Efter knappt ett år, från idé till färdig produktion, har Daniel och Mika Sjöstrand i Rockhammar fått en flygande start med försäljningen av sina unika tunnelväxthus. En produkt som är helt ny i Sverige och skräddarsydd av ägarna själva. Kunderna står i kö för leverans och snart är det dags att anställa.- Vi är otroligt glada över det stora intresset, säger Daniel Sjöstrand. Inom några månader kommer vi att anställa minst en person som kan hjälpa oss med packning av varorna.
Hemmaodlingen är fortfarande en trend i Sverige där intresset för egenodlade grönsaker växer starkt. Mika och Daniel Sjöstrand, själva hängivna odlare, fick idén om ett tunnelväxthus genom sin holländska granne. Han lät paret låna växthuset och de upptäckte snart odlingsmiljön var mycket bra- men att själva konstruktionen på huset kunde förbättras.
– Eftersom vi fick så många förfrågningar på vårt låneväxthus förstod vi att här fanns en marknad, förklarar Daniel Sjöstrand. Då tog vi kontakt med Almi och fick hjälp med konstruktion och ritningar efter de idéer vi själva hade.
GjordNäras tunnelväxthus består av en serie av metallbågar som man förankrar i jorden och täcker med en professionell växthusfilm. Bågarna tillverkas i Sverige medan plastfilmen hämtas från Nederländerna. Genom att metallbågarna är modulbaserade kan man låta växthuset växa efter behov.
– Idén är helt unik för Sverige, säger Daniel Sjöstrand. Det finns liknande växthus till salu för professionella odlare men de är väldigt stora och passar inte hemmaodlaren.
Kunderna har hittat till GjordNära mycket snabbt och företaget har sedan starten, i november, lämnat flera produktionsorder på bågar.
– Vi märker att vi hittat rätt, säger Daniel Sjöstrand. Det här är ett billigt men oerhört bra alternativ att odla grönsaker i. Genom att våra tunnelväxthus är stora och höga blir odlingsmiljön väldigt bra.
Den 5 april håller GjordNära öppet hus dit alla intresserade är välkomna till. Platsen är i GjordNäras lokaler, i det som tidigare var Rockhammars sågverk, strax utanför Frövi.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).
Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under september 2022 står lokalerna äntligen redo att inredas. Utöver ett rejält ansiktslyft har man även anpassat dessa för att rymma fler verksamheter och därför har man beslutat sig för att hitta ett nytt passande namn för bibliotekshuset. Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun, berättar att intresset från allmänheten varit skyhögt.
– Vi har fått in jättemånga bra förslag och vi tar gärna emot ännu fler, vi väntar på att vi ska hitta det rätta namnet.
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med sport- och fritidsutrustning lånats ut. Enbart under förra året lånades hela 2140 prylar av olika slag ut till allmänheten. Detta firades på festligt vis med öppet hus och fika under onsdagen.