Att bevara Lindesbergs lasarett och akutmottagning är av största vikt anser Lillemor Bodman. Foto: Moderaterna Lindesberg

Hon tar över efter Lindqvist

Efter att Pär-Ove Lindqvist tidigare meddelat att han valt att avgå efter en lång tid som första namn på listan för Moderaterna i Lindesberg så träder nu Lillemor Bodman in på första platsen inför kommunalvalet. Tillsammans med Emil Wellander som nyligen valts till ny ordförande för Moderaterna, kommer nu Lillemor få det stora uppdraget att leda partiet vidare.
– Jag kanske är den som är äldre och lugn och han är den som kommer med en massa spännande idéer så vi kompletterar verkligen varandra, berättar Lillemor.

Lillemor som ursprungligen kommer från Hofors, en bruksort i Gästrikland, flyttade till Storå på 70-talet tillsammans med sin make Bertil. Det var arbetet hon fått som lärare på Storåskolan som gjorde att paret tog beslutet att flytta från bruksort till bruksort. Sedan 1983 är hon numera boende i Lindesberg och arbetar heltid på Lindeskolan som lärare i historia och religion.

– Jag kände ingen här, utan det var på grund av jobbet som jag flyttade hit. Jag tyckte också att det såg ut att vara en trevlig bygd, sedan blev man kvar. Jag har arbetat länge som lärare på både högstadiet och gymnasiet och tycker det är jättekul. Men nu har jag hittat något annat som jag också tycker är jättekul och det är politiken, berättar Lillemor.

Intresset för politik är något som har funnits där sedan Lillemor var i tidiga tonåren, men det dröjde många år innan hon valde att satsa mer den politiska banan.

– Jag har varit intresserad av politik sedan jag gick på högstadiet, men inte engagerat mig riktigt. Det var när jag började arbeta själv som jag började fundera lite på vad skatterna går till och hur samhället fungerar, men det är nog först under de senaste tio åren som jag har blivit intresserad av lägga mer tid.

Efter att Pär-Ove Lindqvist meddelat att han tänkt trappa ner inom politiken och avgå som ordförande för Moderaterna i Lindesberg, så såg Lillemor sin chans att ta vid.

– Det är en kul utmaning, och ingen lätt sådan. Pär-Ove har ju varit moderaterna personifierad här i stan, det är alltid han som haft de viktiga uppdragen.
Han har ju gjort detta väldigt bra och har sådana stora kunskaper, men han kommer vara kvar i partiet åtminstone över valet och fram till jul. Han kommer sitta kvar i våran styrelse och vara med och stötta oss, det tycker vi är väldigt skönt.

Lillemor Bodman och Emil Wellander arbetar tillsammans för att representera Moderaterna i Lindesberg. Foto: Moderaterna Lindesberg

Fortsättningsvis kommer Moderaterna i Lindesberg ledas genom ett samarbete mellan Lillemor och Emil, och det är inte första gången deras vägar korsas.

– Tanken är att jag och Emil kommer hålla i det hela och sköta all planering, det är mycket att tänka på speciellt nu när det är valår, men det är stimulerande!
Emil har ju också varit min elev för länge sedan, han är fantastiskt lätt att jobba med och trots att det är så stor åldersskillnad så fungerar det jättebra. Jag kanske är den som är äldre och lugn och han är den som kommer med en massa spännande idéer så vi kompletterar verkligen varandra, säger Lillemor och tillägger:

– Både han och jag är intresserade av att demokratifrågor och tycker det är viktigt att utbilda unga människor om vad demokrati är. Så att vi inte sitter där om 40 år och så är det ingen som är intresserad och vill bli politiker. Det är viktigt att vi får in unga människor, det är deras framtid det handlar om.

Trygghet är ett genomgående koncept som Lillemor nämner många gånger. Det speglar sig även i de andra frågor som ligger henne närmast om hjärtat, vilket handlar om utveckling av Lindesbergs lasarett, trygghet i skolan och vikten av att äldrevården fungerar som den är tänkt.

– Trygghet är ett grundord när jag tänker på politik, är man trygg så är det ett bra samhälle att leva i. Att göra kommunen tryggare på olika sätt som i skolan, det handlar om att man inte ska bli mobbad. Även det som hänt på en del äldreboenden där människor inte skötts på rätt sätt och det har varit vanvård, det får bara inte ske. Det är sådant som gör mig upprörd och vi har pratat alldeles för lite om det. Vi behöver också ha ett bra lasarett som man kan vända sig till och en akutmottagning, det har med många saker att göra. Utöver trygghet så handlar det om företagshälsa bland annat. Det är viktigt att vi kommunpolitiker påverkar våra regionpolitiker.

Utöver politiken är Lillemor engagerad i kampen mot antisemitism, och arbetar för SKMA (svenska kommittén mot antisemitism) i Stockholm. SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och andra former av rasism.

– Det har varit min andra stora grej i livet, det blev mitt kall på något sätt och det håller jag fortfarande på med. Jag har utbildat mig mycket kring förintelsen och gör resor till Auschwitz där jag är guide. Tidigare har jag gjort resor med Lindeskolans elever, sammanlagt 12 resor har det blivit genom åren.
Fortfarande reser jag emellanåt för SKMA med elever, vi har fått ett regeringsprojekt där vi gör resor till Auswitch med elever från årskurs 9. Vi var iväg i höstat bland annat. Det här är något som jag tycker är spännande och jätteintressant, avslutar Lillemor.

Publicerad 20 maj 2022 klockan 10:30

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Max Unosson, Max Wendelstam och Melwin Borgshed vann årets pitchtävling med sitt företag Socksy. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.

29 mars 2023 klockan 18:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Bild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Foto: Fredrik Norman / Jennie Einarsson

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.

16 mars 2023 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linde energis Peter Ström diskuterade vattenkraft med Per Bolund (MP). Foto: Linde energi

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.

14 mars 2023 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
13 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
6 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Stor kulturhelg nu ännu större – Vinterspår fortsätter att växa
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga...
2 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb

Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.

1 mars 2023 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

23 februari 2023 klockan 15:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”

I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, ...

”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen

Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds ...

Föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO trots misstro från flera håll

I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande...

Annons


Nye kårchefen i Lindesberg, Anders Carlsson. Foto: Jennie Einarsson

Rekrytering – en utmaning för nye kårchefen

Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.

16 februari 2023 klockan 09:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Satsa på hållbar arbetsmiljö – vi har inte råd att låta bli

INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet ...

Beslut idag: Klartecken att riva Michelsonska huset

Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsfö...

Stort intresse från allmänheten när ”bibblan” ska byta namn

Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under ...

Tre föreningar går ihop och skapar aktiviteter på sportlovet

Idrottsföreningarna LIF Lindesberg, Frövi Judo och Stråssa GF går ihop och förvandlar ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

Foto: Sami Rahkonen

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande show. De hängivna fansen jublade och sjöng med i låtarna, något som skapade en närmast euforisk stämning i Lindesberg arena.

5 februari 2023 klockan 12:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ...
2 februari 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med...
2 februari 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...
1 februari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-02-01

2023-02-01

2023-01-30

2023-01-26

2023-01-25

2023-01-24

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-13

2023-04-02 01:09