Arne Johnsson: ”Människor kommer alltid vilja ha historier”

Försäljningsstatistiken över böcker ser hittills rätt dyster ut i år enligt Svenska Förläggareföreningen. Men så brukar ju också bokförsäljningen göra ett litet skutt de sista månaderna på året. Onsdagen den 21 november tillägnas boken en alldeles egen dag i Lindesberg.

Bokens dag har funnits i Lindesberg i över ett decennium nu. Men som fenomen går historiken ända tillbaka till andra världskriget.
– Det var den numera nedlagda socialdemokratiska tidningen Arbetet i Malmö som startade något som de kallade Bokens dag. Det var en slags manifestation för det fria ordet, säger Arne Johnsson.
Arne Johnsson har rollen som konferencier på Bokens dag i Lindesberg. Alla andra dagar är han bibliotekarie och författare.

– Vi vände oss till biblioteket med frågan om ett samarbete och det föll sig väldigt naturligt att just Arne Johnsson blev involverad i arbetet. Vi är väldigt glada över det samarbetet. Arne är en erkänd författare och poet som är duktig och trevlig på alla sätt, säger Olle Nelzén på Bokia.

Riktar sig till alla läsintresserade
Initiativet till Bokens dag i Lindesberg kom alltså från Bokia från början.
– Det är klart att vi säljer böcker genom detta men drivkraften är i första hand inte kommersiell utan kulturell. Sen blir det en sekundär effekt att vi säljer böcker, säger Olle Nelzén.

Ambitionen är att Bokens dag ska ha en stor bredd. Bland inbjudna författare vill man alltid ha barnlitteratur, skönlitteratur och facklitteratur representerat.
– Vi vill visa på det buffébord som den svenska författarskaran är, om man kan uttrycka sig så, säger Arne Johnsson som är den som ordnar med inbjudningarna.

I år är författarna Karin Berglund, Peter Fröberg Idling, Pia Hagmar, Pontus Ljunghill och Christopher O’Regan inbjudna.

Behovet av berättelser
Trots vikande försäljningssiffror på böcker tror Arne Johnsson att boken har en framtid.
– Det är klart att det finns mycket gott med e-böcker, ljudböcker, läsplattor och liknande, men jag tror ändå många vill ha kvar den traditionella boken. Den inbundna boken som man kan hålla i och bläddra fram och tillbaka i. Människor kommer alltid vilja ha historier. Det finns ett sug efter det.

Arne Johnsson liknar behovet av historier med det att äta och andas.
– Personligen tror jag inte bara att historier och litteratur är viktiga utan också något som vi människor har ett starkt behov av. Att kunna ta till sig det som en annan människa kommunicerar i en text så att det sätter sig i själen, det är väldigt mänsklig egenskap.

Själv läser han alltifrån dikter till deckare.
– En bra bok är en bra bok. Genren spelar mindre roll. Finns det ett levande språk, ett innehåll med överraskningar och som skapar engagemang, då är det en bra bok. Att man får med sig något att tänka på, insikter.

Bibeln och Jag är Zlatan
– Zlatans bok är ett bra exempel på en bok som skapade engagemang hos folk. Om man har hört Zlatan tala i TV eller radio så är det också den rösten man hör i boken. David Lagercrantz gjorde ett bra jobb med att ge boken språk och form utifrån det han fått berättat för sig av Zlatan.

Har man svårt att veta vilken bok man ska börja med om man inte är så läsvan rekommenderar Arne Johnsson ett besök till bokhandeln eller biblioteket.

– Där kan man få guidning i böckernas värld. Jag tror alla kan få hjälp att bena sig fram till en bok som kan vara intressant för just honom eller henne, säger Arne Johnsson.

Om han själv måste välja ut en enda bra bok av alla böcker han läst så blir det klassikern Bibeln.
– Jag är inte religiös eller troende på något sätt men Bibeln är en bok som innehåller det mesta. Kärlek, lyrik, spänning och betraktelser. Den går att läsa från så många håll, säger Arne Johnsson.

Därför borde man besöka Bokens dag
– Jag tror att man kommer tycka att det är en trevlig och intim kväll. Fördelen med att ha ett sådant här arrangemang i en mindre stad är att det går att skapa en större närhet till författarna. Sedan kommer det så klart också vara bra priser på böcker och möjlighet till att få dem signerade, säger Arne Johnsson.

– Och även om man lägger pengar på en biljett tror jag att man kommer gå därifrån som en rikare människa.

Läs mer om Bokens dag här

Publicerad 19 november 2012 klockan 13:15

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-19 00:58