Att bevara Lindesbergs lasarett och akutmottagning är av största vikt anser Lillemor Bodman. Foto: Moderaterna Lindesberg

Hon tar över efter Lindqvist

Efter att Pär-Ove Lindqvist tidigare meddelat att han valt att avgå efter en lång tid som första namn på listan för Moderaterna i Lindesberg så träder nu Lillemor Bodman in på första platsen inför kommunalvalet. Tillsammans med Emil Wellander som nyligen valts till ny ordförande för Moderaterna, kommer nu Lillemor få det stora uppdraget att leda partiet vidare.
– Jag kanske är den som är äldre och lugn och han är den som kommer med en massa spännande idéer så vi kompletterar verkligen varandra, berättar Lillemor.

Lillemor som ursprungligen kommer från Hofors, en bruksort i Gästrikland, flyttade till Storå på 70-talet tillsammans med sin make Bertil. Det var arbetet hon fått som lärare på Storåskolan som gjorde att paret tog beslutet att flytta från bruksort till bruksort. Sedan 1983 är hon numera boende i Lindesberg och arbetar heltid på Lindeskolan som lärare i historia och religion.

– Jag kände ingen här, utan det var på grund av jobbet som jag flyttade hit. Jag tyckte också att det såg ut att vara en trevlig bygd, sedan blev man kvar. Jag har arbetat länge som lärare på både högstadiet och gymnasiet och tycker det är jättekul. Men nu har jag hittat något annat som jag också tycker är jättekul och det är politiken, berättar Lillemor.

Intresset för politik är något som har funnits där sedan Lillemor var i tidiga tonåren, men det dröjde många år innan hon valde att satsa mer den politiska banan.

– Jag har varit intresserad av politik sedan jag gick på högstadiet, men inte engagerat mig riktigt. Det var när jag började arbeta själv som jag började fundera lite på vad skatterna går till och hur samhället fungerar, men det är nog först under de senaste tio åren som jag har blivit intresserad av lägga mer tid.

Efter att Pär-Ove Lindqvist meddelat att han tänkt trappa ner inom politiken och avgå som ordförande för Moderaterna i Lindesberg, så såg Lillemor sin chans att ta vid.

– Det är en kul utmaning, och ingen lätt sådan. Pär-Ove har ju varit moderaterna personifierad här i stan, det är alltid han som haft de viktiga uppdragen.
Han har ju gjort detta väldigt bra och har sådana stora kunskaper, men han kommer vara kvar i partiet åtminstone över valet och fram till jul. Han kommer sitta kvar i våran styrelse och vara med och stötta oss, det tycker vi är väldigt skönt.

Lillemor Bodman och Emil Wellander arbetar tillsammans för att representera Moderaterna i Lindesberg. Foto: Moderaterna Lindesberg

Fortsättningsvis kommer Moderaterna i Lindesberg ledas genom ett samarbete mellan Lillemor och Emil, och det är inte första gången deras vägar korsas.

– Tanken är att jag och Emil kommer hålla i det hela och sköta all planering, det är mycket att tänka på speciellt nu när det är valår, men det är stimulerande!
Emil har ju också varit min elev för länge sedan, han är fantastiskt lätt att jobba med och trots att det är så stor åldersskillnad så fungerar det jättebra. Jag kanske är den som är äldre och lugn och han är den som kommer med en massa spännande idéer så vi kompletterar verkligen varandra, säger Lillemor och tillägger:

– Både han och jag är intresserade av att demokratifrågor och tycker det är viktigt att utbilda unga människor om vad demokrati är. Så att vi inte sitter där om 40 år och så är det ingen som är intresserad och vill bli politiker. Det är viktigt att vi får in unga människor, det är deras framtid det handlar om.

Trygghet är ett genomgående koncept som Lillemor nämner många gånger. Det speglar sig även i de andra frågor som ligger henne närmast om hjärtat, vilket handlar om utveckling av Lindesbergs lasarett, trygghet i skolan och vikten av att äldrevården fungerar som den är tänkt.

– Trygghet är ett grundord när jag tänker på politik, är man trygg så är det ett bra samhälle att leva i. Att göra kommunen tryggare på olika sätt som i skolan, det handlar om att man inte ska bli mobbad. Även det som hänt på en del äldreboenden där människor inte skötts på rätt sätt och det har varit vanvård, det får bara inte ske. Det är sådant som gör mig upprörd och vi har pratat alldeles för lite om det. Vi behöver också ha ett bra lasarett som man kan vända sig till och en akutmottagning, det har med många saker att göra. Utöver trygghet så handlar det om företagshälsa bland annat. Det är viktigt att vi kommunpolitiker påverkar våra regionpolitiker.

Utöver politiken är Lillemor engagerad i kampen mot antisemitism, och arbetar för SKMA (svenska kommittén mot antisemitism) i Stockholm. SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och andra former av rasism.

– Det har varit min andra stora grej i livet, det blev mitt kall på något sätt och det håller jag fortfarande på med. Jag har utbildat mig mycket kring förintelsen och gör resor till Auschwitz där jag är guide. Tidigare har jag gjort resor med Lindeskolans elever, sammanlagt 12 resor har det blivit genom åren.
Fortfarande reser jag emellanåt för SKMA med elever, vi har fått ett regeringsprojekt där vi gör resor till Auswitch med elever från årskurs 9. Vi var iväg i höstat bland annat. Det här är något som jag tycker är spännande och jätteintressant, avslutar Lillemor.

Publicerad 20 maj 2022 klockan 10:30

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer att genomlysas i jakten på besparingar. Många pratar om ”Politiskt mod”, vi LPO pratar om sunt förnuft!

20 februari 2024 klockan 17:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson är lärare på Fordonsprogrammet på Lindeskolan. Foto: Privat/Fredrik Norman

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på Lindeskolan. Bland förslagen finns bland annat att lägga ned Lastbil och mobila maskiner på Fordons- och transportprogrammet, även kallat tunga fordon. Per-Anton Olsson som är lärare på programmet menar att beslutet kommer fattas på felaktiga grunder, då underlaget inte stämmer.
– De får det att framstå som att vi skulle behöva nya lokaler, men vi har lokaler som är väldigt välanpassade, däremot har det varit problem med lätta fordon, säger han.

10 februari 2024 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden
Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson nu över stafettpinnen till nya eldjälar i f...
9 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast
Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att dåvarande ägare beslutat att lägga ner ...
6 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier
Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, Kulturstipendium, Föreningsledarstipendium samt ...
1 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma gäller kultur!

1 februari 2024 klockan 09:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är tillbaka med ny energi efter några veckors ledighet. Arkivfoto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten

UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny energi är Oliver Lindberg och Daniel Ekström redo att ta sig an den nalkande våren.
– Nu får det räcka med ledighet, nu vill vi komma igång, skrattar Oliver.

30 januari 2024 klockan 10:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler

På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde v...

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen

Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare ...

Så påverkas resenärer av rådande störningar i tågtrafiken

På grund av omfattande störningar i tågtrafiken, vilket har drabbat många resenärer den ...

William Flormo är ny president för Lions Club Storå. Foto: Jennie Einarsson

Nye presidenten – ett ungt lejon i ett åldrande sällskap

För cirka fyra månader sedan tillträdde William Flormo, blott 26 år gammal, som ny president för Lions Club Storå. Med en stadigt stigande medelålder inom klubben, ser han det nu som sin främsta uppgift att försöka locka fler unga att engagera sig.
– Det är svårt att värva yngre medlemmar, men vi behöver verkligen fler unga människor som vill göra skillnad i samhället, förklarar William Flormo, president för Lions Club Storå.

15 januari 2024 klockan 15:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arrangörerna efterlyser nya krafter till Trollrallyt

Efter att ha arrangerat lådbilstävlingen Trollrallyt i två år söker nu arrangörerna Matilda Persson ...

Öppet för anmälan till LindeDagen 2024

Nu välkomnar Lindesbergs Rotaryklubb utställare att anmäla sig till den åttonde upplagan av LindeDagen. Det mycket ...

Gemenskapen viktigast när pensionärsklubben fäller käglor

I samband med att en ny säsong drar igång anordnar nu PensionärsBowlingklubben Linde i samarbete...

Vad får man gjort i Lindesbergs kommun på 365 dagar?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi politiska partier i den styrande majoriteten påbörjade resan mot en tryggare och ...

Länsstyrelsens beslut: Sju lodjur får fällas under licensjakten

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på lodjur i Örebro län. Då resultatet från å...

Regionens upphandling kan vara olaglig – riskerar miljonböter

I början av 2016 beslutade Regionerna Örebro, Blekinge, Sörmland, Västerbotten, Vä...

Mikael Stark och William Flormo från Lions Club Storå överlämnade ett välbehövligt bidrag till diakon Susanne Lindblom och kyrkoherde Matilda Hedrén från Linde bergslags församling. Foto: Lions Club Storå

Lions Club Storå dubblade julgåvan i år: ”Större behov än någonsin”

På tisdagen fick Linde bergslags församling ta emot ett rejält bidrag från Lions Club Storå. I år var gåvan dessutom större än någon gång tidigare då klubbens insamling slagit rekord – något som kom väl till pass inför den stundande julhelgen då även fler än någonsin sökt stöd från församlingen.
– Det är ett större behov än någonsin det här året, det ringer fortfarande in människor hela tiden, så det här är verkligen en välbehövlig gåva till jul, säger diakon Susanne Lindblom från Linde bergslags församling.

20 december 2023 klockan 13:23 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fem eldsjälar tilldelas Energiklappen 2023
Tidigare i vinter bad Linde energi allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Den 10 december stängde nomineringarna, och nu ...
20 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Wajih gjorde ett jätteklipp för Barncancerfonden – samlade in 10 000 kronor
Måndagen gick i välgörenhetens tecken hos Salong Diem i Lindesberg, då ägaren Wajih Daoud lät samtliga dagens intäkter oavkortat gå till ...
19 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Feststämning när Granngården öppnade igen efter branden
Det rådde feststämning när Granngården i Lindesberg på måndagen äntligen kunde slå upp dörrarna på nytt efter fyra månader med sanering och...
19 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-12-18

2023-12-18

2023-12-15

2023-12-14

2023-12-14

2023-12-12

2023-12-09

2023-12-08

2023-12-06

2023-12-05

2023-12-04

2023-12-01

2023-11-29

2023-11-28

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-26 11:46