Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga lastbilar med gods passerar på Rv 50 dagligen. 40% av svensk exportinkomst transporteras på tåg eller lastbil genom Bergslagen där även en stor del produceras. För industrier som Baettr, Cummins, Billerud, Lindemaskiner mfl är frågan om att snabbt föra ut gods i världen mycket viktig. Alla strävar efter gröna transporter via järnväg och vägtransporter är en mycket viktig kugge i detta. Men det saknas yrkesförare.
Branschen, tillsammans med Svenska Transportarbetareförbundet, räknar med att ca 50 000 yrkesförare behöver anställas i Sverige på 10 år! Lägg därtill mekaniker för tunga fordon, en alldeles nödvändig del av näringen. På Lindeskolan finns idag den kompetensen. Genom att öka samverkan med lokala och regionala branschföretag kan fler elever som söker bli antagna. Vi vill att den yrkesutbildningen utvecklas. Skolverkets planeringsunderlag för gymnasieskolan i Örebro län pekar ut Fordon- och transportprogrammet som ett yrkesprogram som behöver utöka sina platser.
Foto: Fredrik Norman
Utvecklingen av yrkesutbildningen för både yrkesförare, servicepersonal och mekaniker kan läggas upp genom en förstärkt APL – Arbetsplatslärande. TYA – Transportbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd har sedan länge utvecklat koncept för detta tillsammans med många gymnasieskolor runt om i landet. Lindeskolan i Lindesberg har chansen att mer kraftfullt fylla behovet av framtidens yrkesförare och mekaniker genom att stora delar av utbildningen sker på arbetsplatsen. Eleverna får möta senaste tekniken och maskinerna direkt i arbetslivet och förutom en godkänd gymnasieutbildning får de den informella kompetensen genom den dagliga verksamheten i ”skarpt läge”. Åkerierna och verkstäderna får en extra arbetskraft som sparar in en dyr inskolning av ny personal. Lärarna får en daglig kontakt och fortbildning ihop med branschen vilket borgar för professionella yrkesarbetare från dag ett efter examen.
Vi uppmanar de styrande i Lindesbergs kommun att börja utveckla i stället för att avveckla, att satsa framåt istället för att pausa och att faktiskt se de utmaningar vi har gällande kompetensförsörjningen.
Bengt Storbacka, Oppositionsråd Lindesberg (S) Emma Brodin, Transportarbetareförbundet, ordf. avd. 9 Annika Hedström, Transportarbetareförbundet, avd. 9
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Mikael Kihlberg blir ny VD för FALAB/LIBO. Foto: Camilla Lagerman
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i...