Att bevara Lindesbergs lasarett och akutmottagning är av största vikt anser Lillemor Bodman. Foto: Moderaterna Lindesberg

Hon tar över efter Lindqvist

Efter att Pär-Ove Lindqvist tidigare meddelat att han valt att avgå efter en lång tid som första namn på listan för Moderaterna i Lindesberg så träder nu Lillemor Bodman in på första platsen inför kommunalvalet. Tillsammans med Emil Wellander som nyligen valts till ny ordförande för Moderaterna, kommer nu Lillemor få det stora uppdraget att leda partiet vidare.
– Jag kanske är den som är äldre och lugn och han är den som kommer med en massa spännande idéer så vi kompletterar verkligen varandra, berättar Lillemor.

Lillemor som ursprungligen kommer från Hofors, en bruksort i Gästrikland, flyttade till Storå på 70-talet tillsammans med sin make Bertil. Det var arbetet hon fått som lärare på Storåskolan som gjorde att paret tog beslutet att flytta från bruksort till bruksort. Sedan 1983 är hon numera boende i Lindesberg och arbetar heltid på Lindeskolan som lärare i historia och religion.

– Jag kände ingen här, utan det var på grund av jobbet som jag flyttade hit. Jag tyckte också att det såg ut att vara en trevlig bygd, sedan blev man kvar. Jag har arbetat länge som lärare på både högstadiet och gymnasiet och tycker det är jättekul. Men nu har jag hittat något annat som jag också tycker är jättekul och det är politiken, berättar Lillemor.

Intresset för politik är något som har funnits där sedan Lillemor var i tidiga tonåren, men det dröjde många år innan hon valde att satsa mer den politiska banan.

– Jag har varit intresserad av politik sedan jag gick på högstadiet, men inte engagerat mig riktigt. Det var när jag började arbeta själv som jag började fundera lite på vad skatterna går till och hur samhället fungerar, men det är nog först under de senaste tio åren som jag har blivit intresserad av lägga mer tid.

Efter att Pär-Ove Lindqvist meddelat att han tänkt trappa ner inom politiken och avgå som ordförande för Moderaterna i Lindesberg, så såg Lillemor sin chans att ta vid.

– Det är en kul utmaning, och ingen lätt sådan. Pär-Ove har ju varit moderaterna personifierad här i stan, det är alltid han som haft de viktiga uppdragen.
Han har ju gjort detta väldigt bra och har sådana stora kunskaper, men han kommer vara kvar i partiet åtminstone över valet och fram till jul. Han kommer sitta kvar i våran styrelse och vara med och stötta oss, det tycker vi är väldigt skönt.

Lillemor Bodman och Emil Wellander arbetar tillsammans för att representera Moderaterna i Lindesberg. Foto: Moderaterna Lindesberg

Fortsättningsvis kommer Moderaterna i Lindesberg ledas genom ett samarbete mellan Lillemor och Emil, och det är inte första gången deras vägar korsas.

– Tanken är att jag och Emil kommer hålla i det hela och sköta all planering, det är mycket att tänka på speciellt nu när det är valår, men det är stimulerande!
Emil har ju också varit min elev för länge sedan, han är fantastiskt lätt att jobba med och trots att det är så stor åldersskillnad så fungerar det jättebra. Jag kanske är den som är äldre och lugn och han är den som kommer med en massa spännande idéer så vi kompletterar verkligen varandra, säger Lillemor och tillägger:

– Både han och jag är intresserade av att demokratifrågor och tycker det är viktigt att utbilda unga människor om vad demokrati är. Så att vi inte sitter där om 40 år och så är det ingen som är intresserad och vill bli politiker. Det är viktigt att vi får in unga människor, det är deras framtid det handlar om.

Trygghet är ett genomgående koncept som Lillemor nämner många gånger. Det speglar sig även i de andra frågor som ligger henne närmast om hjärtat, vilket handlar om utveckling av Lindesbergs lasarett, trygghet i skolan och vikten av att äldrevården fungerar som den är tänkt.

– Trygghet är ett grundord när jag tänker på politik, är man trygg så är det ett bra samhälle att leva i. Att göra kommunen tryggare på olika sätt som i skolan, det handlar om att man inte ska bli mobbad. Även det som hänt på en del äldreboenden där människor inte skötts på rätt sätt och det har varit vanvård, det får bara inte ske. Det är sådant som gör mig upprörd och vi har pratat alldeles för lite om det. Vi behöver också ha ett bra lasarett som man kan vända sig till och en akutmottagning, det har med många saker att göra. Utöver trygghet så handlar det om företagshälsa bland annat. Det är viktigt att vi kommunpolitiker påverkar våra regionpolitiker.

Utöver politiken är Lillemor engagerad i kampen mot antisemitism, och arbetar för SKMA (svenska kommittén mot antisemitism) i Stockholm. SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och andra former av rasism.

– Det har varit min andra stora grej i livet, det blev mitt kall på något sätt och det håller jag fortfarande på med. Jag har utbildat mig mycket kring förintelsen och gör resor till Auschwitz där jag är guide. Tidigare har jag gjort resor med Lindeskolans elever, sammanlagt 12 resor har det blivit genom åren.
Fortfarande reser jag emellanåt för SKMA med elever, vi har fått ett regeringsprojekt där vi gör resor till Auswitch med elever från årskurs 9. Vi var iväg i höstat bland annat. Det här är något som jag tycker är spännande och jätteintressant, avslutar Lillemor.

Publicerad 20 maj 2022 klockan 10:30

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Teamet som ska driva Nya Blå Hallen. Elin Olofsson, Igors Aboltins, Viveca Wendin och lilla Evald. Foto: Jennie Einarsson

Mat, kultur och fest blir grundbultarna när Elin tar över Folkets Hus

Det var när Elin för första gången använde sig av Nya Blå Hallen för att anordna en klädbytardag som hon fick upp ögonen för lokalens potential. Nu ska hon göra Folkets Hus mer folkligt och festligt genom sin vision.
– Jag fick en vision om att det här skulle kunna bli en bra samlingslokal och när tillfället dök upp att kunna få ta över företaget så kände jag att det var för bra för att vara sant. Jag kände att jag måste köra på och så blev det, säger hon glatt när hon för första gången öppnar upp dörrarna för lunchgästerna.

4 oktober 2022 klockan 09:34 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


De långväga gästerna Brommapojkarna tog en gemensam lagbild tillsammans med IFK Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Benjamins minne blev en känslosam succé

Det bjöds på skratt, segerjubel, tårar, kamratskap och en massa fotboll när cupen Benjamins minne genomfördes under lördagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 2,5 år sedan. Över 13 000 kronor samlades in till Barncancerfonden, genom lotterier och frivilliga donationer.
– Jag tycker att vi sätter Lindesberg på kartan med det här, Lindesbergs stad och folk runtomkring ska vara stolta över att vi har ett så bra pojklag, de är ruskigt bra, säger Aleksander Lazarevic med tårar i ögonen.

2 oktober 2022 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, ...

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning...

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av ...

Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare
Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde ...
23 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Triss i glada herrar på Vasselhyttans Taxi & Buss. Håkan Einarsson, Kenth Persson och Anders Södergren gör sig redo att köra invånare till marknadsområdet. Foto: Jennie Einarsson

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss snabbt att det skulle kunna innebära problem för många att ta sig dit. Man beslutade sig därför att kroka arm med LindeNytt och ge tillbaka till samhället genom att erbjuda besökare en möjlighet att åka med deras buss kostnadsfritt under hela dagen upp till marknadsområdet.
– Vi kände att vi ville bjuda på det här, då har vi gjort en liten insats, förklarar Anders Södergren.

20 september 2022 klockan 10:22 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Adrian Andersson är inte bara arrangör, utan tävlar också i Sveriges Starkaste Man. Foto: Privat

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet Adrian Andersson hoppas på vinst efter en tredjeplats 2020 och en andraplats året därpå.
– Nu vinner jag på hemmaplan! skrattar han.

15 september 2022 klockan 16:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra ...

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari

Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades ...

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället

Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrä...

Annons


Pelle Holm och Lasse Nilsson från styrelsen i föreningen Industrilandskap i Bergslagen. Foto: Jennie Einarsson

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.

9 september 2022 klockan 11:55 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Han blir ny VD för byggbolagen

Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny...

Deckardrottningen gästar Lindesberg i helgen

Anna Jansson är en av Sveriges mest omtycka författare med flera hyllade bokserier i ryggen. Just nu är hon hö...

Helgens Matresa går genom Lindesbergs kommun

Under den kommande helgen stundar en gastronomisk upplevelse när Matresan i Örebro län arrangeras för fjärde...

Årets flytande konsert ställs in

Under lördagen var det tänkt att årets flytande konsert med Martin Almgren skulle äga rum på Råsvalens vatten, men så ...

bildspel Energiministern besökte Solhagen i Torphyttan

Under torsdagseftermiddagen fick tackorna i fårhagen celebert besök, då Sveriges energiminister Khashayar ...

Anders Ceder, ordförande för Samhällsbyggnad Bergslagen, Nina Höijer (S), regionråd i Region Örebro Län, Bengt Storbacka (S), kommunstyrelsens ordförande samt Jonas Kleber (C), vice ordförande i kommunstyrelsen deltog vid bandklippningen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Nu står det klart – Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum

Under onsdagsförmiddagen invigdes det nya torget och resecentrumet i Guldsmedshyttan under strålande solsken.  Representanter från kommunstyrelsen, samarbetspartners och en hel del besökare fanns på plats för att delta i festligheterna.

24 augusti 2022 klockan 18:03 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Nu skall Guldsmedshyttans nya mötesplats invigas
På onsdag klockan 11.00 sker den officiella invigningen av Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum. Målsättningen har varit att skapa ökad tillg...
22 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stekhet debatt på Norrtullstorget
Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen...
13 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”
På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans ...
9 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-08-02

2022-07-23

2022-07-15

2022-07-13

2022-07-12

2022-07-08

2022-07-05

2022-06-30

2022-06-29

2022-06-28

2022-06-25

2022-06-23

2022-06-22

2022-06-18

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-04 15:10