Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor, Fredrik Jansson, chef Affärsområde Värme Linde energi, Joakim Johansson, VD Linde energi. Foto: Jennie Einarsson
Mångmiljonsatsning på fjärrvärme ska göra Cummins Meritor till en grönare fabrik
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Genom att ersätta måleriavdelningens användning av fossil gasol med lokalproducerad fjärrvärme beräknar Cummins Meritor i Lindeberg att minska sitt koldioxidutsläpp med hela 1760 ton per år.
En 250 meter lång kulvert kommer inom kort att grävas ner för att sedan ansluta måleriavdelningen till fjärrvärmenätet. Genom den kommer man sedan kunna förse fabriken med fjärrvärme motsvarande 300 villors årsförbrukning av energi.
– Det här är en av de största anslutningarna vi har i vårt fjärrvärmevärmenät, den motsvarar ungefär 300 villors årsförbrukning av energi. Det här är också ett jättebra exempel på fjärrvärme när den kommer till sin rätta, och vi är väldigt glada att Cummins Meritor har valt den här lösningen, berättar Linde energis värmechef Fredrik Jansson.
Joakim Johansson, VD Linde energi, Fredrik Jansson, chef Affärsområde Värme Linde energi, Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor. Foto: Jennie Einarsson
På Cummins Meritors Lindesbergsfabrik har man kapacitet att tillverka upp till 1000 fram- och bakaxlar till den tunga fordonsindustrin – varje dag. På måleriet, där samtliga axlar målas och torkas innan leverans, använder man 2,2 ton gasol per dygn. I höst ersätts den fossila gasen med lokalproducerad fjärrvärme.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare. Det blir ju en del i att också stärka vår egen konkurrenskraft, både internt inom koncernen men också mot andra eventuella leverantörer av bakaxlar, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Markus Andreasson, platschef Cummins Meritor berättar om mångmiljoninvesteringen som ska minska fabrikens koldioxidutsläpp med 1762 ton per år. Foto: Jennie Einarsson
Arbetet med att ansluta måleriet till fjärrvärmenätet beräknas vara klart till hösten, där en stor del av konverteringen kommer att ske under sommaruppehållet. Totalt beräknas investeringen kosta 10-tals miljoner, men ungefär 30 procent av kostnaden får man finansierad genom Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet. För Linde energi ser man projektet som något mycket positivt, där man poängterar vikten av samarbetet mellan de lokala aktörerna.
– Samarbetet med Cummins Meritor är jätteviktigt för oss som energibolag, vi vill vara nära våra stora kunder i den här omställningsresan. Vi vill ju vara den här möjliggöraren, så vi inte blir ett hinder. För oss är det viktigt att skapa värden i lokalsamhället, säger Linde energis VD Joakim Johansson.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Linda Sköldenström är initiativtagaren till den nya secondhandbutiken i Frövi. Foto: Jennie Einarsson
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokfest är igång: ”Tangerar förra året”
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs ...
Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i...
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.