och det är därifrån jag fick min idé. Jag gick förbi ett högt torn med frigolitlådor som bara står där och tar plats, och de fungerar ju jättebra som isolering. Så jag kommer att använda lådorna från Spångboda bruk, det kommer in flera i veckan, som jag ska rengöra och sälja vidare till kunder som isoleringsboxar, det är helt perfekt under sommaren. Min målgrupp är bilister som behöver frakta sina kylvaror på ett bra sätt, och jag tänker stå på Icaparkeringen och sälja på plats. Jag ska bara pricka in en bra väderprognos. Gretas instagram hittar man HÄR.

Max Unosson från Vedevåg är 17 år, och har egentligen redan testat på sin affärsidé, fast som hobby.

– Jag vill hjälpa folk med trädgårdsarbete, snickerier och målning, främst i Vedevåg eftersom jag inte har körkort. Jag har jobbat med det här två somrar hos mormor och morfar, då jag har fått testa det mesta. Men nu tar jag det ett steg längre och gör det till nåt eget.

Ebba Lennhammar, 18 från Grängshyttan, har ett viktigt budskap i sina produkter.

– Jag ska sälja egendesignade tygväskor, med ett viktigt budskap om att vi duger som vi är, då det är så mycket fokus på kroppshets och jag har kompisar som haft ätstörningar. Många mår dåligt och det är en stor grej, så vissa kan känna att det är som en trygghet. Motivet har jag själv skissat fram och skickat in till ett tryckeri ”Don´t change, make yourself number one” handlar om att äga sig själv och våga vara sig själv. Priset är 109 kronor per väska, och jag har redan sålt ett tjugotal.
Ebbas väskor hittar man HÄR.

Ahrn Nilsson. Foto: Ahrn Nilsson

Ahrn Nilsson, 18 år från Kopparberg, fanns med på länk då han var lite förkyld.

– Jag ska bygga trädgårdsmöbler i tryckimpregnerat virke, så jag köper in virke som jag sedan bygger av. Jag har byggt en bänk än så länge, och kommer fortsätta med bord och stolar. Försäljningen kommer ske främst på Blocket eller Marketplace, men man kan även maila med förfrågningar.
Ahrns mailadress är ahrn.nilsson04@gmail.com

Publicerad 30 juni 2022 klockan 14:42

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Peter Larsson överraskades av Daniel Paris. Foto: Emil Lörelius/Postkodlotteriet

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han ett gäng gyllene kuvert innehållande vinster från Postkodlotteriet, där Peter blivit en lycklig vinnare.
– Oj oj oj, tack så jättemycket! sade en överraskad och glad Peter.

25 november 2022 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Karin Gustafsson på Mäklarhuset informerar om läget på den lokala bostadsmarknaden. Foto: Mäklarhuset

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i sina rapporter att ytterligare nedgångar kan komma att väntas – ända ned mot 20%. Det har i sin tur lett till att många oroliga kunder hört av sig till Mäklarhuset i Lindesberg för vägledning.
– Vi har blivit kontaktade av kunder som undrar om det går att sälja då de tror att priset har gått ner så pass mycket. Det blir lite tokigt, menar Karin Gustafsson och förklarar att den lokala marknaden inte ser ut på samma sätt.

25 november 2022 klockan 10:39 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

Ritning av PE Teknik & Arkitektur

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder. Redan sommaren 2024 är det planerat att de totalt 26 lägenheterna ska stå färdiga för inflytt, men innan dess är det mycket som ska göras för att de gamla klassrummen ska bli hemtrevliga.
– Det blir en total ombyggnation, som kommer kräva cirka 10 000 byggtimmar, säger Per Sander på Lindesbergs Fastigheter.

17 november 2022 klockan 10:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jens Isemo, vd på Linde Energi demonstrerar hur enkelt man laddar bilen med hjälp av appen. Foto: Jennie Einarsson

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar

Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av teknik från företaget Chargenode lanserat en ny typ av laddsystem vid det egna huvudkontoret i Lindesberg. Med två långa balkar styrda av en centralenhet kan företagets anställda nu ladda sina bilar på arbetsplatsen.
– Det ska vara enkelt att åka i elbil, så därför har vi testat en ny lösning, berättar Jens Isemo, vd på Linde Energi.

16 november 2022 klockan 13:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare
Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre stipendiater fick emotta varsin ...
15 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde Energi varnar för elräkningsbedrägeri
I samband med att det beslutade stödet för höga elpriser ska betalas ut till elanvändare har det uppdagats en ny typ av elräkningsbedrägeri. ...
15 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

I helgen går startskottet – här är årets julmarknader
Med rask takt närmar vi oss tomtetider och på många platser runt om i Lindesbergs kommun stundar nu en mängd traditionsenliga julmarknader att bes...
11 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Sara Aspling och Birgitta Fagerhill håller öppet hus den 15 november. Foto: Camilla Lagerman

Hos Birgitta möts energier: ”Mystiken lockar”

Birgitta Fagerhill har varit aktiv som medium sedan 2015, då hon tog emot klienter i sin lilla stuga på gården hemma i Lövåsen. Sedan april huserar hon dock på Kristinavägen i Lindesberg, där hon inom kort öppnar upp sin Sinnenas Smedja för ett öppet hus.
– Allt är energier för mig, sedan får man kalla det vad man vill, men jag brinner för det här, säger Birgitta.

10 november 2022 klockan 16:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Drygt hälften av den 24 personer stora personalstyrkan samlades för en bild. Foto: Jennie Einarsson

MEJK firar 25 år med en fullspäckad jubileumsvecka

Det har hunnit gå 25 år sedan Johan Eriksson och Magnus Krantz för första gången slog upp dörrarna till lågprisvaruhuset Mejk i centrala Lindesberg. Idag den 8 november firar man jubileet med ny ägare bakom spakarna men med samma MEJK-anda som tidigare.
– Nu gäller det att förvalta det som Johan och Magnus har byggt upp under dessa år, förklarar Mikael Karlsson som axlat ansvaret för butiken.

8 november 2022 klockan 18:11 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kreativiteten flödar i Pernillas nya lokal

Det har hunnit gå 5 år sedan Pernilla Eriksson senast hade en lokal i Lindesberg. Efter att ha arbetat hemifrån ...

Slöjdarnas populära Hantverksmässa är tillbaka

Efter ett par års uppehåll på grund av pandemin återupptar Bergslagens Slöjdare sin årligen å...

bildspel Glada vinnare i LindeNytts Hallovinn

LindeNytts förvirrade gamla häxa fick finfin hjälp av traktens ungdomar i jakten på hennes förrymda spindlar. Det hela ...

Annons

FALABs vd, Roger Sixtensson, släppte den första stenen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Festlig invigning av nya curlinghallen

Det var med stor stolthet som Lindesbergs Curlingklubb, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB, förklarade den sprillans nya curlinghallen invigd under lördagen. Inför en stor publik släppte den för dagen något nervösa Roger Sixtensson den första stenen, och fick mottaga rungande applåder från åskådarna.
– Jag har en enorm respekt för alla som spelar curling, för det här är inte lätt, skrattar Sixtensson.

29 oktober 2022 klockan 16:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bild och film: Se när den nya bron lyftes på plats

Många nyfikna samlades under torsdagen för att beskåda när Västra Loppholmsbron slutligen lyftes på ...

Rikspolischefen besökte polisstationen i Lindesberg

Under måndagen fick polisstationen i Lindesberg ett besök utöver det vanliga när självaste ...

Ny satsning ska ge industrierna personal med rätt utbildning

Under många år har industriföretagen Linde Maskiner och Meritor/Cummins upplevt svårigheter med...

De är först i landet med ny metod för reparation av husbilar och husvagnar

Hushållens stigande kostnader för både el och bränsle har fått Peter Larsson p...

bildspel PRO tog ton för att locka till sig nya medlemmar

Till svängiga toner av Que Sera Sera uppträdde PROs egna sångkör Råsvalorna vid nya torget i ...

bildspel Här öppnar invånarna i byn sin egen livsmedelsbutik

Efter att Ramsberg har varit utan en butik under två års tid, har nu invånarna i byn tagit saken i egna...

De två översta banden med effektbelysning på Lindbackaskolan är nedsläckta. Foto: Jennie Einarsson

Fastighetsbolagen skruvar ner energiförbrukningen

Dagens höga och stigande energipriser har fått de kommunala fastighetsbolagen LIBO och FALAB att dra åt tyglarna. I dagsläget har man, som många kanske redan lagt märke till, släckt ner delar av belysningen vid Lindbackaskolan i Lindesberg och ser just nu över andra områden där man kan göra liknande besparingar.
– Vi jobbar dagligen med att försöka spara på energi och nu när priserna är som de är så försöker vi verkligen jaga kostnader men självklart med eftertanke så det inte går ut över säkerheten, förklarar Arne Larsson, chef för den Tekniska Förvaltningen på FALAB/LIBO.

14 oktober 2022 klockan 08:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan deltar åter i högvaktsceremonin
Efter ett par års uppehåll, med anledning av pandemin, gör sig återigen Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan redo att leda vaktstyrkan till ...
13 oktober 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Industrikoncernen byter namn – blir Billerud utan Korsnäs
Företaget BillerudKorsnäs byter nu namn till enbart Billerud. Namnförenklingen ligger i linje med bolagets strategi att expandera i Nordamerika och...
12 oktober 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Långväga gäster besökte Storåskolan
Lärare och elever från Spanien, Italien, Estland och Turkiet klev nyfiket in genom dörrarna till Storåskolan på måndagsmorgonen för att inleda ...
11 oktober 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-10-09

2022-10-06

2022-10-05

2022-10-04

2022-10-02

2022-10-01

2022-09-29

2022-09-28

2022-09-26

2022-09-23

2022-09-23

2022-09-22

2022-09-21

2022-09-20

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-11-27 13:56