Lindesberg och kommunerna i norra länsdelen är en snabbt växande marknad för företaget Cleverex. Vid årsskiftet etablerar de sig mitt i Lindesberg och börjar sin verksamhet som etableringslots. Samtidigt får en av de tomma lokalerna efter Kristinavägen en hyresgäst.
Cleverex har kontor i Örebro,Eskilstuna och Hallsberg men ett hundratal kunder i Lindesberg, Kopparberg, Nora. Företaget jobbar med nyanlända – alltså personer som kommer från t ex Syrien, Eritrea, Irak och andra länder för att söka asyl. Det är deltagarna som i samråd med Arbetsförmedlingen bestämmer vilket lotsföretag de vill gå till. Enligt lagen om valfrihet kan den nyanlände välja vilken etableringslots hon eller han vill få stöd av – t ex Cleverex och företaget planerar att utöka verksamheten med andra projekt som man får som uppdrag från Arbetsförmedlingen.
– Vi hjälper dem att söka arbete, att göra en CV, skaffa bostad, skriva hyreskontrakt eller skydda dem mot ”fulsäljare”. Det kan vara lätt att bli lurad, när man inte kan språket, säger Hareton Akob på Cleverex. Det handlar om hur det svenska samhället fungerar och bli en del av det.
Det kommer att vara mellan två och fyra anställda på lindesbergskontoret. Just nu håller de på att ordna lokalerna. Datorer som installeras och kontoret måste handikappanpassas. Det kanske inte är klart i alla delar runt årsskiftet, men det blir en invigning då, försäkrar Hareton Akob.
Cleverex är ett bemanningsföretag som jobbar med telecom och marknadsföring också. De hjälper företag att sy ihop telekommunikationslösningar (”så att de kan sänka telekostnaderna”) och på medie- och marknadsföringssidan handlar det om att producera t ex hemsidor och mobilappar. Det är verksamheter som så småningom kommer att skötas från lindesbergskontoret också, säger Hareton Akob.
– Clerverex har idag femton anställda och coacherna har flera års erfarenhet av målgruppen nyanlända, säger Hareton Akob. Vi har varit väldigt framgångsrika med att få ut deltagarna i arbete. Vi anser att alla har en plats i arbetslivet oavsett utbildning och erfarenhet. Vi försöker alltid framhäva de kunskaper och erfarenheter deltagarna har med sig, för att sedan matcha de med företagskontakter vi har inom olika branscher.
En kompetens som är viktig för att hjälpa nyanlända in i det svenska samhället är förstås språkkunskaper. Hareton Akob är armenier och Cleverex har arabiska, tigrinja, kurdiska mfl språk inom företaget.
Hittills har arbetet i den norra länsdelen skötts från örebrokontoret. När fler uppgifter läggs på det nya kontoret i Lindesberg kan Cleverex behöva större lokaler, men det är svårt att hitta i Lindesberg, säger Hareton Akob.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.