Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Veckan innan midsommar kickstartade man igång årets projekt med att besöka det nationella eventet Emax, som samlar ett hundratal av Sveriges mest drivna ungdomar för några dagars nätverkande.

– Hela det här projektet handlar ju om att banken vill ge tillbaka till närområdet som man verkar i, och företagande är en viktig faktor för att bygga bygden framåt. Drömjobbet har genom åren blivit en väldigt stark tradition i de här fyra kommunerna, säger Janis Lancereau som inte bara håller i utbildningen, utan även är grundaren till Emax.

 

Aldrin visar en av sina klippningar. Foto: Camilla Lagerman

Aldrin Brati, 18 år från Lindesberg vill satsa på hemmaklippning.

– Min affärsidé är att jag åker hem till kunderna och klipper dem på plats. Jag kom på idén då jag varje gång fick vänta så himla länge på en tid hos frisören. Jag är självlärd och tar därför ett något lägre pris än konkurrenterna, och min målgrupp är herrar och barn i alla åldrar.
fade_oclock_barber hittar man HÄR.

Jihaam Abdisalam 18 år från Storå, är mycket modeintresserad.

– Jag ska importera kläder från Turkiet som jag sedan säljer vidare. Målgruppen är somaliska tjejer och plaggen kommer vara mest kjolar och t-shirts. Första beställningen är redan lagd, och jag hoppas att den kommer hit under veckan. I framtiden vill jag gärna både designa och sy egna kläder.
ligeroo_light finns HÄR.

Max Wendelstam, 17 år från Lindesberg, har en idé som sticker ut från mängden.

– Jag vill bygga och utrusta vårdcentraler i utvecklingsländer, framförallt i Afrika där jag har kontakter. De har påpekat att det finns ett stort behov, då det behövs närmare 98 vårdcentraler. En bekant jag känner jobbar inom branschen och har mycket kontakter, och det var under ett möte som jag var med på som jag fick idén. Målgruppen är regeringar och organisationer som jag behöver knyta avtal med för att kunna gå vidare. Jag kommer att anlita ett byggföretag som blir mina anställda, sedan är min förhoppning att kunna göra avtal med landstinget som byter ut sin utrustning var tredje år, och kunna ge den vidare.

Greta visar sina isoleringslådor. Foto: Camilla Lagerman

Greta Nilsson, 19 år från Spångboda fick sin idé när hon gick hemma på gården.

– Jag är uppväxt på en grisgård, och det är därifrån jag fick min idé. Jag gick förbi ett högt torn med frigolitlådor som bara står där och tar plats, och de fungerar ju jättebra som isolering. Så jag kommer att använda lådorna från Spångboda bruk, det kommer in flera i veckan, som jag ska rengöra och sälja vidare till kunder som isoleringsboxar, det är helt perfekt under sommaren. Min målgrupp är bilister som behöver frakta sina kylvaror på ett bra sätt, och jag tänker stå på Icaparkeringen och sälja på plats. Jag ska bara pricka in en bra väderprognos. Gretas instagram hittar man HÄR.

Max Unosson från Vedevåg är 17 år, och har egentligen redan testat på sin affärsidé, fast som hobby.

– Jag vill hjälpa folk med trädgårdsarbete, snickerier och målning, främst i Vedevåg eftersom jag inte har körkort. Jag har jobbat med det här två somrar hos mormor och morfar, då jag har fått testa det mesta. Men nu tar jag det ett steg längre och gör det till nåt eget.

Ebba Lennhammar, 18 från Grängshyttan, har ett viktigt budskap i sina produkter.

– Jag ska sälja egendesignade tygväskor, med ett viktigt budskap om att vi duger som vi är, då det är så mycket fokus på kroppshets och jag har kompisar som haft ätstörningar. Många mår dåligt och det är en stor grej, så vissa kan känna att det är som en trygghet. Motivet har jag själv skissat fram och skickat in till ett tryckeri ”Don´t change, make yourself number one” handlar om att äga sig själv och våga vara sig själv. Priset är 109 kronor per väska, och jag har redan sålt ett tjugotal.
Ebbas väskor hittar man HÄR.

Ahrn Nilsson, 18 år från Kopparberg, fanns med på länk då han var lite förkyld.

– Jag ska bygga trädgårdsmöbler i tryckimpregnerat virke, så jag köper in virke som jag sedan bygger av. Jag har byggt en bänk än så länge, och kommer fortsätta med bord och stolar. Försäljningen kommer ske främst på Blocket eller Marketplace, men man kan även maila med förfrågningar.
Ahrns mailadress är ahrn.nilsson04@gmail.com

Publicerad 30 juni 2022 klockan 14:42

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax
Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några ...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt h...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att programmet får vara kvar – och att man istället ska satsa på att ta in fler elever.
– Det här är en jätterolig nyhet och det är jättekul tycker jag verkligen, och det är också bra för branschen, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).

11 april 2024 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort ...

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna g...

Ingemar Engstrand visade upp fotot på det numera beryktade handslaget, som många ifrågasatte under kvällen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

27 mars 2024 klockan 23:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev ...

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska ...

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Medmänniskor som vill hjälpa. Från vänster: Lena Lindkvist, Bengt Åke Ramberg, Kerstin Jönsson och Laila Ramberg. Foto: Camilla Lagerman

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon som är ofrivilligt ensam. Nu hoppas man att fler vill ansluta till gruppen, som engagerar sig för kommunens äldre.
– Det är roligt att möta alla, vi är ju alla pensionärer som är med, man får så mycket tillbaka, säger sekreterare Laila Ramberg.

12 mars 2024 klockan 09:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet
UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på ...
8 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så mycket högre blir hyran i år
Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är avslutade. Efter det nya ...
6 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Faktaresistens i majoriteten
INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som...
5 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-05

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-27

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-05-24 16:16