I början av veckan har det i många av Lindesbergshushållens brevlådor lagts en dekal från ett företag som säger sig syssla med klädinsamlingar. Företaget vill att hushållen ska skänka kläder, skor, väskor med mera som sedan ska skänkas vidare till människor i behov av hjälp. Den enda kontaktuppgift som finns på dekalen är ett organisationsnummer samt en adress till en ogiltig hemsida. Är detta en seriös hantering frågar sig många?
Vid en kontroll med de offentliga register som finns över aktiebolag kan man utläsa att företaget bakom organisationsnumret heter Auri för människor AB och har sitt säte i Skärholmen strax utanför Stockholm. Enligt de tillgängliga registren ska företaget syssla med städning och partihandel med virke och andra byggmaterial.
Efter lite efterforskningar hittar LindeNytt ett mobilnummer och får därigenom kontakt med ägaren av företaget, Aurimas Janulevicius.
När startade ni er verksamhet?
– För drygt ett och ett halvt år sedan, jag minns inte exakt.
Har ni samlat in på andra platser och hur har insamlingarna lyckats?
– Vi har bland annat varit i Örebro, Motala och Karlstad. Ibland har det gått bra men ibland blir det nästan ingenting.
Vilka är det som får del av de insamlade kläderna?
– De skänks till ålderdomshem och barnhem i mitt hemland, Litauen. En del av det insamlade säljer vi också för att täcka våra omkostnader som till exempel bensin.
Adressen till er hemsida fungerar inte, det kan ge en känsla av att ni inte är seriösa?
– Vi har haft problem med vår hemsida en tid, men den ska snart vara fixad. Det är också tråkigt om vi uppfattas som oseriösa, men det är ingenting vi kan göra något åt.
Ni har heller inget så kallat 90-konto, varför inte?
– Vi har ansökt att få ett sådant konto men inte fått det eftersom ett aktiebolag inte kan få ett 90–konto. Därför håller vi på att starta upp en ny, icke vinstdrivande verksamhet, och till sommaren tror jag att vi har ett 90-konto i den nya verksamheten.
Svensk insamlingskontroll en garanti
På Svensk insamlingskontroll, som är den organisation som godkänner och kontrollerar verksamheter med 90-konton, känner man inte till företaget mer än vad som sagts i media. Och Auri för människor AB har heller aldrig ansökt om något 90-konto hos Svensk insamlingskontroll.
– Det är verksamheter med 90-konton som står under vår granskning och kontroll, inga andra, säger kanslichef Lena Hörnblad. Vi genomför en årlig kvalitetskontroll av alla verksamheter med 90-konto. Där kontrollerar vi bland annat att inte mer än en fjärdedel av de totala intäkterna går till administration. Ett 90-konto ska vara en kvalitetsstämpel och en garanti för givarna att detta är en seriös och säker verksamhet att skänka pengar till.
Det är enbart ideella föreningar, trossamfund och stiftelser som kan erhålla ett 90-konto, privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar kommer aldrig i fråga. Innan verksamheten godkänns genomför Svensk insamlingskontroll en grundlig ekonomisk kontroll av verksamheten samt av de personer som står bankom verksamheten. Till exempel är det inte möjligt för någon med betalningsanmärkningar att sitt i styrelsen för en verksamhet med 90-konto. Idag vinns det runt 400 stycken 90-konton i Sverige.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.
Lördagen den 14 december dedikerar Salong Diem i Lindesberg hela arbetsdagen till Barncancerfonden. Mellan klockan 10-14 kommer Wajih Daoud arbeta hårt för att göra folk julfina inför den stundande högtiden, samtidigt som alla intäkter under dagen oavkortat går till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Decembers allra första dag firades in med en stämningsfull julmarknad på Brasserie All In i Lindesberg. Ett femtontal försäljare dukade fram allt från handarbeten till smycken och choklad. Det hela blev en stor succé, då Lindesbergarna verkade gå man ur huse för att besöka tillställningen. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från söndagens marknad.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.